Munkar och McDonalds

Moscow Travel Blog

 › entry 7 of 24 › view all entries

Nu gäller det att skynda sig, det är morgon och jag skall gå till dagens lektion om ett tag. Det gäller att passa på när det här trådlösa nätet visar sig. Det är grått, grått utanför fönstret, även om jag verkligen drar mig för att beskriva Ryssland som grått. Det blir så klichéartat. Men det är verkligen grått idag, och ryssarna är ibland nästan ryskare än klichéerna.

Inte undra på att alla här frossar i kitsch och glitter, plastig glittrande dekor på allting, plastjulgranar med epilepsi-blinkande lampor i alla affärer och överdådigt bling-bling på alla damer. Det behövs för att överleva här, och det är förståeligt att alla passar på i den postsovjetiska supermarknadsekonomin.

Igår såg jag en helt annan sida av Ryssland - även den överdådigt utsmyckad, men med urgamla anor. Tillsammans med hela den amerikanska gruppen åkte jag på utflykt till Sergiev Posad, ett stort munkkloster som huserat bakom höga murar sedan medeltid. Grundaren St Sergei ståtar lite varstans i ikonbilder och statyer, och vyn när man närmar sig klostret är sagolik.

Jag önskar att jag fick ta bilder inne i kyrkorummet, men det är förstås förbjudet. Jag fick inte ens visa håret. På med halsduken över huvudet, gå in och försök se så respektfull ut som möjligt - i kyrkan finns få sittplatser, och inget riktigt "centrum" som i de kyrkor jag är van vid, med ett altare och prästens predikostol. I en ortodox kyrka står och sitter man överallt, ber och mediterar för sig själv, tänder ljus och ställer sig i en ringlande kö för att passera ett relikskrin. I ett hörn står eller sitter ett par gummor och sjunger, monotont och stilla, och det är så vackert att jag vill ta med mig en liten bit av kyrkan, stoppa i fickan och ta fram och gå in i närhelst jag behöver lite lugn och skönhet. Utan att vara ortodox kristen så förstår jag varför kyrkorna återigen är så populära bland ryssar - de ger en mystisk liten bit av saligheten, mörkt, glittrande och upplyst av hundratals små ljus.

Efter kyrkobesöket åt vi på MacDonalds. Ja, det blir så i amerikaners sällskap, och även om det inte är mitt första besök på ett ryskt McDonalds så försöker jag se det exotiska i det också...

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Moscow
photo by: eefab