Weer in het water gevallen

Padangbai Travel Blog

 › entry 4 of 6 › view all entries

Vandaag zitten we eigenlijk in Sidemen, wat een heel mooie omgeving is voor wandelingen door de rijstvelden. Gisteren hebben we daar in de middag al even van kunnen genieten, maar vandaag reis ik in mijn eentje af naar Padangbai voor een dagje duiken.

Ik moet weer voor dag en dauw op: im moet om 7:30 bij het duikcentrum zijn, en volgens de hoteleigenaar is het een uur rijden. Omdat dit mijn eerste keer is op een brommer op de Balinese wegen besluit ik echter wat marge in te bouwen. Dat is maar goed ook. Als ik de avond ervoor de sleutel van de brommer krijg zie ik dat de brandstofmeter bijna in het rood staat. Volgens de jongen die mij de uitleg geeft is de brommer echter heel zuinig en is dit ruim voldoende om in padangbai te komen. Dat blijkt helaas niet zo te zijn. Al na een paar kilometer houdt het dingetje er mee op. Gelukkig is het van Sidemen naar Padangbai heuvelafwaarts, dus ik hoef nauwelijks te lopen. Uiteindelijk kom ik bij wat hier voor een benzinestation door moet gaan: een mannetje in een kraampje langs de weg die in petflessen afgemeten hoeveelheden benzine heeft. Ik vraag hem mijn tank vol te gooien (5 volle petflessen gaan er in) en ik kan weer verder.

In Padangbai aangekomen blijken we met z'n vijven te zijn die gaan duiken. De eerste stek ligt ten zuiden van het eilandje Nusa Penida en heet Manta Point. Het is er een drukte van jewelste met duikers, en vanaf de boot zien we de eerste manta al. Als we in het water liggen ien we er helaas geen. We horen wel de andere gidsen - die natuurlijk ver buiten ons zichtsveld zijn - rammelen ten teken dat er een manta is. Leuk om te horen, maar ik wil ze zien! Dan doemt er een schim in de verte op. Een geweldig gezicht, zoals zo'n groot beest sierlijk door het water zweeft.

Er zitten hier zoveel manta's omdat het een zgn. poetsstation is, een soort wasstraat voor manta' s zeg maar. Een manta komt aanzwemmen en blijft op een vaste plaats stilhangen. Dan schieten er allemaal kleine visjes op hem af die hem overal - ook in zijn kieuwen en ben - schoonmaken. Als ze klaar zijn zwemt de manta weg en schuift de volgende aan.

In totaal zien we hier zo'n tien manta's voorbij komen. Het toetje volgt als we terugzwemmen naar de boot. Terwijl we langzaam minder diep gaan doemt er in de verte een schim op. En nog een. Er komt een rij van totaal 11 manta's onder onder door, die op hoge snelheid in een lijn richting poetsstation zwemmen. Geweldig!

De tweede duik doen we - na een eenvoudige lunch op de boot - in Crystal Bay. Dit is een baai die bijna egyptisch aandoet, zo druk is het met duikboten. We zijn hier om de Mola Mola te vinden. De duik gaan meteen naar een flinke diepte van bijna 30 meter, en dan langzaam langs het rif omhoog. Helaas vinden we de Mola Mola niet, maar het is toch een mooie duik.

Inmiddels zitten we al weer een paar dagen verder en zijn we in Pemuteran om van daaruit het Bali Barat nationale park te verkennen. Maar met dit toetsenbord houdt het typen hier echt op.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Padangbai
photo by: yuness