Merida - Uxmal

Merida Travel Blog

 › entry 9 of 16 › view all entries
Uxmal, indrukwekkend
Na drie dagen ben ik verder gereist naar Merida. Een stad die iedere zondag wordt overspoeld door een cruiseschip Gringo´s dit drijft de prijzen enorm op, om vervolgens op donderdag weer terug te keren naar het normale niveau. Ik wilde hier niet al te lang blijven. De eerste nacht heb ik geslapen in een hostal. Ik had het 1 na laatste bed, dit stond bijna buiten, maar was nog net op de gang, van een dorm was ook niet echt sprake dus. Het was wel de 135 pesos waard, vanwege het gratis ontbijt, maar omdat het mij er iets te druk was (ongeveer 50 mensen) ben ik verder gegaan. Wel heb ik hier weer voor het eerst nederlands kunnen spreken sinds tijden. Ik ontmoette daar namelijk een Franse die in Amsterdam nederlands had geleerd en tegenwoordig in Antwerpen woont. Samen zijn we die avond lowbudget gaan eten, zij had namelijk nog 5 maanden te gaan. Ik let eigenlijk niet op geld, ik zie wel wat ik de bank schuldig ben als ik terugkom.
De volgende dag nam ik plaats in een hotel/hostal vlak bij het busstation. Zoat ik de volgende dag niet al te ver hoefde te lopen met mijn backpack. Ik heb vervolgens om de bonnefooi een bus gepakt naar Uxmal, en met mij een groep europeanen. Uxmal heb ik bekeken met 3 zweden en 3 zwitsers, was erg gezellig. In het park stikt het van de iguana´s, ook nog een vleermuis gezien die buiten tegen een ruine aanhing en een blauwe kanariepiet in het wild. (Had ik trouwens al verteld dat ik iguana heb gegeten in Puerto Escondido, het is wel illegaal, maar als je de kans krijgt moet je het maar doen toch?)
Om half 3 had ik Uxmal wel gezien. De bus terug zou echter pas om 1700uur vertrekken. De bus van de anderen om 1830. Zij hadden de mazzel dat een andere bus ze wel mee wilde nemen, die had plaats over. Ik ben vervolgens maar naar de grote weg gelopen met de hoop een collectivo tegen te komen. Ik zat er nog geen 5 minuten of er kwam een frans stelletje uit Toulouse aanlopen. Volgens haar boek zou er ieder uur een bus rijden. Ik vertelde dat mij door het tourism agency was verteld dat de bus terug om 1700uur zou gaan. Daar schrokken ze van, omdat het pas kwart voor 3 was. Haar boek zei ieder uur. Ik zei haar dat ik hoopte dat haar boek gelijk zou hebben. Om 1500 uur was er in ieder geval geen bus. Wel kwam er om 1505 een collectivo langs, maar die ging niet terug naar Merida.
Het werd 1515, ik zei dat de bus best een kwartier vertraging kon hebben, en daar zaten we dan met zijn 3-en te hopen dat het zo was, de busreis zou namelijk ook nog 1,5uur duren. En toen als in een fatamorgana kwam de bus naar Merida aanzetten, er waren nog precies drie plaatsen vrij en uiteindelijk was ik om 1700uur terug in Merida.
De volgende dag zou mijn bus richting Valladolid vertrekken om 11:00 uur, dus ik had alle tijd om relax wakker te worden, alhoewel ik niet echt geslapen had vanwege het verkeer en het gebrek aan isolatie van mijn hotelkamer. Dan komt zo´n mp3 speler goed van pas. De busreis zou 2,5 uur duren, dus dan zou ik nog gelegenheid krijgen om te slapen.
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Uxmal, indrukwekkend
Uxmal, indrukwekkend
Merida
photo by: Cho