Irasshaimase (歓迎) Japan!

Hiroshima Travel Blog

 › entry 3 of 16 › view all entries

Irasshaimase! (ofwel 歓迎 )、
 
Dit is de Japanse welkoms-groet die je de hele dag hoort. Vaak gevolgd door een buiging.
Ik ben in Japan en alhoewel ik al veel heb gezien van de wereld is dit toch weer erg anders!
En...jawel het is zover! Heel Japan is in rep en roer. (voor zover je het nog niet wist, lees verder)
 
Ten eerste blijkt het ook erg moeilijk backpack (lees ad-hoc) te reizen. Alles moet van tevoren geboekt zijn. Japanners willen zelf alles tot in de puntjes geregeld hebben...en tsja dat had ik dus niet.
Wel geprobeerd om via internet voor de eerste nacht in Osaka een hotel te regelen, maar alles was echt helemaal vol. Zelfs de capsule hotels (schrik niet http://www.

asahiplaza.co.jp/capcel/english.html) maar ook de spannende 'Hello Kitty bondage room'. Dus bij aankomst voor nood nog wat proberen te regelen met een locale travelagent, maar ook dat niet gelukt. En wat blijkt iedereen is hier drie dagen vrij vanwege de 'Vernal equinox'. En aangezien iedereen maar 10-15 dagen vrij heeft trekt iedereen er opuit. Het is ook nog zaterdag als ik aankom in Osaka, de uitgaans avond. Pech voor mij.

Ik besluit dan maar weg te gaan uit Osaka en Hiroshima te gaan. Hopelijk daar meer geluk. en ik kan van zuid naar Tokio reizen.
Het duurt even voor ik mijn `JR rail pass` heb maar dan meteen naar de trein (NB: deze treinpas kost ongeveer 500 euro en het ticket naar Japan 625 euro).
Het is even wennen hoe het hier werkt, maar al snel wordt duidelijk dat de aanduidingsborden na het japanse schrift (Kanji) ook engels schrift tonen en dat maakt het leesbaar.
Je hebt hier ordinary, express en super express trains. Maar ik wil naar de allersnelste de Shinkansen ofwel bullet-train.
Na twee keer overstappen blijk ik de super express train te hebben naar Himeji en die komt niet in Shin-Osaka. Die trip duurt wat langer, maar wel een veel mooiere route. Ik passeer Kobe (jaren geleden getroffen door zware aardbeving, maar niets meer van te zien) en kom door nog wat nadere steden en ik stap er in Himeji uit.
A shoppingcenter at a very busy crosroad in Hiroshima. Just put in underground...
Himeji is bekend om zijn kasteel en ik ben er toch dus maar even kijken. Op het station hebben ze lockers waar de baggage achter kan blijven en het world haretage kasteel is op loopafstand.
Heerlijk zonnig weer ... en ik zie kersenbloesem. Niet wetende wat dit eigenlijk betekende....
 
Kersenbloesem is waar dit land helemaal gek van wordt. Het is het nummer 1 nieuwsitem, nog voor Obama`s healthcare plan. Elk ander TV-programma heeft het er over en deskundigen worden erbij gehaald. Brochures staan er vol mee en iedereen neemt close-up foto's van de bloesem. In het hotel staat nu een kaart waarop elke dag staat aangegeven, per locatie in de stad, hoever de bloesem is geopend. Er zijn 5 fases en we zitten vandaag op 2 en een enkele plek 3.
Het is erger dan de elfstedenkoorts in Nederland!
De bloesem is dit jaar 6 dagen vroeger en duurt maar 2 weken.
The Shareo shoppingcenter underground at a very busy crosroad in Hiroshima.
De twee weken vanaf 28 april zitten daarom helemaal volgeboekt (the golden week). Geluk heb ik dat het net wat eerder begint:-)

Maargoed in Himeji is het dus ook druk. Een wachtrij van ca 100 meter is nu, aan het eind van de middag, nog maar 40 meter. Maar toch heb ik na zo'n lange reis geen zin om een uur in de rij te staan en dan de meute de heuvel op te gaan naar het kasteel. Na wat op het veld in de zon te hebben gezeten ga ik terug naar het station en vervolg mijn reis. Nu wel met de Shinkansen Hikari. Echt ongelofelijk hoe die treinen hier geregeld zijn. Precies op tijd weg, precies op de goede plaats. Want de mensen staan hier namelijk op de stations in 2 rijen om in te stappen. Dat staat keurig met tegels aangegeven op het perron.
En alle treinen sluiten op elkaar aan elke 3-10 minuten heb je een trein en elke 20 minuten is er een hogesnelheidstrein. Alleen de kop van zo'n trein geeft al aan dat hij erg snel gaat!
In Japan rijden die al 30 jaar, nooit een probleem. Europa loopt echt 20 jaar achter op dit gebied.
 
Binnen 1,5 uur kom ik aan in Hiroshima. Het is inmiddels 17 uur en ga op zoek naar een hotel. Na enkele geprobeerd te hebben (ook hier is het lastig) heb ik er een voor 1 nacht. Nouja in elk geval iets. Voor de zondag moet altijd wel wat te vinden zijn.
De volgende dag eerst een hotel gezocht en gevonden en daarna naar het Hiroshima Memorial Park. Langs het A-dome, dat als een van de weinige gebouwen waarvan een deel is blijven staan. Maar wat wil je 3000 graden en een atoomwind van 400 km/h.
Ik besluit met de boot naar Miyajima te gaan. Dat is een van de meest gefotografeerde Shires van Japan. En dat bleek wel bij aankomst. Erg druk, maar nog net te doen. 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
a (green) florist
a (green) florist
A shoppingcenter at a very busy cr…
A shoppingcenter at a very busy c…
The Shareo shoppingcenter undergro…
The Shareo shoppingcenter undergr…
The A-dome, one of the few buildin…
The A-dome, one of the few buildi…
A part of the Hiroshima harbour.
A part of the Hiroshima harbour.
On my way to Miyajima
On my way to Miyajima
Hiroshima
photo by: mmeymey