3 weken Sabah

Kota Kinabalu Travel Blog

 › entry 44 of 57 › view all entries

Zo dat is weer een tijdje geleden. Zit nu stiekem al in niet meer in Borneo maar moet toch maar even neerpennen wat ik gedaan heb.

Op 1 februri aangekomen in Kota Kinabalu samen met Jonny. We hadden de avond voor de vlucht een afscheidsfeestje met de clan van het Birds Nest hostel in KL. Waren om 5 uur thuis..nog even nageborreld en daarna finaal door de wekker heengeslapen. Werden wakker om 9:20. Paniek in de tent..tassen niet ingepakt dus alle kleren snel bij elkaar gesprokkeld (score: 2 t-shirts en een rol tape vergeten..) en om 9:30 zaten we in de taxi. De Airasia terminal van KL ligt een uur rijden buiten het centrum dus hebben we de taxichauffeur 20 ringgit extra gegeven om alle verkeersregels aan z'n laars te lappen. Resultaat gegarandeerd want we waren bij de checkin bali 5 minuten voor sluitingstijd. 3 uur later gearriveerd in borneo. nice!

Ok na Kota kinabalu zijn we naar Ranau gegaan om een nachtje in de buurt van Mt. Kinabalu te overnachten. De volgende ochtend vroeg naar het nationale park gegaan om de berg te beklimmen. Geweldige tocht! kostte een fortuin maar het was het dubbel en dwars waard! De eerste dag moesten we zo'n 6KM klimmen. Klinkt niet veel maar het is als 6km een stijle trap oplopen..wordt redelijk vermoeiend na een tijdje. Uiteindelijk heeft ondergetekende trouwens een prima tijd neergezet. 3 uur naar het basecamp omhoog en 1,5 uur naar beneden..record van de dag :)

Maargoed na de eerste toch van 6k hebben we overnacht in een dorm op de berg net onder de boomgrens. Om 2:30 'sochtends zijn we begonnen aan de tocht naar de top. Niet zo stijl als de eerste dag maar door de ijle lucht nog best een beproefing. Uiteindelijk waren we op de top 1,5 uur voordat de zon opkwam, en aangezien ik alleen twee truien en een muts had was dat belachelijk koud (3 graden, harde wind en geen beschutting). Toen de zon opkwam was het het allemaal waard want het uitzicht was geweldig!

Na de zonsopgang zijn we weer teruggegaan naar beneden en hebben we de bus genomen terug naar KK om een dagje bij te komen. Hierna zijn we naar Sandakan gegaan. Een van de saaiste 'steden' die je ooit hebt gezien..niks te beleven. Daarom hebben we een tour geboekt naar Turtle Island National Park. Nachtje op een tropisch eiland en 'savonds broedende schildpadden bekijken..leuk om te zien maar meer ook niet!

Hierna zijn we vanaf sandakan naar Sepilok gegaan waar het wereldberoemde oerang oetang reservaat is. Ingechecked in een te duur resort met zwembad. dus dat was wel even relaxt :) De oerang oetangs waren erg tof om te zien. Helaas niet helemaal in het wild maar het gaat om het idee!

Na sandakan doorgegaan naar Semporna waar ik me had ingeschreven voor m'n Advanced Open Water duikcursus. In 2 dagen 6 keer gedoken en het certificaat in de pocket..het duiken was trouwens helemaal fantastisch, veel rustiger dan thailand (minder boten) en het marinelife was wel 10x zo goed. Je zag wel 10 zeeschildpadden op 1 duik. Tijdens m'n nachtduik (erg interessant in het pikkedonker met een zaklamp) een Flamboyant cuttlefish gezien (schijnt uniek te zijn..ik vond de schildpadden toffer) en tijdens m'n 3e dag duiken op Sipadan (wederom een fortuin, maar sipadan is dan ook een van de beste duikplekken ter wereld) hammerheadsharks, white tip sharks en great reef sharks gezien! Helemaal geweldig en duiken is vreselijk verslafend..

Na semporna een vreselijke nachtbus genomen terug naar Kota Kinabalu (ik zat klem tussen een familie van 7 die 2 stoelen deelden op de achterbank en op een of andere manier hun avondeten niet binnen konden houden...fijn). Gelukkig had ik van Jonny 2 valiumpillen gekregen (Jonny had trouwens een goedekope vlucht geboekt naar KK vanaf semporna. Ik wou 30 euro besparen door de bus te nemen) dus ik heb nog wel een beetje geslapen). In KK nog een dagje gechilled, een dagje gesnorkeld (aanvaring gehad met een kwal..niet erg fijn in je gezicht..maar verder geen blijvende schade) en toen was het tijd om afscheid te nemen van Jonny, die weer teruggaat naar London.

Ik vloog de volgende dag naar Clark in de Filipijnen!

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!