Naar Tortuguero

Tortuguero Travel Blog

 › entry 3 of 3 › view all entries
Vrijdag, vandaag vertekken we. Volgens de Lonely Planet (LP) waren er meerdere routes beschikbaar, we kozen de meest avontuurlijk, de route van de locals. We moesten naar het busstation om de bus te naar de dichtstbijzijnde plaats te nemen, Tortuguero is namelijk niet per wegvervoer te bereiken, het ligt te diep in de jungle.
We zitten in de bus, het ging allemaal best vlotjes, met het volgende in perspectief; Ruben spreekt geen Spaans en ik had mezelf een cursus gegeven van 2 weken, met handen en voeten en veel vriendelijke mensen die hulp boden zaten we in de bus. Het regent trouwens, gisteren was het op een bui na droog in San Jose, de regen houdt niet op, het gaat harder regenen en nog harder. De bus rijdt verder we rijden door een jungle achtig berglandschap, het asfalt is redelijk, we zien meer dan eens grote plassen, watervallen en de meest bijzondere vegetatie. De ramen beslaan en zicht naar buiten wordt moeilijk, door het middenpad kijken bied uitkomst, de chauffeur, heeft ondanks de barst in zijn ruit redelijk zicht, we kunnen echter niet door de bovenzijden van de ruit kijken omdat deze ook beslagen is. Tijdens enkele stops onderweg wordt door plaatselijke bevolking etenswaar aangeboden, we slaan telkens af. Als echte Hollanders hebben we ons eigen eten bij ons.
De weg wordt slechter de bus slingert om de grote gaten te ontwijken. Zo nu en dan een tegenligger eerst lijken ze op elkaar te willen botsen, een soort van 'chicken', maar dan op het laatste moment wordt er uitgeweken en een eventueel diep gat voor lief genomen.
Naarmate we verder rijden zien we meer water, hele stukken land zijn overstroomd, de weg raakt op een gegeven moment ook overstroomd. Gaten zijn niet meer te ontwijken en hoe hij het doet mag joost weten, maar de chauffeur bleef op de onzichtbaar geworden weg.
We komen aan bij een aantal overkappingen dan wel schuurtjes welke eetgelegenheid en een winkeltje in zich hadden. Hier zou de boot naar Tortuguero vertrekken, de laatste zou gaan rond 4 uur, er kwam maar geen boot en 4 uur kwam steeds dichter bij, we zouden toch niet standen?? Omdat het nog steeds hevig regende kochten we net als enkele locals vuilniszakken bij het winkeltje, we bestelden er 4, we hadden mazzel, we hadden de laatste 2.
Tijdens het wachten op de boot die toch echt zou komen was ons verzekert ging Ruben nog even in een mierenhoop staan met bijtende mieren. Leuk die Jungle!
Er kwam een boot, die raakte vol en wij zaten er niet in, er kwam al gauw een tweede en we mochten mee, gelukkig zaten we niet voorin.
De tocht in het noodweer door de jungle was ontroerend, adembenemend en het mooiste wat ik ooit gezien heb. Daar zaten we in een polyester boot met een kapotte overkapping waardoor de regen zo nu en dan in je gezicht sloeg, onze tassen in het midden van de boot, waar inmiddels een aardige plas water kwam te staan. Dat werd water scheppen geblazen. De vegetatie was bijzonder, parasiet op parasiet op parasiet en het blijft maar groeien.
De boot vermindert vaart, de vaarroute is verspert door enkele bomen, de stuurman ziet een gaatje en geeft gas, we komen vast te zitten meerdere personen zijn met stokken in de weer om de boot los te wrikken, er stapt er zelfs eentje uit.
We komen los en varen verder, totdat we bij de "bewoonde" wereld aangekomen lijken te zijn. We zien een soort van hutten en verschillende aanlegplaatsen. Bij de 2e stop zijn we er dan, aangekomen in een bijna blank staande Tortuguero. We worden aangesproken door een local en deze 'lokt' ons naar de kamers van zijn oma. We betalen voor 1 nacht en pakken onze tassen uit, om de toch nat geworden spullen te spreiden zodat ze konden drogen. Onze kleren hingen we voor de ventilator, want die waren drijfnat, helemaal nadat we tot onze knieƫn in het water hadden gestaan om een bepaald adres te vinden.
We eten een hamburguesa con papas en een cola, we liggen dubbel om de prijs.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
9,235 km (5,738 miles) traveled
Sponsored Links
Tortuguero
photo by: Paulovic