Nyår på Röda torget

Moscow Travel Blog

 › entry 22 of 24 › view all entries
Jag har tagit avsked av det gamla decenniet med stil - mitt i Rysslands hjärta. Vi var ett spontant sällskap från hostelet, så varmt klädda som möjligt, som tågade mot Kreml.
Röda torget är i vanliga fall välbevakat, men på nyårsafton skruvas säkerheten upp lite extra och efter tre poliskontroller var vi äntligen inne på det iskalla, hala, nyårspyntade torget. Säkerhet och säkerhet - vi muddrades slött av frusna poliser och hade enkelt kunnat smuggla in allt från starkdrycker (vanligast) till handgranater (minst önskvärt).
Nu var det tack och lov ingen som smugglade in det senare. Efter drygt två kalla men roliga timmar dök president Medvedev upp på storbildsskärm, höll ett kort tal, och till slut slog den berömda klockan på Kremls Spasskaya-torn tolv.
Bredvid oss i folkhavet fanns ett gäng fulla unga ryssar. Eller ja, större delen av folkhavet bestod av sådana, men detta gäng utsåg oss omedelbart till kompisar och såg till att vi fick plastmuggar med en cocacolavodkablandning, mandariner (ryskt nyårsmåste) och ett par ryska flaggor att vifta med.
På tolvslaget gick det inte att stå emot - det var bara att skrika gott nytt år och vifta med ryska flaggan tillsammans med övriga tusentals nyårsfirare runt scenen nedanför Vasilievskijkyrkan (den färgglada med lökkupoler). Himlen exploderade i fyrverkerier, och så snart vi skrikit och hurrat färdigt försökte vi ta oss ut från Kreml innan alla andra tusentals nyårsfirare kom på samma idé. Det gick sådär.
I en enorm, långsam folkmassa föstes vi ut i en enorm omväg, eftersom ett helt kvarter runt Kreml var avspärrat.

Resten av kvällen innehöll mycket vodka och har lämnat få minnen. Idag har jag mått som jag förtjänat, och imorgon måste jag börja turboturista för att hinna se så mycket som möjligt av Moskva innan hemfärden.
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Moscow
photo by: eefab