AsiaVietnamHanoi

Aankomst Hanoi

Hanoi Travel Blog

 › entry 9 of 37 › view all entries
Bus op weg naar Hanoi
Vanmorgen vroeg op gestaan, want we moesten de bus hebben van 08:40. Eerst waren we bang dat de reis naar het busstation erg lang ging duren, maar dat viel ondanks het drukke verkeer op deze ochtend nog wel mee. Eenmaal op het centrale busstation aangekomen bleek dat er een vertraging was en uiteindelijk gingen we pas om 9:30 weg.

De bus die ons naar de grens bracht was net wat minder comfortabel dan de voorgaande bussen, maarja, als hij je er maar brengt. Het Chineze gedeelte van de reis ging vrij snel over gloednieuwe snelwegen en voor we het wisten waren we bij de grens. De grens tussen China en Vietnam ligt in een bergachtig gebied, dus bus stopt aan de ene kant, en dan wordt je met een soort van golfkarretje met je bagage naar het chineze deel gebracht. Na de formaliteiten daar afgehandelt te hebben loop je met je bagage door de zon over een weggetje waar een kleine slagboom de echte grens is. Aan de andere kant staan dan weer een aantal gebouwen van de Vietnamese zijde. Daar, in een klein krakkemikkig gebouwtje zonder airconditioning moet je dan weer door de hele procedure heen. Vervolgens ga je weer in een golfkarretje naar een parkeerterein waar een Vietnamese bus staat te wachten die ons dan weer verder brengt naar Hanoi. Al met al koste de hele grens-overgang procedure ons zo'n anderhalf uur.

De reis in Vietnam brengt al gelijk een aantal verschillen aan het licht. Hier geen 3 baans snelwegen, en ook een stuk minder hoogbouw. Alles is een stuk minder rijk en georganiseerd, wat ook wel weer een bepaalde charme heeft. De reis naar Hanoi duurde in ieder geval een stuk langer omdat de bus konstant achter vrachtwagens zat. Een paar uur later, wanneer we in de buurt van Hanoi komen neemt de drukte van het verkeer ook gigantisch toe. Ontzettend veel brommertjes en scooters rijden links en rechts langs de bus. De bus wurmt zich door minime straatjes om uiteindelijk ergens in wat 'the middle of nowhere' in de stad te droppen.

We hadden al een Hostel gereserveerd die net ietsje uit het centrum ligt, maar we krijgen er een gratis nacht waardoor de uiteindelijke prijs rond de 2 en halve euro ligt. Een taxi brengt ons er naartoe. Het hostel is vrij nieuw en bestaat uit verschillende verdiepingen. Op de vijfde verdieping met 4 stapelbedden (dorm) hebben we een bed. Iedere kamer hier heeft een eigen toilet en twee douches. Het ziet er verder prima uit.

Het begint nu al ondertussen donker te worden en we hebben vanavond een beetje rondgelopen. Het blijft bizar, verkeersregels lijken niet te bestaan en de hordes scooters die langsrijden veroorzaken een lawaai en een rook zoals we tot nu toe niet hebben meegemaakt. In Hanoi ook weinig tot geen hoogbouwe zoals in de steden die we tot nu toe gewend zijn. De meeste gebouwtjes tellen 3 verdiepingen en het leven lijkt zich af te spelen op straat. Hele families zitten op kleine plastic kuipstoeltjes op de stoep, dus deze vormen ook een obstakel waar je op moet letten als je hier rondloopt. Smerig en chaotisch als het hier is, het heeft allemaal wel sfeer en de mensen zijn erg vriendelijk. We hebben na het avondeten nog even ergens wat gedronken en zijn toen weer naar het hostel gegaan om vroeg te gaan slapen. Morgen gaan we de stad wat beter verkennen.
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Bus op weg naar Hanoi
Bus op weg naar Hanoi
Hanoi
photo by: mario26