Barcino, El Barri Gotic en Barceloneta

Barcelona Travel Blog

 › entry 4 of 6 › view all entries

Na het ontbijt vertrokken we te voet om de kathedraal te bezichtigen. Via La Rambla (waar we een man zagen in een Preditor kostuum) gingen we naar de Carrer de Canuda om naar Libros de Canuda te gaan en even een kijkje te nemen. Het was een grote winkel met veel oude boeken. Zeker de moeite waard als je een beetje Spaans lezen kan! (Al zijn er ook boeken in onder andere het Frans en Engels). Vervolgens liepen we verder via de Carrer de Portal de l'Angel naar de Carrer del Bisbe. Hier stopten we om naar het museum van Dali te gaan. Ik moet zeggen dat hoewel zijn techniek bewonderswaardig was, ik wat hij schilderde maar niks vond.

Hierna liepen we verder naar de Plaça Nova naar de Kathedraal. Dit keer gingen we naar binnen en zagen we onder andere het prachtige koor en de crypte van de Heilige Eulalia.

In de kathedraal worden de reliëfs en inscripties bewaard die herinneren aan de middeleeuwse gilden. De kathedraal bestond uit drie schepen met kruisbogen. Storend en opvallend waren de elektronische tv-schermen die de bezoeker verwelkomden. De kloostergang was prachtig om te zien; hier groeien magnolia's, palmen en mispel- en sinaasappelbomen. Verder leefden er ganzen bij de vijver en fonteinen van de kloostergang. De kloostergang verlieten we in de Carrer del Bisbe, waar we de afbeelding van Sant Jordi in reliëf in de muur zagen zitten. We liepen terug naar de Plaça Nova en aan de Avenue de la Catedral gingen we in de Bar de la Catedral wat drinken. Ook gingen we de markt die hier stond bekijken, waar ze allerlei leuke ouderwetse prullaria hadden.

Vervolgens gingen we op weg naar de Museu d'Historia de la Ciutat.
Via de Via Laietana kwamen we bij het museum, dat begon in Casa Padellas. Dit was ooit de residentie van de koningen van Catalonië en Aragon en op zichzelf al een bezoekje waard. Het begon met informatie over de prehistorie van het gebied van Barcelona en de daaropvolgende groei van de stad, helder en duidelijk aangetoond in een Spaanse introductiefilm. Een lift gaf vervolgens toegang tot een opgraving van 4000 vierkante meter van de eerste eeuw BCE tot de zevende eeuw CE. Het begon met een Romeinse opgraving met een stadsmuur, toren, woningen en winkels, die langzaam overging in de iets hoger gelegen vroegchristelijke ondergrondse opgraving. Erg mooi allemaal en in een prachtige uitgestippelde route. Rond de middeleeuwse informatie kwamen we terecht boven de grond, in het Palau Reial Major.
De Salo del Tinell was helaas niet toegankelijk vanwege een expositie, waarvoor een speciaal kaartje nodig was. We konden de kapel van Santa Agata in. De tocht eindigde uiteindelijk op het Plaça del Rei waar we het Palau de Lloctinent zagen en het moderne ijzeren sculptuur van Eduardo Chillida.

Hiervandaan gingen we verder met de tocht door Barcelona. Dit keer door de Carrer de Paradis, waar we bijna werden bestolen... Hoe ironisch... Hiervandaan liepen we door de Carrer de Pietat, waar we heel mooi de apsis van de kathedraal konden zien en waterspuwers aan de aangrenzende gotische gebouwen, waaronder Arxiu de la Corona d'Arago.

Hiervandaan gingen we op zoek om wat te eten. Via de Carrer de Pietat, langs de Plaça de Sant Felip Neri, de Carrer de Avinyo en de Carrer de Ferran kwamen we terecht op de Plaça Reial.
Hier aten we bij de Italiaan Rossini heerlijk, hoewel er continu muziek werd gemaakt door redelijk beroerde straatmuzikanten. Toen uiteindelijk een aantal jongens kwamen die prachtige acrobatische toeren vertoonden, werden deze helaas door de politie gevraagd op te houden en nog wel bekeurd!

Na een korte stop in het hotel via La Rambla, gingen we vervolgens met de metro naar het strand. We stapten in bij station Catalunya en stapten uit ergens bij Port Olimpic. Vila Olimpica was gebouwd om de atleten te huisvesten die deelnamen aan de Olympische spelen van 1992. Daar liepen we door een van de zijstraten direct richting zee, waar we een tijdje bleven liggen. Helaas was het te koud om te zwemmen, maar leuk was het wel. Hierna liepen we een heel eind over de kade richting Barceloneta.
Onder het lopen kwamen we langs de 'Vis', ontworpen door Frank Gehry voor de tuin van Hotel Arts.

Bij een strandbar gingen wij wat nachos en patatas bravas eten. Hierna begon onze tocht terug naar het hotel. We liepen door een straatje van La Barceloneta, een visserswijk, naar de Passeig de Joan de Borbo en Comte de Barcelona. Hier kwamen we langs de kade langs het Museu d'Historia de Catalunya, gevestigd in het Palau de Mar.

Toen we vervolgens op de Moll de la Fusta bij El Port Vell kwamen zagen wij het 'hoofd an Barcelona' van Roy Lichtenstein.

Door de Via Laietana kwamen we langs het postkantoor, waarna wij onze weg vervolgden door kleine straatjes, kris kras via de Carrer de Ample, de Carrer de Avinyo en de Carrer de Escudellers naar de Rambla, waar wij liepen over het mozaïek van Miro Hier liepen wij verder en zagen wij het Palau Guëll en het Gran Teatre del Liceu.
Palau Guëll was gevestigd op nummers 3-5 van Carrer Nou de la Rambla. Dit was de familieresidentie van Gaudi gebouwd voor Eusebi Guëll. Aan de buitenkant was de rijkdom te zien aan de gevel, de twee hoge toegangspoorten met drukbewerkte ijzeren hekken en het Catalaanse wapenschild.

Het Gran Teatre del Liceu was de huisvesting van de opera van Barcelona aan de Rambla 51-59. Het gebouw had twee branden meegemaakt, in 1861 en in 1994, waarbij de laatste het gebouw totaal verwoestte. In 1999 werd het volledig herbouwd, vernieuwd en vergroot weer geopend.

Na een stop bij het hotel gingen we over de Rambla en de Plaça de Catalunya naar de hoek van de Passeig de Gracia en de Carrer de Casp om te eten bij een restaurant dat daar was. Het eten was er heerlijk en er hing een groot voetbalscherm waarop men de wedstrijd tussen Chelsea en Barcelona kon volgen.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Barcelona
photo by: fivepointpalm