Strövtåg och en sträng babushka

Moscow Travel Blog

 › entry 9 of 24 › view all entries
Igår var det lördagkväll och någon lustigkurre skrev samma sak på alla bilar...

Äntligen har Moskva fått lite äkta vinterkyla. Igår och idag bet vinden ordentligt, och idag har det kommit lite frost och pudrig snö. Imorse när jag skulle gå ut hade jag just duschat och var fortfarande våt i håret. Min husmor Evgenia såg strängt på mig, kände på mitt hår och förbjöd mig att gå ut utan att blåsa håret först. Så rotade hon fram en hårtork och gav sig inte förrän jag hade torkat håret. ”Det är frost ute! Du blir sjuk! Får influensa!” Jag hade inte mycket att säga emot, det var bara att lyda henne.

Som ni hör är jag mer än väl omhändertagen…

Igår gjorde jag en ny Moskvasafari, den här gången till den anrika gågatan Arbat. Förr om åren var den ett konstnärligt centrum och hem för flera kulturpersonligheter. Den hyllade författaren Alexander Pushkin bodde där, liksom poeten och trubaduren Bulat Akudzjava som under 60-talet inspirerade en hel generation artister, till exempel Vladimir Vysotskij. Än idag finns flera teatrar och konstnärer på Arbat, men det är desto mer en gågata för turister.  Russkie soverniri-butikerna avlöser varandra. Korkat nog är det väldigt få turistfällor som har skyltar med latinska bokstäver…

De flesta turister förstår nog ändå vad det handlar om när de ser ett helt skyltfönster fullt med matrioshka-dockor och fula Lenin-t-shirtar, men turistindustrin har i regel inte insett det kloka i att kommunicera på engelska. Detsamma gäller dyra ”genuint” ryska turistinriktade restauranger där västerländska turister överhuvudtaget inte förstår menyn.

Idag gjorde jag en snabb promenad ner till den stora mataffären Rus Market (älskar namnet, det är som om affären sammanfattar hela mitt uppsatsämne), köpte lite förnödenheter och skyndande snabbt hem igen. Det är verkligen kallt idag, men än så länge har vi inte haft särskilt mycket nederbörd.

Jag hoppas på snö snart, och ägnar dagen åt ryskt grammatikplugg. Det är nästan två år sen jag senast tog en universitetskurs i ryska, så det finns åtskilliga saker jag måste repetera för att komma så långt som möjligt under de här veckorna. Jag har en snäll fröken som heter Irina som skall förvandla mig till ett under av rysk konversation.

Dvd-utbudet i olika affärer har också åtskilliga lockande gamla och nya ryska filmer, till exempel den relativt nya ”Tsar”, ett drama om Ivan den Förskräcklige. Samma problem där �" de allra flesta filmerna har endast ryskt tal utan undertextspår på andra språk. Ingen har insett att det finns utlänningar som kanske är intresserade av ryska filmer. Antingen pluggar man ryska tills man förstår hela filmen utan text, eller så låter man bli. Jag funderar på att köpa lite filmer i alla fall �" det är inte särskilt dyrt �" och se dem om och om igen tills jag förstår nästan allt. Men det är ganska utmattande.

 I vissa fall, som med den utmärkta Vozvravshenie, Återkomsten, har filmen fått så stor internationell uppmärksamhet att den givits ut på flera språk. Nämnda film finns i svensk utgåva med skandinaviska textspår. Men det är ack så sällsynt och jag hoppas på bättring…

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Igår var det lördagkväll och n…
Igår var det lördagkväll och n…
Ryska barn har fantastiska lekmöj…
Ryska barn har fantastiska lekmö…
Lekplats, inte alls deprimerande.
Lekplats, inte alls deprimerande.
Ryssarna själva gjorde ett tapper…
Ryssarna själva gjorde ett tappe…
Här studerar jag - Moskvas humani…
Här studerar jag - Moskvas human…
En gammal rus agerar inkastare til…
En gammal rus agerar inkastare ti…
En traditionellt klädd ryska av p…
En traditionellt klädd ryska av …
Pushkin och hans brud statyerar mi…
Pushkin och hans brud statyerar m…
Nya och gamla byggnader om vartann…
Nya och gamla byggnader om vartan…
Moscow
photo by: eefab