Takayama: the Japanese alps

Takayama Travel Blog

 › entry 12 of 16 › view all entries

Volgende ochtend met de normale limited express trein naar Takayama. Dicht bij de Japanse alpen. Maar de trein gaat al wel door het berglandschap. Eindelijk mooie natuur en met bijzonder groene bergrivieren. Helaas staat er altijd wel een paal, een kabel of bebouwing in het zicht. Dus echt helemaal 100% natuurschoon was er niet. Het valt mij trouwens toch op dat er overal bebouwing staat. Veel van stedenbouw hebben ze niet, overal wordt maar wat gebouwd zonder rekening te houden met de omgeving.
Als ik aankom in Takayama begit het ligt te sneeuwen. Maar die korte sneeuwbuitjes blijken steeds afgewisseld met zon. Bijzonder. Maar het is hier dus wel ff behoorlijk wat graadjes kouder. Ook de kersenbloesem is hier nauwelijks nog te vinden.

yes we are in the Alpes...a snow removing train

In de wijk Sanmachi loopt ik door de pittoreske straatjes met oude houten woningen waar je in kunt, als je natuurlijk je schoenen uit doet. In Kusakabe Mingei-kan ben ik binnen geweest, zonder schoenen is het wel erg koud op de houten vloeren. Verderop is een enkele sake brouwerij. Die natuurlijk ook bezocht. Erg primitief allemaal, maar immense vaten die behoorlijk aan het gisten waren (was er lekker warm).
Hida-beef kotelet als lunch en daarna verder wat rondgelopen door het plaatsje. Je merkt duidelijk dat er soms busladingen Japanners worden losgelaten en dan is het druk, daarna is het weer helemaal stil. En mooi plaatsje, maar wel erg koud. Ik besluit vroeg terug te gaan naar het hotel en dat bleek een goed idee, want daarna begon het erg hard te sneeuwen.
's avonds naar een restaurantje dichtbij gegaan waar ze Kushiyaki hebben, en verschillende soorten sake geproefd.
Als ik buitenstap is het net wintersport. Want ook met een paar sake's op is het best glad op de straatjes hier in Japan. Gelukkig is het hier wel wat vlakker dan in Zwitserland.
 
Volgende morgen is het schitterend zonnig weer en ga naar de 'morning market'. Die is op twee plaatsen, maar stelt weinig voor. Dus meteen maar door naar de absolute topper hier Hida-no-san, het Hida Folk village. En vanaf de berg kijk je zo naar de besneeuwde toppen van de Japanse alpen. Fantastisch gezicht. En het beetje sneeuw dat er nog ligt geeft mooie foto's en door de zon valt de temperatuur ook mee. Zodra je in de huizen bent is het wel weer koud. Die zijn van hout, zonder isolatie en door de papieren schermen nauwelijks zon die binnen valt door de paar ramen die er zijn.
Snow when I arrived

De huizen zijn op deze plek herbouwd toen ze dachten dat het misschien wel goed zou zijn iets van historie te bewaren. Enkele komen van een gebied waar een stuwmeer is aangelegd. Vele hebben rieten daken om veel sneeuw te kunnen dragen.

En dan nu weer de aanvulling op de sectie bijzondere gerechten:
- Fugu, ofwel kogelvis. Als dit niet op de juiste wijze is klaar gemaakt kun je namelijk dood gaan aan het gif dat vrijkomt. Een vis heeft voldoende gif om 30 mensen te doden. Ik heb het gegeten in allerlei vormen, sushi, sashimi, tempura, gekookt, gegrild. De sashimi was wat taai, maar als je het bereid wordt het beter. Lekkerste vond ik de gegrilde versie, dan wordt het vlees wat malser. Op zich geen topper, maar het is van m'n to-do lijst af;
- Wagyū: er zijn twee soorten Kobe-beef (zwarte koe) en Hida beef (bruine koe) beide strijden om de eer de lekkerste te zijn.
The old houses
Ik heb beide gegeten, maar vond de Hida-beef het malste. Maargoed dat kan ook aan de bereiding liggen.
- pistache caramel: soms koop je wat waarvan je helemaal niet weet wat het is. Zoals dit. Het was best prijzig en wat krijg je dan. Een zak vol met in strookjes folie ingepakte groene caramel creme. Je moet de folie lostrekken en dan kun je het op eten. Best lekker.
- Yakitori: gegrild stokje met gekruide kip (maar zonder de bij ons bekende stroperige saus)
- Kushiyaki: 6 gegrilde stokjes (tenen knoflook, groene pepers, kipfilet, lever, inktvis, ?)
- pompoenpuddig met stroopachtigesaus
- witte Fanta, en de smaak....zoet maar werkelijk geen idee waar het op moet lijken.
- Kitkat met bananensmaak
 
Morgen vertrek ik weer naar de hectiek van Tokyo. Een voor hier lange trip van, denk ik, zo'n 4 uur.
Maar ik Tokyo blijf ik totdat ik vertrek op 5 april. Ik bedenk me nu weer dat het dan pasen is, hier krijg je daar helemaal niets van mee. Die christelijke feestdagen doen ze hier niet aan.
Ben erg benieuwd wat ik daar ga meemaken, het moet de uitsmijter worden van Japan. Veel moderne gebouwen en ook de Tokyo sky tree van architect Nikken Sekkei die in aanbouw is en sinds gisteren het hoogste gebouw van Japan is (nu 338 meter) maar ze moeten nog even doorbouwen het moet 634 meter hoog worden. Maar onderweg eerst nog even een blik op mount Fuji....

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
yes we are in the Alpes...a snow r…
yes we are in the Alpes...a snow …
Snow when I arrived
Snow when I arrived
The old houses
The old houses
a local Sake brewery
a local Sake brewery
Finally some warmth from the sake
Finally some warmth from the sake
Japanese interior
Japanese interior
The food market.
The food market.
The foodmarket
The foodmarket
Almost every river is canalized
Almost every river is canalized
It has a good taste, but I dont k…
It has a good taste, but I don't …
The Japanese alps
The Japanese alps
The Hida Village near Takayama
The Hida Village near Takayama
The Japanaese Alps
The Japanaese Alps
Takayama Hotels & Accommodations review
good choice in Takayama
Nice helpfull hotelstaff, they try to speak English and they doing good. It's a sort of combination of a Ryokan with onsen and a business hotel. Cen… read entire review
Takayama
photo by: Eric