downhill mountainbiking Cotapaxi vulkaan

Cotopaxi Travel Blog

 › entry 25 of 27 › view all entries
arriving at the Cotapaxi National Park
29-7-2009 Quito - downhill Cotopaxi
Vanmorgen moet ik mij om 7 uur melden op de hoek van een straat. Eerst staat er niemand, maar al snel komen er meer. Totaal 7 personen die gaan mountainbiken vanaf de nog steeds actieve vulkaan Cotapaxi (5897 meter hoogte). Drie russen, 2 fransen, een engelsman en ik. Fietsen staan op het dak van de jeep van Biking Dutchman. Ruim een uur duurt het voor we er zijn. 
Via de hoofdentree gaan we het National park Cotapaxi binnen. Op 4500 meter hoogte worden we op een parkeerplaats gedropt. Vlak onder het refuge Jose Rivas (4800 meter) en de sneeuwgrens op 5000 meter. De sneeuwgrens komt hier nooit lager dan 5000 meter doordat de zon hier op de evenaar veel kracht heeft.
Windkracht 7 a 8 zorgt wel voor een onaangenaam oponthoud.
Maarja de bikes moeten nog even geprepareerd. Een kort testrondje is al lastig met de harde wind, maar als we eenmaal naar beneden rijden gaat het beter. De wind wordt minder, of je voelt hem niet omdat alle aandacht bij de weg is. Rotsen, kuilen, harde ondergrond en dan ineens weer los lava dat remt of een jeep die bergop komt rijden. En remmen moet je continue, het eerste stuk is zo stijl, dat als je de rem loslaat je als een kogel versnelt.
Toch moet je soms ook even stoppen om van het landschap te genieten. De vulkaan Cotapaxi is een conus, kaal, roodbruin lava en een witte kroon die ook vandaag de hele tijd door wolken wordt omsloten. Daaromheen veel grasland en soms wat hogere begroeiing. Vaakzijn dat dan naaldbomen die vanwege bosbouw zijn geimporteerd, geplant en uitgezaait.
We horen ook dat een bijkomend neveneffect is dat daardoor in de omgeving droogte ontstaat.
 
Bij de noordentree hebben we lunch (pasta, quiche en thee) en via deze uitgang verlaten we het National park. Nu nog zo´n 15 kilometer downhill over ruwe wegen en karseien. Inmiddels zijn de russen alle drie afgehaakt en ook twee anderen. Ik maak de tocht samen met een fransman af tot helemaal beneden. We passeren wat kleine gehuchten en zien de locale bevolking hun ding doen. Nog wel drie adrenaline shots: 2x een aanval door een hond ontweken en 1x een lastig momentje tussen rotsblokken dat ook fout had kunnen aflopen.
 
Als we op de terugweg de Cotapaxi van ver zien ligt er nog steeds een ring wolken om de top. Helaas geen foto van een wolkenloze top....
Na terugkomst loop ik lang touroffice Gulliver en die biedt voor morgen een last minute tour aan naar de Quilotoa lagune. Tsja, dat is precies de tour die ik nog wilde doen, maar tot vandaag nergens werd aangeboden. Dus voor 40 usd meteen ingeschreven. Morgenochtend weer om 7 uur vertrek. Dat betekent geen dan Otavalo markt, naar als het goed is zien we morgen een veel authentiekere markt in Saquisili.
In hotel even douchen en bijkomen. Daarna een heerlijke corvinia vis met krab, pindaachtige saus en cassavepuree met peterselie op het verwarmde terras van bar Lounge Q.
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
arriving at the Cotapaxi National …
arriving at the Cotapaxi National…
drop off point at 4300 meters on t…
drop off point at 4300 meters on …
And downhill....
And downhill....
Cotopaxi
photo by: Biedjee