AsiaJapanKyoto

Tempels, tempels, temples and good food

Kyoto Travel Blog

 › entry 6 of 16 › view all entries
Kyoto tower

Ondanks de vele tempels en historie is dit een moderne grote stad. De tempels liggen vaak verscholen tussen de gebouwen of achter muren.
Ik heb er diverse tempels gezien: Higashi-Honganji-tempel, Heian Jingu Shire, Chion-in tempel, Kodaiji tempel, Kiyomizudera tempel, Kinkakuji tempel (gouden paviljoen) en Ryoanji tempel. Dit alles natuurlijk even niet in Kanji geschreven maar in Engels schrift, anders is het onleesbaar.
Bijna alle naamsaanduidingen zijn hier altijd in Kanji geschreven. Dat maakt het extra lastig. Bijvoorbeeld in de bus. Dakje, hekje, streepjes met haak...allemaal ezelsbruggetjes om maar een beetje houvast te hebben. Maar soms is er een stokje minder en is het weer een andere plaats.
Lastig is ook het tellen in kanji. Gelukkig zie je de cijfers zoals wij ze kennen steeds meer.


In Kyoto verder veel te shoppen. Echt alle modemerken zitten hier en warenhuizen zijn hier 6-9 lagen. Waarbij de onderste 4 lagen voor vrouwenmode zijn. Blijkbaar zijn dat ook de shoppers hier...

Vandaag nog in een traditionele zen tuin geweest, de Ryoan-Ji. Kort gezegd een groot vlak met aangeharkt grind en 15 rotsblokken met mos er omheen. Maar als je langer kijkt zie je steeds meer figuren. Toch wel knap.
Helaas regent het hier nu al 2 dagen continue en heb ik het daarom wel gehad met de tempels en tuinen.
Ik moet zeggen dat de tempels mij ook wat tegenvallen qua uitbundigheid van architectuur. Ze zijn misschien wel te sober. Ook is het zo kaal dat men bid naar een kast of doek. Beetje vreemd, voor mijn gevoel.

 
Maar ondertussen heb ik van alles kunnen regelen en is mijn vakantie voor de rest 'pre-fixed'. Morgen naar Osaka, daarna naar Nagoya (beetje een escape want Osaka was nog steeds lastig om hotel te vinden voor zaterdag) en dan 2 dagen naar Takayama. De Japanse Alpen voor wat Onsen en natuurschoon. Ik hoop dat het niet te koud wordt, maarja Nikko en Nara waren al vol dus dan dit maar.
Wat ik er overigens nu van lees moet dit wel erg mooi zijn. En ze hebben er het Hida-beef, ook weer een absolute aanrader.
Ik sluit af met een dag of 4 Tokyo. Moet nog even kijken of ik van daaruit niet alsnog een dagtoer maak naar Nikko. Maargoed dat duurt nog ff.
 
Er is nog heeeel veel meer te vertellen van dit eerste weekje Japan. Voor de liefhebbers heb ik puntsgewijs maar wat items hieronder gezet, want het is teveel om in de email toe te lichten.

 
Japans eten:
Als leidraad heb ik een beetje aangehouden de 'food lovers paradise' tour uit de Lonely Planet (jawel...). De smaken zijn hier echt heel bijzonder. Vaak eet je iets waarvan wij niet eens weten dat het bestaat. Bijzonder maar vaak ook gewoon lekker:
- sashimi (net ff anders met verse ansjovis, jellow tail, een locale vis en twee soorten zeewier)
- Hiroshima oesters (buttered of op de grill) Echt hier staan mensen voor in de rij!
- Okonomiyaki (pannenkoekje met noodles, ei, gedroogde garnalen etc)
- sushi-train (al zie je hier maar erg weinig sushi op de kaart)
- Kobe-beef (het summum van malse biefstuk) Opvallend is dat alle rundvlees hier erg geaderd is, zo rood als wij het hebben kennen ze hier niet.
the new Kyoto Trainstation

- lunchbox, gelakte doos met schuifjes waarin allerlei lekkers zit;
- Kaiseki (japanse haute cuisine gegeten in Pontocho + 11 verdieping station Kyoto)
- Nishiki Foodmarket: hier kun je van alles kopen zoals ingemaakte (vreemde) groenten, zeewier, klep. En natuurlijk verse, gedroogde of gebakken vis. Zoals inktvis, vliegende vis, aal, kleine sardines/ansjovis. Veel mag je ook nog proeven.
- het japanse ontbijt bestaat uit: Miso-spou, gebakken makreel of zalm, pickles, kerstomaatjes, evt salade en Japanse thee. Voor de kinderen is er ook wat in een leuke verpakking (die onleesbaar is). Het zijn gefermenteerde bonen met mable siroop. Dat laatste is niet echt een aanrader. Ook een van de pickels leek een abrikoos, maar was ontzettend zuur.
- En bijzondere dingen vindt je hier gewoon in de toonbank of op de kaart.
Zo heb ik gefrituurde walvis gegeten en kun je een vacuum getrokken schildpad kopen. Of een kit waar meteen alles bij zit om hem klaar te maken...
- in de supermarkt heb je als snacks ook allerlei gedroogde dingen zoals vleesreepjes (aanrader), inktvis (minder), kleine visjes, garnalen.
- de chips met wasabismaak zijn erg lekker!
 
Opvallende zaken:
- onder drukke kruispunten zijn vaak ondergrondse winkelcentra gemaakt;
- alle japanners wachten met oversteken bij rood licht, hoe klein het straatje ook is.
- restaurants en bars zitten vaak op de verdiepingen. Op de gevelreclame zie je wat waar zit. Die gevelreclame is, voor zover ik het nu zie, vrij uniform als verticale strook langs de gevel. In Kyoto zijn gebouwen van 9 verdiepingen met op elke laag een restaurant!
- overal zie je automaten voor frisdrank, maar ook warme blikjes koffie.
Zelfs op het kerkhof!
- men heeft hier meer laagse golfafslagplaatsen/honkbalvelden geheel met een grote kooi van groene netten;
- veel restaurants hebben hun gerechten in plastic als voorbeeld in de etalage staan (overigens best mooi gedaan!);
- ook fietsers rijden hier op het voetpad;
- voet/fietspaden zijn bijna altijd voorzien van blinde geleide tegels;
- veel mensen dragen een monddoekje;
- parkeren doet men hier bovengronds, bijna altijd met een vertikaal stalen parkeersysteem of met beugels.
- Ook Holland is hier vaak te zien: de tulpen als reisbestemming en Nijntje heet hier Miffy;
- alles kan hier groter. Een voorbeeld van evenementenhal in het centrum van Kyoto: laag 1 beetjes grijpautomaten, laag 2 geldduwers, laag 3 arcadegames, laag 4 bowling incheck (schoenen haal je hier uit de automaat van jou maat), laag 5 t/m 7 bowlingbanen 48 stuks!!!
- de begane grond heet hier 1 en B staat voor kelder.

- veel hotels hebben badkamerunits waar alles aan elkaar zit en in elkaar gepast is. Maar wel met de toilet voorzien van sproeiers en bidetstand, soms met verwarming van de toiletbril.
- auto's zijn als het ware ingekort (korte neus), waarschijnlijk makkelijker om te parkeren.
- Japan is erg mode-minded. In Hiroshima wat minder dan hier in Kyoto. Maar alle bekende merken zijn hier aanwezig. Vrouwen dragen altijd rokjes of korte broekjes over een strakke broek of legging. Alles in laagjes.
- iedereen buigt. Zelf als een medewerker een treincoupe in of uit loopt.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Kyoto tower
Kyoto tower
the new Kyoto Trainstation
the new Kyoto Trainstation
City hall
City hall
Never alone at a table!
Never alone at a table!
And if you look closely at the wal…
And if you look closely at the wa…
This restaurant serves only one di…
This restaurant serves only one d…
The sushi train...also in Japan:-)
The sushi train...also in Japan:-)
Kyoto Hotels & Accommodations review
First class cabin hotel Kyoto
After the first in Osaka-Namba, in 2010 they opened a second one in Kyoto. A cheap place to stay for only ¥5,500/person (regular fee). It's a cabin … read entire review
Kyoto
photo by: ys484