Att köpa tågbiljett

Moscow Travel Blog

 › entry 8 of 24 › view all entries

Ryska kassörskor av alla sorter är ett tålamodskrävande släkte �" utan att själva vara utrustade med särskilt mycket tålamod. Dagen efter att mina lektioner slutar, det vill säga Annandag jul, skall jag åka till Velikij Novgorod och insupa det som finns kvar av varjagernas/rusernas gamla handelsplats. Förhoppningsvis är museet öppet (man kan aldrig vara riktigt säker) och förhoppningsvis har det snöat när jag kommer promenerandes längs stadens kreml.

För att ta sig någonstans i Ryssland måste man köpa en tågbiljett, och för att köpa biljetten måste man köa. På stationen såg jag ett par nymodiga biljettautomater, men det kändes om möjligt ännu osäkrare än att med min bristfälliga ryska köpa en biljett i en av kassorna.

Så jag köade länge på den varma, kvava Leningradstationen för att boka biljett till Novgorod. När det blev min tur kostade biljetten mer än vad jag hade i kontanter, så jag räckte fram mitt visakort. Det fanns nämligen en skylt vid biljettluckan där de stod att de accepterade kort. Det orsakade en klassisk rysk utskällning eftersom deras kortläsare var trasig.

Istället fick jag lämna kassan och springa iväg till en bankomat. När jag kom tillbaka till kassan och kunde betala biljetterna såg jag att biljetterna var till fel stad. Någon sorts missförstånd hade uppstått, kanske för att det finns två städer som heter Novgorod. Den ena, vikingatida staden heter Velikij Novgorod, vilket ungefär betyder "storslagna Novgorod". Den andra heter Nizjnij Novgorod, alltså "nedre Novgorod". Den hyllade författaren Maxim Gorkij kommer därifrån, och staden kallades under sovjettiden Gorkij.

Och nu fick jag alltså biljetter från Moskva till Gorkij (om det syftade på Nizjnij Novgorod eller någon annan plats som idag heter Gorkij förblir ett ryskt mysterium), och var tvungen att smita tillbaka in i kön för att säga ifrån. Till slut fick jag rätt biljetter.

 

För övrigt har jag hittills svettats mer än frusit i Ryssland. Vädret är ungefär detsamma som när jag lämnade Göteborg; grått, fuktigt och ett par plusgrader. Utomhus är alltså ruggigt men inte särskilt kallt, och inomhus gillar ryssarna att ha det riktigt varmt och gott. Butiker, tunnelbanan, restauranger �" överallt är det så uppvärmt att vinterkläderna genast blir outhärdliga. Det är som om hela landet har rustat för det vinterväder de är vana vid �" och första gången jag besökte Moskva, i november 2003, var det verkligen svinkallt. Sedan dess har något hänt med klimatet…

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Moscow
photo by: eefab