Bezoek aan het Van Gogh Museum // Visiting the Van Gogh Museum

Amsterdam Travel Blog

 › entry 3 of 8 › view all entries

ENGLISH VERSION CAN BE FOUND BELOW!

Voor even tussendoor dacht ik vandaag naar het Van Gogh museum te gaan. Ik was er al voor openingstijd en hoewel het toeristenseizoen nog niet is begonnen stond er toch al een hele rij. Het ging uiteindelijk toch nog wel heel snel en al gauw ging ik het museum in.

De zalen lieten schilderijen en tekeningen van Van Gogh zien in al zijn verschillende periodes. Je merkte heel sterk wanneer hij met fellere kleuren begon en dat was ook de reden voor hem om naar Frankrijk te verhuizen. Ook een aantal van zijn tijdgenoten werden niet vergeten en dit museum en in de recentelijk aangebouwde nieuwe vleugel (van buiten ziet het er niet uit) was een hele expositie gewijd aan de schilder Gauguin. Hoewel een tijdgenoot van Van Gogh is het werk van Gauguin toch weer heel anders.

Het is jammer dat vaak die genieën geestelijk toch niet helemaal in orde zijn en dat Vincent van Gogh toch al zo jong de hand aan zichzelf heeft geslagen.

Na een paar uurtjes stapte ik weer op de tram onderweg naar huis.

 

I thought I should go to the Van Gogh museum today. I was already there before it opened and even now, when it is not the touristic season, there was a queue with people wanting to get inside. It didn’t take too long to get inside after all so that was a good thing.

The various halls in the museum showed paintings and drawings of Van Gogh through all his various artistic stages. It was very clear that when he started to use bright colors he moved to France where the sun and the villages and all were a perfect setting for using colors.

One of his co-artists around that same era, Paul Cauguin, was also honored in a new wing of the museum. From the outside I don’t think it is very beautiful but the inside was very nice.

Too bad that these geniuses are usually emotionally having problems and it is really a shame that Van Gogh ended up committing suicide. Who knows what great work he might have accomplished had he lived longer.

sylviandavid says:
nice review.... why didn't I know he committed suicide? what a loss for the world!
Posted on: Aug 07, 2010
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Amsterdam
photo by: pearcetoyou