På upptäcksfärd i Kreml

Moscow Travel Blog

 › entry 11 of 24 › view all entries

Idag har jag inte haft några lektioner. Istället har jag givit mig in till tsentr för att upptäcka nya skrymslen i den stora staden. Jag höll mig till stadens hjärta, Kreml. Här var jag och turistade för sex år sedan, vilsen och nyss kommen från gymnasiet. Då hade jag ett antal äldre kompisar att hålla mig till, nu är jag stor och skall klara mig själv. 

Under mitt förra besök fick jag aldrig träffa gamle balsamerade kamrat Lenin. ”Han är ledig idag”, sade vakterna utanför mausoleet – första och enda gången jag har hört en rysk militsia skämta. Idag var han också på ledig, men jag har tid att hälsa på honom någon annan dag.

Även Historiska museet var stängt – det ligger i ”entrébyggnaden” till Röda torget. Jag dök istället direkt på Kreml, om än med visst krångel. Ingången ligger i parken Alexandrovskij sad, och till en början såg biljettluckorna fullkomligt stängda ut. Jag tänkte att biljett kanske köpes längre fram, så jag vandrade igenom säkerhetskontrollen utan att någon ägnade mig minsta uppmärksamhet. Så var jag inte i den ryska maktens hjärta. Kreml betyder ungefär befästning, och består av ett murverk som omger flera byggnader, alltifrån parlamentsbyggnader, presidentens residens, kyrkor, gamla tsar-palats och museer. Turister bevakas noga, och man får förstås inte vandra runt överallt.

Jag promenerade runt på ”katedraltorget” en stund, eftersom jag inte hittade någon att köpa inträdesbiljett av inne i Kreml heller. Efter en stund hittade jag en tillfällig utställning om Poltava, här hyllat som ett storslaget slag, med anledning av dess 300-årsjubileum. Först när jag försökte gå in i utställningen påpekade en av alla dessa arga ryska kassörskor att jag inte hade någon biljett överhuvudtaget. Och hon sålde minsann ingen, för det skulle man köpa i entrén.

Men jag hittade ingen att köpa biljett av, försökte jag protestera lamt, men det hjälpte inte. Snopet gick jag ut ur Kreml och tillbaka till Alexandrovskij sad, och först då såg jag en liten öppen biljettlucka på gaveln av biljettkiosken. Där stod också mycket tydligt biljettpriser och öppettider, både på ryska och engelska. Jag bestämde mig för att komma tillbaka när the Armoury chamber, som jag här översätter till Livrustkammaren, hade sin nästa guidade tur och gick för att ströva runt lite i det enorma shoppingscentret GUM istället.

GUM, det Statliga ”universalvaruhuset” är en enorm byggnad i flera våningar, med öppna trapphus och små gångar mellan våningarna, där jag som aldrig annars är höjdrädd alltid får svindel. Under sovjettiden var varuhuset ofta relativt tomt på varor och folk köade länge för det lilla som fanns att köpa. Nu är det fyllt av över bortåt 1000 lyxiga små butiker och det går att fönstershoppa hur länge som helst.

Rött torg.

När jag kom tillbaka till Kreml-entrén köpte jag lydigt en biljett (i den stora biljettluckan som mirakulöst hade öppnat), och den här gången stod det faktiskt någon och kontrollerade både biljetter och väskor hos alla som gick in. Men trots att en säkerhetsvakt (som knappt såg ut att ha fyllt 20) tittade i min handväska hade jag mycket väl kunnat gömma ett par pistoler under kappan, eller en handgranat i mössan.

Och den guidade turen på Livrustkammaren bestod snarare av en liten audioguide-apparat som pratar in i ens öra i takt med att man rör sig genom museet. Att låna en sådan är gratis – mot att man lägger någon kär ägodel, i stil med mobiltelefon eller pass, i pant. Jag var inte så lockad av att lämna ifrån mig någon av de två sakerna som är ens mest essentiella säkerhet i det här galna landet, och avstod från att gå runt i museet med en pratande apparat i örat. Livrustkammaren, som är bra mycket större än en kammare, huserar dräkter, kronor och regalia, troner, vagnar, vapen, rustningar, kyrksilver och –guld, och allehanda kejserligt blingbling i en sådan mängd att ens ögon är fullkomligt utmattade efter en rundtur. Man kan inte låta bli att förundras över hur mycket materiell rikedom kyrkan (i de flesta länder) lägger beslag på, under förevändning att utsmycka kyrkorummet till Guds ära. Här får jag intrycket av att den rysk-ortodoxa kyrkan till och med knäcker den katolska kyrkan när det gäller materiell prakt och rikedom. Varenda tesked tycks vara förgylld, och om inte annat visar museet vilken enorm hantverksskicklighet som Kremls härskare samlade på sig. Museets äldsta föremål är ett par 1100-talspryttlar, bland annat från den silverskatt som hittades inom Kreml-området. Där finns till exempel ett par skandinaviska små hängen, men till största delen består Livrustkammarens samlingar av yngre föremål, från medeltid fram till 1700-tal då former och stilar påverkades av alltifrån Bysans till upplysningens Frankrike och Tyskland.

Min favorit är förstås furst Vladimir Monomachs pälsförsedda krona, som jag inte fick ta en bild på.

 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Varuhuset GUM, på översta vånin…
Varuhuset GUM, på översta våni…
Rött torg.
Rött torg.
Moscow
photo by: eefab