Zondag in Cusco

Cusco Travel Blog

 › entry 25 of 30 › view all entries
Zondagochtend in Cusco... Ik hoef vandaag geen wekker te zetten want we hebben nu twee vrije dagen. Een aantal gaan nog mountainbiken vanmorgen, maar ik heb me nergens meer voor opgegeven. Er zijn nog wel een aantal plekken in en om de stad die ik nog graag wil gaan bekijken. Ik kan mijn vrije tijd dus goed besteden.

Omstreeks negen uur ga ik ontbijten en tref ik nog een aantal reisgenoten. Een aantal voelen zich niet zo lekker vandaag. Onze zieke van gisteren voelt zich gelukkig weer wat beter; al zal ze het wel nog een paar dagen rustig aan moeten doen. We besluiten om straks naar sacsayhuaman te gaan; het Incafort boven de stad. Met een aantal gaan we op weg. Op het centrale plein treffen we Harro, die ons aanraadt om even langs de toeristische dienst te gaan en te informeren hoe we het best tot aan de ruïne geraken.
Maar zover komen we helemaal niet. Terwijl we staan te praten weerklinkt er muziek en komt er een grote groep militairen het plein opgemarcheerd, gevolgd door legervoertuigen en nog meer soldaten. Het wordt een heuse optocht! De soldaten maken nu plaats voor diverse fanfares en groepen kinderen keurig uitgedost in schooluniform. Het is vast en zeker een feestdag vandaag!

Ondertussen zetten indígenas in kleurrijke klederdracht hun kraampjes op. Het is een leuke markt met allerlei souvenirs. Dat willen we natuurlijk van dichterbij bekijken. We blijven de hele ochtend op het plein, dat ondertussen helemaal volgelopen is met toeristen en Peruvianen die van hun 's zondags uitstapje genieten. Er volgen nog meer fanfares en defilé's. Het lijkt alsof elke vereniging uit de omgeving meedoet aan de parade.


Op een podium vóór de kathedraal hebben allerlei hoogwaardigheidsbekleders plaatsgenomen. Ze houden toespraken, de vlag wordt gehesen en het volkslied gezongen. Na ruim twee uur spektakel is het feest nog steeds in volle gang, maar we houden het voor bekeken. We willen nog wel wat andere straatjes bekijken en trekken via de Triunfo en Rumiyok straat met de twaalfhoekige incasteen naar de wijk San Blas, waar we nog wat souvenirtjes voor het thuisfront kopen. Rond de middag keren we terug naar het hotel om de mensen die zich niet zo lekker voelden op te halen en te gaan lunchen.

We trekken opnieuw met een groepje de stad in, maar rustig een terrasje uitzoeken is er niet bij. Zodra we ergens stilstaan wordt er vanuit alle restaurantjes geroepen en getrokken om ons groepje binnen te halen.
Ze zouden zowaar nog met elkaar op de vuist gaan! Ik word er dan ook helemaal gek van en roep in mijn beste Spaans dat ze op moeten houden of we gaan helemaal nergens meer eten. En als bij wonder, het wordt stil! Tot grote hilariteit van onze groep. We kunnen nu rustig onderhandelen en kijken wie de beste aanbieding heeft. Eén terrasje geeft de hele groep gratis drankjes. Dat klinkt goed!  Tafels en stoelen worden bijgeschoven en we kunnen bestellen. Tijdens het eten genieten we deze keer niet van een panfluitgezelschap maar van een indiaan met gitaar die best leuk speelt.

Na het eten ga ik met een reisgenootje de kathedraal bekijken. De kathedraal bestaat eigenlijk uit drie kerken die met elkaar verbonden zijn. We besluiten een gids te nemen, wat geen slecht idee was, want ze weet heel wat te vertellen en wijst op dingen die we zelf nooit zouden opgemerkt hebben.
  Zoals op het schilderij van het laatste avondmaal waar Christus en de apostelen cavia eten en ipv wijn een glas chicha drinken. 
We blijven ruim een uur binnen en wanneer we weer buitenkomen is het tot mijn verbazing beginnen regenen. We gaan dan maar schuilen en een kopje thee drinken op de veranda van het Bagdadcafé.

Wanneer het weer over is gaan we nog even langs een leuk pleintje met ook hier weer een souvenirsmarktje. Maar mijn reisgenootje voelt zich een beetje moe en besluit naar het hotel terug te keren. Het is nog vroeg en ik ben nog lang niet moe, dus blijf ik nog even in de stad en besluit de Coricancha te gaan bekijken; de vroegere Zonnetempel van de Inca's.
Daar tref ik weer een ander groepje en ik sluit me bij hen aan. We lopen op het gevoel een paar straatjes in en maken nog een leuke wandeling langs minder toeristische wijken tot het tijd is om terug naar het hotel te gaan.

Deze avond eten we met ons uitgedunde groepje bij Macondo, een filiaal van fallen Angel. Het interieur is iets minder spectaculair maar het eten is minstens even lekker. Na het eten maken we nog een klein wandelingetje langs het mooi verlichte Plaza de Armas voor we weer naar het hotel toe gaan.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Cusco Restaurants, Cafes & Food review
Tasty novo andino food in a cosy location
As Macondo is owned by the same proprietor as Fallen Angel, which we absolutely loved, so we had to check out this second place as well. Macondo, n… read entire review
Cusco
photo by: Vlindeke