Inka ruins Ingapirca

Ingapirca Travel Blog

 › entry 21 of 27 › view all entries
22-7-2009 Cuenca - Ingapirca - Riobamba
ik reis vandaag vanuit Cuenca weer verder naar Riobamba. Rond 8:30 uur ben ik op het busstation van Cuenca in de hoop dat er een bus naar Ingapirca gaat. En jawel binnen 20 minuten gaat er een directe bus (voor maar 2,5 usd). Het is nog wel 2 uur rijden, maar het landschap is best ok. We passeren hoge bergtoppen. Wel valt me op dat er veel huizen zomaar her en der gebouwd zijn. Het verrommelt het landschap. Weer zie ik veel rietpluimen. Normaal worden die bij ons in tuinen geplant, hier staan ze gewoon overal op de bergen en langs beekjes. Nu geen forellen kweek langs bergbeekjes zoals ik in de bergen naar Cuenca zag, maar veel landbouw op redelijk vierkante ingedeelde delen van de berg.
 
Ingaprica is een Inca nederzetting die nu eens niet op de allerhoogste berg ligt. Wel is er een mooi uitzicht, maar dat was vast veel mooier in de tijd van de Inca´s. Ik vermoed dat veel bomen gekapt zijn om plaats te maken voor landbouw. Dit gebeurt overigens nog steeds. Van de nederzetting is niet veel over en wat er staat ik gerestaureert. Een korte wandeling gaat de berg af naar een bergbeekje en de berg weer op en je eindigd bij een rots met het profiel van een ´gezicht´. Dit soort rotsen vindt je vaker bij Inca nederzettingen.
 
Na 2 uur vertrek ik met de bus naar een klein plaatsje El Tambo waar ik wordt gedropt in een straat. Geen bord, geen aanduiding bus, maar hier komt de bus naar Riobamba (zegt hij).
Inmiddels ben ik wel gewend aan de bussen in Zuid-Amerika dus ik wacht met vol vertouwen. En ja hoor na 4 bussen voorbij te hebben laten gaan is er al een naar Riobama. Het is nu nog 4 uur reizen (5 usd). Dit deel van de reis is erg mooi. Wel klim je van piek naar piek en daal je tussentijds weer ver af. Ik denk dat de pieken zeker rond de 3500 tot 4000 meter waren. Bordjes met hoogtes staan hier alleen niet. We passeren een lagune met veel riet (dat ze gebuiken voor het maken van manden) en ik zie de eerste besneeuwde bergtoppen.
 
Rond half zes kom ik al aan in Riobamba (2750 meter hoogte) en neem een taxi naar Hostel Monte Carlo. De naam klinkt erg chique, maar ik betaal maar 15 usd per nacht. En het ligt erg centraal.
Ik had gelezen dat het restaurant ernaast we goede steaks had, aangezien ik na deze lange reisdag geen zin heb om te zoeken en ik wel 60 usd bespaard heb door met locaal vervoer te gaan.
 Trakteer ik mezelf op een Filet Mignon. Nu niet medium gebakken, want dat blijkt hier keer op keer doorbakken te zijn, maar een ´quarto´ (=rauw). En wat ik krijg....doorbakken. En ook nog eens champignonsaus erover. Ik geef het op. In Ecuador kan men geen biefstuk bakken, daarvoor moeten ze eerst maar op cursus in Argentinie of Chili. Alleen als je van ijs houdt is er, in de meest trendy ijstenten, bijna 24 uur per dag de beste keus. Met weemoed denk ik aan het lekkere eten in Europa, Azie en India....
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
The mountain face
'The mountain face'
Ingapirca
photo by: Paulovic