13 miljoner ryssar åker metro med mig

Moscow Travel Blog

 › entry 17 of 24 › view all entries

I Moskva bor det ca 13 miljoner människor, enligt vissa källor. Andra källor kanske uppger en annan siffra. I själva verket vet ingen riktigt hur många människor som bor i Rysslands huvudstad, eftersom här finns många illegala immigranter och arbetare, folk flyttar hit och dit och många hushåll består av ett okänt antal personer.

Idag råder snökaos över stora delar av världen och både bil- tåg- och flygtrafiken står stilla på många håll. Moskva är inget undantag. Här rapporterar nyheterna om snötrafikkaos i hela stan, liksom i St Petersburg och andra ryska städer. Moskvabor uppmanas undvika att ta bilen till jobbet, men det hjälper inte mycket. Moskva är ändå en enda stor trafikstockning större delen av dygnet, och de senaste dagarna har otaliga trafikolyckor proppat igen biltrafiken ytterligare.

Det smidigaste sättet att ta sig någonstans i Moskva är metron. Metron fungerar oftast väl, nya linjer tillkommer och nya stationer invigs med jämna mellanrum och tunnelbanenätet sträcker sig ända till Moskvas utkanter. Trots det är metron inte riktigt dimensionerad för 2000-talets Moskvapopulation �" det är fruktansvärt trångt! Ibland farligt trångt.

Vanligtvis åker jag inte tunnelbana under rusningstimmarna på morgonen. Jag går till fots den korta sträckan mellan tant Evgenias hem och språkinstitutet, och metron använder jag på eftermiddagar och helger när jag leker turist downtown.

Men idag åkte jag tidigt på morgonen till ett seminarium på arkeologiska institutionen vid MGU, Moskvas stora statliga universitet. Universitetet ligger strax sydväst om centrala Moskva, och jag bor vid ändstationen av en metrolinje en bit sydost om centrala Moskva. För att ta sig till MGU måste jag åka metro in till centrala stan, byta linje och åka nästan lika långt ut ur staden igen. Det finns en ringlinje som cirkulerar mellan stationer en bit utanför centrala stan, men det är inte alltid man vinner tid på att använda ringlinjen. Att byta tåg och gå mellan olika plattformar kan vara en otroligt trög färd i rusningstid, då en tät folkmassa kryper fram och rulltrappan fungerar som en flaskhals. Ringlinjen är dessutom ofta extremt fullpackad med folk.

Att kliva på ett tåg i rusningstid kan vara direkt farligt när människor trycker sig på tåget för att få plats och tåget kan vara så fullt att man knappt kan andas. Bokstavligen. Att ta sig av och på kräver en blandning av planering och våld, och folk kan armbåga sig fram ganska besinningslöst ifall de riskerar att missa sin hållplats. Trots att tågen går med bara några minuters mellanrum väntar en lätt panikslagen folkmassa på att få kliva på vid varje hållplats, och imorse missade jag två tåg bara för att jag inte ville ge mig in i panikträngseln �" folk slår sig verkligen på tåget, och en äldre dam som stod bredvid mig blev nästan golvad av ett par män som trängde sig på.

Att åka metro i Moskva kräver med andra ord att man är ung, frisk och stark. Föräldrar med barn är en ovanlig syn i metron, och barnvagnar förekommer överhuvudtaget inte. Så vad för transportmedel återstår om man inte pallar med metrons trängsel och inte vill riskera trafikstockning och snökaos i Moskvas rusningstrafik? Svårt att säga. Ingen löser problem åt dig i Ryssland - och än så länge har jag inte hört någon ryss klaga. Livet kräver helt enkelt att man är lite tuff här.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Moscow
photo by: eefab