Frusen stad

Moscow Travel Blog

 › entry 16 of 24 › view all entries
Ett hav av matrioshkor.

 Det är bara en vecka kvar av mina ryskalektioner, och det känns lite sorgligt. Jag har ju bara precis kommit igång, bara precis börjat få upp ordförrådet och kunna uttrycka mig lite. Förstår lite mer för varje dag som går, men jag känner mig fortfarande som en nybörjare. Helst vill jag stanna här ett år och inte ge mig förrän jag pratar flytande, men det får bli en annan gång.

Igår satt jag mest hemma och pluggade. Försöker renskriva alla anteckningar och alla ord jag lär mig och nu har jag en hel bunt med egenhändigt tillverkade ordlistor. Att memorera glosor är största utmaningen för mig som är så dement. Jag har verkligen minne som en guldfisk, och kan kolla upp samma ord två gånger trots att jag skrev ner betydelsen på förra sidan i anteckningsboken. Så höll jag på nästan hela dagen – renskrev, slog i ordboken, skrev ned igen…

Min lärare har en genial läxa som går ut på att hon tar med ett nummer av ryska Metro varje dag, där jag får välja ut en artikel, översätta alla ord jag inte förstår och återberätta. På det viset får jag (eller borde få) ett ordförråd som är mer verklighetsanknutet än bara läroboksanpassade texter. En kväll när jag var väldigt trött och hade kommit hem sent nöjde jag mig med att klippa ut vad jag trodde var mitt, Vädurens, horoskop. När jag översatt alla ord och till slut slog upp själva stjärntecknets namn insåg jag att jag hade valt Stenbockens och inte Vädurens text… Jag hade förstås gått på bilden. Som tur var visade sig min lärare vara Stenbock, så horoskopet fick gälla henne istället.

Idag har jag äntligen besökt det Statliga Historiska museet vid Röda torget, tillsammans med en trevlig rysk tjej jag lärt känna via Couchsurfing-pubkvällarna (som jag bara hunnit gå på en gång). Oj vilka material, vilka fynd, och oj så traditionella uppställningar monter för monter. Inte en skylt på engelska så långt ögat når (ganska anmärkningsvärt, de flesta museer har hunnit turistanpassa sig vid det här laget) och fynden står i typologisk givakt enligt tolkningar som antagligen stammar från Chrustjovs dagar. Tyvärr hann jag inte titta igenom museet i nörd-takt eftersom jag samtidigt försökte vara social med min nya kompis, som inte alls är arkeolog. Lite arkeologiska diskussioner lyckades vi dock med, eftersom jag inte kunde undgå att göra små entusiastiska utrop över ovala spännbucklor och annat läckert från skandinaviska vikingatida bosättningar som Gnezdovo.

Det blir minst ett besök till, var så säkra.

Nu har jag dessutom kikat ytterligare lite på olika julklappar – inte köpt något än, men fått idéer.

I en av souvenirbutikerna vid Röda torget kan man köpa en hel uppstoppad varg. Nej, det är inte en av julklappsidéerna.

Planer för veckan: bland mycket annat ska jag utforska en av de stora ”megamalls”, gigantiska shoppingcenter, som det finns ett par stycken av i Moskvas utkanter. Otaliga klädbutiker, mataffärer och – IKEA. Eftersom jag hoppar över svensk jul det här året känns IKEA, på något märkligt sätt, som lite av en kompensation. Lite hemkänsla.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Ett hav av matrioshkor.
Ett hav av matrioshkor.
Moscow
photo by: eefab