Cuenca

Cuenca Travel Blog

 › entry 20 of 27 › view all entries
19-7-2009 Galapagos - Guayaquil - Cuenca
Vandaag een reisdag. Eerst de trip van een uur naar de luchthaven (die weg heb ik nu ook al tig keer gezien) en daarna de bus naar Cuenca. Ik heb besloten niet naar Guayaquil te gaan. Het enige interessante leek mij daar de nieuw aangelegde boulevard, maarja daar ben je met een uur waarschijnlijk ook uitgekeken. Dus ik ga meteen door naar Cuenca, met ruim 400.000 inwoners de derde stad van Ecuador en het ligt op een hoogte van 2530 meter in het Andesgebergte. Daar heb ik veel goede verhalen over gehoord.
 
De busterminal bij de luchthaven in Guayaquil is echt waanzinnig groot, meer dan 100 busplaatsen verdeeld over 3 etages.
Dat is exclusief de stadsbussen die buiten stoppen. Rond de terminal is er een groot shoppingcenter gemaakt. Helaas geen tijd want de bus vertrekt binnen 15 minuten vanaf de 3e etage.
De bus rijdt al vrij snel de bergen en de wolken in. Zicht van maar 5 meter. Als we boven de wolken uitkomen een erg mooi berglandschap en een wolkendek in de dalen. In zo´n 4 uur ben ik in Cuenca. Maar het is zeker 3 uur genieten van het uitzicht, en deels de film Slumdog Millionaire in het spaans.
In Cuenca slaap ik in een tot hostal omgebouwd koloniaal gebouw dat direct tegen Iglesia San Fransisco aan is gebouwd. Echt een gave kamer met ramen van vloer tot plafond, franse balkons en houten luiken. Uitzicht over de markt en op de gewelven van kathedraal de la Inmaculada Conception. Het is koud hier, zeker wel 7 graden kouder dan de afgelopen twee weken.
De slippers maken plaats voor schoenen en ik draag weer lange mouwen.
Het is vandaag zondag en nagenoeg alles is dicht. Ook 90% van alle restaurants. Gelukkig had ik al een tip gehad waar ik wel kon eten en net voor de meute komt ben ik binnen. De wachttijd loopt op tot 30 minuten. Maar het lijkt wel of ik in een Nederlands restaurant zit. Niet alleen de entourage zou niet misstaan, maar er wordt echt alleen maar Nederlands om me heen gepraat.
 
Ik weet niet of het door het reizen komt of de hoogte, maar ondanks dat de tijd een uur vooruit is gezet ben ik om 20 uur al moe. De TV brengt geen soelaas, want ook de latino versie van Popstars is niet aan mij besteed.
 
20-7-2009 Cuenca
Vandaag benut ik om de stad en wat musea te bekijken.
De stad blijkt wat minder modern en aantrekkelijk dan ik gisteren (aan de reclameborden te zien) dacht. Het is een typisch midden/zuid-amerikaanse stad. De eerste klederdracht zie je weer, bolhoedjes en rokken. In de winkels veel kitsch, ´rommelmarkt spullen´ en plastic bloemen. Ik besluit eerst naar Plaza de San Sebastiaan te gaan. Daar is de oudste kerk van Cuenca en het museo de Arte Moderno. Een aardige tentoonstelling met moderne beelden, grafische kunst en schilderijen.
 
Daarna volgt een beetje een zwerftocht door de stad. Het gebied rond Rio Tomebamba (het woord rivier deed mij vermoeden dat het heel wat voorstelde, maar was een redelijk smal bergbeekje). Plaza Calderon met de kathedraal, het centrum met een parkachtige invulling.
Het immense betonblok Museo del Banco Central ´Pumapungo´ geeft een aardig overzicht van de ontwikkeling van enerzijds het geld en anderzijds de amazone- en bergvolken in Ecuador.
De zogenaamde Incaruines zijn niet meer dan opgestapelde stenen. Dat is absoluut geen Inca bouwwijze. Die bouwwijze is er (beperkt) nog wel te zien in Ingapirca. Daar wil ik van hieruit nog naartoe. Maar het kost mij een dag extra als ik met een toertje mee ga. Ik besluit om zelf met de bus naar Ingaprica te reizen en van daaruit dezelfde dag door naar Riobamba. Dat moet waarschijnlijk wel kunnen in een dag.
Ondertussen blijkt, als ik mijn email check, er een bod is gedaan op mijn woning. Moet dus even tijd inruimen om de stategie en het tegenbod te bedenken en een reaktie naar de makelaar te geven. Lastige is dat ze er sne in willen en ik niet weet wanneer mijn woning wordt geleverd.
 
Veel van de restaurants waar ik wilde eten blijken dicht of niet meer te bestaan.
En de locale hap bestaat uit een weinig aantrekkelijk alternatief van rijst, bonen en een stuk kip of een flinter dunne lap vlees (churrasco). Bovendien eten ze hier ´smiddags uitgebreid en ´savonds beperkt. Ik hou meer van een sandwich tussen de middag.
Vandaag zijn weer heel veel restaurants gewoon dicht. Het lijkt wel of er weinig gewerkt wordt hier. De meeste winkels zijn ook nog dicht van 13 tot 15 uur.
Ik beland uiteindelijk bij een lokaal restaurant en bestel een kipmaaltijd. Die smaakt overigens prima. De locals genieten van de stupide soap op TV. 
 
21-7-2009 Cuenca
Vandaag de laatste dag in Cuenca, morgen vertrek ik met de locale bus naar Ingapirca en Riobamba.
Omdat ik gisteren al veel van de stad al heb gezien beperk ik mij vandaag tot internetten (ook ivm verkoop woning) en de locale foodmarkt Plaza Rotary.
Als ik inlog blijk ik net bericht te hebben gekregen van de levering van mijn nieuwe woning. Dat was precies wat ik wilde weten en komt goed uit ivm de bieding op mijn woning.
Na de nodige emails te hebben afgehandeld ga ik naar de Plaza Rotary. Echt een mooi aangelegd plein met een nieuw marktgebouw van 3 lagen. En met de auto rijdt je zo de parkeergarage in! Parkeergarages zijn ze hier dol op, je ziet ze erg veel.
De markt is verdeeld in vlees n vis in de kelder, groete en fruit op de begane grond en een foodcourt op de 1e verdieping. Het is mooi, schoon en licht. Echt een van de netste overdekte markten die ik de laatste jaren heb gezien.
 
 
Ik verlaat Cuenca een mooie maar wat minder bruisende stad dan ik uit alle verhalen had voorgesteld.
Het centrum is niet groot dus alles is prima te lopen. Veel mooie (koloniale) gebouwen en het Parque Calderon is ook prima vertoeven. Helaas niet ´savonds want dan wordt het helemaal schoon gespoten.
 
Zo, nu weer even genoeg getypt. Ik moet gaan lunchen, anders krijg ik niets meer.
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Three colours of bananas: yellow, …
Three colours of bananas: yellow,…
Cuenca
photo by: Ils1976