Amerikanerna som åkte hem till Amerika

Moscow Travel Blog

 › entry 13 of 24 › view all entries
Hej Sverige, det är svin-SVIN-kallt här i Moskva. Det är så att snoret fryser till is på väg ut ur näsan, och man går sannerligen inte ut i onödan. Det har varit ont om vettiga internetanslutningar på sistone, och nu bloggar jag från ett café på Novoslobodskaya ulitsa strax norr om centrala Moskva.

Tiden går otäckt fort här, och mina lektioner är slut efter nästa vecka... alldeles för snart! Det känns som om jag kan mindre ryska nu än när jag kom hit. Så är det förstås inte, det är snarare jag som börjar lära mig tillräckligt för att inse hur lite jag kan. Eller snarare återupptäcka all gammal grammatik jag redan lärt mig en gång i tiden, sen glömt, sen gått en kort universitetskurs och repeterat, sen glömt igen...

En vacker dag vill jag råsatsa ordentligt med tid på att plugga ryska tills jag faktiskt talar skapligt flytande, men det går inte med en när masteruppsatsen står för dörren. Det får blir en annan gång.

Den gångna helgen umgicks jag med de amerikanska studenterna som varit här en hel termin, och som åkt hem nu. De var trevliga och rara och lite lite oh my god-ytliga. Jag tror de upplevde Ryssland ganska annorlunda än jag gör... och samlar ihop sina Rysslandsupplevelser i en enda kategori som de kallar "european", utan att vara riktigt medvetna om att european kan vara ganska många olika saker. Naturligtvis gör vi detsamma med vår uppfattning om vad som är "amerikanskt". Jag ville komma med invändningar när en av tjejerna tyckte det var hur tokigt som helst att hon beställde en "chicken salad" här i Moskva och fick något helt annat än vad som brukar ingå i en amerikansk kycklingsallad... men ämnet var för stort för att jag riktigt orkade formulera mig. Europa är inte en homogen "european"smet... men å andra sidan består USA, som en av studenterna livligt beskrev, av en mängd stater med sinsemellan ganska olika kulturer. Förstås.
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Moscow
photo by: eefab