Har lekt gästföreläsare

Moscow Travel Blog

 › entry 14 of 24 › view all entries
Idag har jag haft premiär som gästföreläsare - för en skock ryska skolbarn. På en vild engelsk-rysk blandning berättade jag om nordiska vikingar och deras färder längs ryska floder, Rurik och etableringen av städer som Novgorod och Sigtuna... Förhoppningsvis på en mellanstadievänlig nivå. I en snabbt hopkommen powerpointpresentation visade jag några bilder från utgrävningar (det vill säga egna bilder från Tossene och Ytterby), och förhoppningsvis inspirerade jag åtminstone någon till att bli arkeolog som stor.

Hur hamnade jag där, på Skola nr 84 på Ferganskij proezd? Jo, för ett tag sedan fick vi utländska studenter besök av en skolklass från nämnda skola. Gruppvis fick vi prata ryskengelska och berätta om våra hemländer. Läraren, som besökt Sverige vid några tillfällen, tyckte uppenbarligen att mitt "forskningsämne" och min personkemi med skolbarnen var tillräckligt för en hel gästföreläsning.
Att föreläsa var otroligt roligt och barnen var både uppmärksamma och intresserade. Mer väluppfostrade än svenska skolbarn... Alla lärare på skolan var otroligt välkomnande och artiga, uppenbarligen är en svensk gästfröken finbesök... Och jag har ännu en upplevelse att lägga till "otippade situationer jag befunnit mig i"-listan.

Ännu intressantare blev det på eftermiddagen, då jag fick följa med samme lärare till Moskvas statliga universitet som är STORT och vars huvudbyggnad är en imponerande Stalinist-skyskrapa som nästan ser ut att vara designad av Sauron. Jag fick sitta med en stund på en disputation, en historiker som behandlat 1800-talets fransk-tyska relationer. Jag förstod inte särskilt mycket av diskussionen, men det var oerhört intressant att ha varit där, sett the proceedings på en rysk disputation och fikat i det kitchiga cafét.

Hela dagen har jag förföljts av en huvudvärk... i mitt rum blir luften för kvav om man har fönstret stängt hela natten, och har man fönstret öppet när man sover fryser man förmodligen ihjäl. Olösligt ryskt problem.
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Moscow
photo by: eefab