Grensovergang Ha Tien

Ha Tien Travel Blog

 › entry 28 of 37 › view all entries
In Rach Gia proberen we een busreis te regelen naar Ha Tien. Volgens de lonely planet kan je daar niet de grens over maar wel bij een naburig plaatsje.

Bij het kantoortje in de haven blijkt echter dat de bus al lang vol zit en we niet meer mee kunnen. Maar aangezien dit de 'luxe' toeristenbus is denken we dat we dit nog wel anders kunnen regelen. We nemen een taxi naar het busstation. Daar vinden we al snel de lokale bus, die voor minder geld nog veel eerder ons naar Ha Tien kan brengen. We hebben nog een half uurtje dus we zetten onze tassen in de bus en gaan nog ergens (vlak bij) ontbijten.

Het is echter wel een local bus en hij zit helemaal vol. Tussen de kippen en de zakken rijst in rijden we vrolijk toeterent (deze chauffeur toetert nog meer dan we tot nu toe hebben meegemaakt) richting Ha Tien. Het is, zeker als een paar mensen uitstappen en we de ruimte hebben, een erge comfortabele busreis en we zijn blij dat we niet de toeristenbus genomen hebben.

Drie uur later komen we aan in Ha Tien. We willen eigenlijk doorrijden naar de plek die ook in de Lonely Planet staat, maar we kunnen geen bus of minibus vinden die daar heen gaat. De lokale moter taxis proberen ons ervan te overtuigen dat we ook wel de grens over kunnen bij Ha Tien zelf. En aangezien er wel een weg Cambodia in gaat, zou dit ook wel moeten kunnen, maar aangezien deze grensovergang niet in de Lonely Planet staat zijn we toch huiverig.

Uiteindelijk, vooral omdat we nergens een mogenlijkheid kunnen vinden om naar de andere grensplaats te gaan, besluiten we maar in te gaan op onze motorhelden. Deze brengen ons dan ook naar de grens. De grens blijkt vrijwel verlaten te zijn, geen westerling in zicht, maar we kunnen (tot onze verbazing) hier gewoon Cambodia in. Het was de snelste grensovergang tot nu toe.

Aan de Camobidaanse kant blijkt het verschil wel weer, het is in Cambodia gewoon net allemaal wat minder... smerige straten, kleine hutjes... We hopen vandaag nog in Phnom Penh te komen, maar de opties lijken beperkt. Onze motertaxis willen we een neef bellen om ons voor 50 dollar naar Pnomh Penh te brengen maar dat vinden we veel te veel. We willen nu eigenlijk graag van onze chauffeurs af, maar ze blijven volharden. Erg vervelend.

Ietsje verderop staat een minibusje. Een cambodiaan komt naar ons toen en vraagt waar we heen willen, het blijkt dat het busje gelukkig naar Pnomh Penh gaat en ons wel mee wil nemen. Navraag naar het bedrag wat de chauffeur wil levert wat complicaties op. Onze motormuizen zijn uiteraard meegelopen en zijn nu erg vervelend. Er wordt druk overlegt voor wat voor prijs we afgezet gaan worden. Uiteindelijk blijkt dit 30 dollar te zijn. (10 per persoon). Ikzelf wil wel gaan, Jarik vind dit wat duur en hij heeft gelijk. Maar dan zijn we er tenminste want ik wordt kriegelig van de hoeveelheid mensen die zich nu bemoeit met de transactie.
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Ha Tien
photo by: rotorhead85