Isla Isabela

Elizabeth Bay Travel Blog

 › entry 11 of 27 › view all entries
12-7-2009 Isla Isabela
Wederom om 8 uur een landing. Nu zijn we op Isabela Island, een van de jongste eilanden van de Galapagos. Op dit eiland zijn 6 actieve vulkanen. De verwachting was dat een van de vulkanen binnenkort zou gaan uitbarsten, maar het gebeurde op het naastgelegen eiland Fernandina.
Op Moreno Point stappen we uit op de lava. Waar je ook kijkt er is alleen lava waarmee het oppervlak is bedekt. Er zijn hier twee soorten lava: Aa-lava (erg ruw) en pahoehoe-lava (vlak). De namen zijn allemaal bedacht op Hawaii. Lopen op Aa-lava doet pijn, vandaar de naam Aa-lava.
Een van de eerste planten die op de lava gaan groeien zijn de cactus (lava cactus) en wat grassen en varens. Doordat er ook holle gedeeltes in de lava ontstaan die vervolgens wel eens instorten ontstaan daar kleine meertjes waar een soort oases ontstaan.
We zien er de marine Iguana, een eend en een paar flamingo´s.
Bij de laatste oase is er een doorgang naar open zeer waardoor er grote vissen zitten die beschutting zoeken. Er zitten pufferfishes van wel 60 cm lang. Ook zitten er grote snapers. Soms weten haaien de doorgang ook te bereiken, maar helaas nu niet.
 
Om half elf weer snorkelen. Nu de kans om zeepaardjes te zien van we 20 cm. Ik zwem als eerste naar het deel waar ze zitten, want dat wil ik zien. Tot nu toe heb ik pas 1 keer een levend zeepaardje gezien (dat was in Honduras). Het eerste stuk snorkelen was trouwens ook erg troebel en dus slecht zicht.
Na wel 15 minuten turen naar kelpachtig spul....even twijfel...want het lijkt echt heel erg op het kelp. YES!!! Een zeepaardje, of zoals ze hier zeggen Caballo del Mar.
Ondanks dat hij groot is, met zo´n 20 cm, kost het wat moeite de anderen het zeepaardje ook te zien, maar iedereen vond het geweldig.
Daarna werd het steeds beter! Binnen een paar minuten zie ik een pinguin zwemmen onder water en niet veel later nog drie pinguins. Dan de 7 schildpadden, zeeleeuwen die langs je schieten en the ussual puffers, kleine visjes etc.
 
De boot vertrekt na de lunch naar Elisabeth Bay. Hier gaan we voor anker voor de nacht. We bevinden ons nu tussen Isabela en Fernandina Island. Rond ons zien we 7 vulkanen. Waarvan die van Fernandina in april jl nog is uitgebarsten. Helaas was al het spectakel al weer binnen 3 weken klaar en is er nu alleen een zwarte lavastroom zichtbaar. Maarja dat zie je overal om je heen, hooguit kan hij nog zwarter zijn.
 
We doen in de middag nog een pangaride (zodiac) langs de mangroves en de lava.
Wildspots:
- 3 Galapagos pinguins
- aalscholvers/comorant
- zeeleeuwen
- 4 eaglerays
- 4 zeeschildpadden
- blue footed boobies
en veel vissen.
 
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Galapagos penguin, the most nother…
Galapagos penguin, the most nothe…
posing sea lion
posing sea lion
Elizabeth Bay
photo by: xander_van_hoof