Diving at North Seymour and Mosquiera

North Seymour Travel Blog

 › entry 19 of 27 › view all entries
The video is not mine, but is gives a great impression of the things you can see when diving in the Galapagos. Although I have not been on an expensive trip to Wolf/Darwin, I have seen all of it, diving from Santa Cruz.
18-7-2009 duiken Isla Seymour / Mosquiera
Vandaag is het weer niet zonnig, maar helemaal bewolkt. Om 7:30 uur verzamelen bij het duikcentrum en daarna vertrekken we per witte taxi Toyota pickup naar het Canal. Dat is overigens vrijwel het enige type auto op dit eiland en alle taxi´s rijden ermee (nb: 1 op de 10 heeft overigens maar een passagier...). Overigens werden er vorige week wel twee auto´s per boot afgeleverd. Er rijdt nu ook een Toyota Prius hybride op het eiland!
 
Maargoed bij het Canal aangekomen stappen we daar op de boot. De eerste duik is bij North Seymour en het zicht is weer niet ideaal (10-20 meter), maar we zien best veel. Veel kleinere white tip sharks, diverse vissen, een fel blauw gekleurd slakje, morenes en een op vis jagende zeeleeuw. 
De tweede duik is bij Isla Mosquiera. Hier is een ´eel garden´ en er zitten honderden eels die soms wel 70 cm uit de zandbodem omhoog komen. Als je dichtbij komt zakken ze helemaal de grond in. We komen even later weer bij rotsen en zien een kleine blacktip shark. Terwijl iedereen druk aan het kijken is naar een morene tussen de rotsen cirkelen er diverse whitetip sharks vlakbij. En vier grote eagle rays.
Even later het hoogtepunt: ik zit nu weer midden tussen een groep van 11 white tip sharks!!!
Het zijn grote haaien met een aantal kleinere. Geweldig! Voor haaien moet je echt op de Galapagos zijn!
 
Tenminste voor zolang het duurt. De overheid wil, ter bescherming van haar eigen markt, 300% tax gaan heffen op alle ingevoerde spullen. Dus ook duikspullen, want die maken ze in Ecuador niet. Verder wordt eind van het jaar een nieuw regime ingevoerd voor duikscholen, dat zal waarschijnlijk betekenen dat er zo´n 6 over blijven. De rest rommelt nu wat aan zonder zelf een lisence te hebben gehaald (kun je huren). Voor de liveaboards naar Darwin en Wolf (de beste duiken hier, op 16 uur varen) komt er wel meer beschikbaar. Nu mogen er nog maar 4 boten heen, dat worden er waarschijnlijk 12. Alleen een combinatie van eilandbezoek en duiken blijft een probleem ivm opstandige locale duikschoolhouders die hun markt willen beschermen. Dat blijft vooralsnog nog steeds verboden. NB: deze regels gelden overigens pas vanaf 2007, die zijn toen ingevoerd met het argument om de natuur te beschermen. Maar het is feitelijk de eigen markt....
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
The video is not mine, but is giv…
North Seymour
photo by: catalina