Saquisili market and part of the Quilotoa loop

Quilotoa Travel Blog

 › entry 26 of 27 › view all entries
30-7-2009 Quito - Quilotoa lake
Vandaag een lange dag van 7 tot 19 uur. Maar als het goed is ook een hele mooie dag. Eerst de markt van Saquisili en daarna naar Laguna Quilotoa met een kleine wandeling.
 
Om 7 uur verzamelen we in restaurant Coffee en Toffee, eerst een goede koffie. Gratis, en wakker worden.
De groep is totaal 11 personen: 2 Israeli´s, een amerikaanse, een ozzie, 2 britten, een noor, een spaanse en 3 Nederlanders. Het eerste stuk duurt ruim 1,5 uur. Dan rijden we door het plaatsje Lasso. De plek waar de rozenteelt in Ecuador begon. 25 rozen kosten hier tussen de 1 en 3 dollar. En rozen zijn de nummer 4 inkomstenbron van Ecuador. De ranglijst is als volgt 1 petroleum, 2 banannen, 3 toerisme, 4 rozen.
 
Niet veel later zijn we in Saquisili.
Een klein plaatsje langs de Quilotoa Loop. Een van de mooiste stukken Ecuador, zegt men. Waar we hier voor komen is de authentieke markt die eens per week op donderdag wordt gehouden. Mensen uit de buurdorpen komen dan hun voedsel en overige zaken inkopen. De markt bestaat uit 3 gedeelten. Het eerste deel is de veemarkt. Helaas is er nu geen veemarkt (schapen, koeien en lama´s) in verband met een koeienziekte is er een verbod. Het tweede deel worden wel dieren verhandeld, maar kleinere (konijnen en hondjes als huisdier, marmotten, duiven, kuikens, kippen, e.d. meer voor het eten). Erg mooi om te zien en eindelijk weer eens achter elkaar fotomomenten! Het derde deel van de markt is meer groente en fruit, levensmiddelen en kleden etc. Meer van wat ik al eerder heb gezien. Maar wel met karakteristieke gezichten van de bewoners in deze bergdorpen.
Op beide markten lopen erg weinig toeristen en vrijwel alleen maar locals die met hun handen vol (kippen e.d.) de markt af gaan. De levende kippen worden overigens vooral vanuit zakken verkocht. Sommige proberen te ontsnappen door de zak kapot te pikken. Een kop steekt er dan uit. Mooi gezicht, veel beter dan de markt in Otavalo waar eigenlijk alleen nog maar toeristen komen.
 
De mensen in deze streek (Paramo) leven soms nog in kleine hutjes met grasdaken. In de hutjes hebben ze een marmot die aangeeft of mensen van kwade zin zijn. Het geeft ze gezelschap en uiteindelijk vlees om te eten.
Na ruim een uur rijden we verder door de plaatsjes Tigua en Zumbahua.
 We passeren bergpassen van boven de 4000 meter. Maar het landschap is echt erg mooi. Men leeft hier veel van de landbouw en dat is goed te zien aan de verkaveling. Er wordt metname graan, mais, aardappels e.d. verbouwd. Door de as van de vulkaan is het hier erg vruchtbare grond.
 
We passeren vlak voor Quilotao een aantal kloven. Het lijken net allemaal kleine eilandjes die nog resteren tussen de diepe kloven. Uiteindelijk komen we aan bij Quilotao dat op circa 4250 meter hoogte ligt bovenaan de kraterrand. In de krater is nu een groen meer, laguna Quilotoa, dat 400 meter lager ligt.
We maken de afdaling naar het groene meer tussen rotsen, langs een route met rotsjes afgewisseld met los lava. Een grote stof boel als we naar beneden wandelen.
Gelukkig hoeven we het stijle stuk niet zelf naar boven te lopen. Maar dat kan op de rug van muilezels. Dat had ik nog nooit gedaan en ach waarom niet...
Als ik erop zit weet ik weer waarom paardrijden niet mijn ding is. Zo´n muilezel idem. Soms staat hij ineens stil vlak voor een afgrond en dan denk ik...en als je nu 1 stap doet die richting uit dan lig ik 20 meter lager...
Gelukkig gaat alles goed en de beesten hebben het stijle stuk naar boven prima gelopen.
 
Nadat iedereen boven is lunchen we in Pacha Mama. Soep en kip met aardappels en rijst natuurlijk.
We rijden daarna in 4 uur terug naar Quito. We hebben nu zo´n beetje met de bus eenderde van de Quilotao loop gereden. Echt een erg mooi gebied, een aanrader. Misschien wel een van de mooiste stukken van the Ecuadorian highlands.
 
Rond 19 uur terug in Quito. Ik heb niet veel honger en besluit alleen een cheeseburger in de Magic Beante eten. Veel te dure tent, maarja het smaakte wel.
Het is donderdag en erg druk in de stad. Veel cafe´s zijn druk en bij discotheken staan mensen te wachten. Nog wel gezellig wat tenten af geweest.
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
One of the traditional houses
One of the traditional houses
The laguna del Quilotao
The laguna del Quilotao
The Cotapaxi
The Cotapaxi
Quilotoa
photo by: xander_van_hoof