Spuiende dammen, mooie natuur en oude gebouwen.

Dunedin Travel Blog

 › entry 3 of 16 › view all entries
Benmore dam.

 

We hebben de wekker op 7:45 uur gezet, maar om 06:45 uur snurkt pa ons voor de vierde keer wakker en besluiten we maar op te staan. We zijn om 07:10 in het restaurant en dat zijn ze hier blijkbaar niet gewend, want ze zijn de tafels nog aan het dekken en alleen het koude gedeelte van het buffet staat klaar. Daar beginnen we dan maar mee. Tegen de tijd dat we de muesli met yoghurt op hebben komt er een keer toast. Het smaakt verder wel prima. Als we onze spullen in de auto hebben gezet, rijden we naar de supermarkt in Twizel voor wat boodschappen en gaan opweg.

Elephant Rocks.
Dit dorpje is overigens gebouwd voor de huisvestiging van de arbeiders die werkten aan de dammen in de streek. Verwacht werd dat Twizel na beëindiging van de werkzaamheden in een spookstadje zou veranderen, maar dit is niet gebeurd. Omdat het een goed uitgangspunt is om de omgeving te verkennen, maakt het nu zelfs een bescheiden bloeiperiode door. Wij gaan vandaag een paar van die dammen bekijken. Tot aan Benmore dam schiet het goed op en dan gaan we de toerist uit hangen. Doordat het de laatste tijd hier erg veel geregend heeft is de dam aan het spuien en dat is erg spectaculair gezicht. We rijden aan de noordkant langs Aviemore lake om zo bij de Aviemore dam te komen. Ook deze dam is aan het spuien en we moeten concluderen dat dit een van de mooiere stukken tot nog toe is. We stoppen nog even bij een overstort van Aviemore Lake waar een oude elektriciteitscentrale staat en even later bij een rotswant met Maori tekeningen die ter conservatie achter een hekwerk geplaatst zijn.
Voormalig Post Office in Oamaru.
Net voorbij Duntroon gaan we weer van de “snelweg” af naar nog een rotswand met Maori tekeningen en een stuk verderop de Elephant Rocks, waar we lekker tussendoor wandelen. De limestone formaties zijn tussen de 24 en 26 miljoen jaar oud en liggen op prive grondgebied. We zijn hier niet de enigen, het lijkt wel dat iedereen hier even stopt. Vanaf hier is het een flinke tijd rijden over kronkelweg naar Oamaru, waar we onze broodjes naar binnen werken die we vanmorgen in Twizel gekocht hebben. In het dorpscentrum moeten we wel betaald pakeren, maar liefst 60 dollarcent per uur. Ik doe wild en gooi er een dollar in. We lopen even de Countdown supermarkt in voor een Vodafone opwaardeerkaart en alvast brood voor morgen en steken dan over naar de Pharmacy, want mijn hooikoorts speelt op.
Moeraki Boulders.
Als de dame uitgelachen is omdat ik haar vraag om een “preferably instant cure for hayfever”, helpt ze me perfect. Ze zoekt uit of het niet conflicteert met mijn Tegretol en of ik het mag hebben met mijn Penicilline allergie. We lopen nog het oude Harbour and Tyne precinct in en vergapen ons aan de oude gebouwen van rond 1880. We zijn net op tijd terug bij de auto, voor mijn hele dollar parkeergeld op is. Dat is maar goed ook want ze zijn net aan het bekeuren en auto iets verder is de klos. We rijden met de auto naar de plek waar pinguïns zouden moeten zitten, maar er zitten alleen maar aalscholvers, dus zijn we snel weer vertrokken.

We rijden via de kustweg in de richting van Moeraki. Ook bij de Moeraki Bouldders zijn we ver van alleen.

St Paul’s Anglican Cathedral.
Ik loop blootsvoets rond om vanuit zee foto’s te kunnen maken. Trudy heeft gelukkig mijn schoenen een beetje in de gaten gehouden anders waren ze klets nat geworden door een grootte golf. Volgens een Maori-legende zijn de enorme ronde stenen, de voorraadmanden van een vergane kano. In werkelijkheid zijn ze ontstaan door erosie van de mudstonerotsen bij het strand. In een periode van 60 miljoen jaar zetten zich kalksteenzouten af rond de geërodeerde brokken, waardoor de huidige stenen zijn ontstaan. Sommige wegen enkele tonnen en zijn 4 meter in omtrek.

Het laatste stuk naar Dunedin schiet goed op en om 17:00 uur zijn we in de stad. We tanken de auto af voor 61 dollar en volgen de aanwijzingen van de pompbediende om bij ons hotel te komen.

Municipal Chambers.
Na 268 km gereden te hebben staat de auto op de parking van de Mercure Leisure Lodge. Onze kamer is niet groot, maar ze volstaat. We lopen de stad in om te gaan eten bij Bistro, de keus van Lonely Planet, maar de zaak is van eigenaar gewisseld en nu zit er een Maleisisch restaurant op het adres. We gaan toch naar binnen en eten er op zich prima, maar morgen gaan we toch maar eens voor een stuk vlees. Na het eten lopen we nog naar the Octagon, met zijn oude en nieuwe gebouwen. Aan de Octagon staat oa. St Paul’s Anglican Cathedral. Op de 40 meter hoge neogotische zuilen rust het enige van steen opgetrokken kerkgewelf van Nieuw-Zeeland. De bouw van deze anglicaanse kathedraal duurde van 1915 tot 1919, waarbij enkel gebruik gemaakt is van steen die in Oamaru werd gedolven. Naast de kathedraal staan de meer dan 100 jaar oude en eveneens van Oamaru-steen opgetrokken Municipal Chambers.
Treinstation van Dunedin.
Daarna lopen we nog naar het werkelijk schitterende treinstation dat niemand mag missen als hij in Dunedin is. De ontwerper werd voor dit meesterwerk geridderd. Het spoorwegstation werd tussen 1904 en 1906 opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl en heeft een 37 meter hoge vierkante toren met 3 enorme wijzerplaten en een grote overdekte galerij. In de prachtige enorme vertrekhal ligt een mozaïekvloer met 9 panelen, waarop een kleine engelse klassieke stoomlocomotief is afgebeeld. Andere ornamenten in het station zijn vervaardigd van origineel Doulton-porselein en gebrandschilderd glas. In de hal van het station staat een Sony LCD tv te spelen en wij merken meteen op dat het apparaat op een station in Nederland geen 5 minuten zou blijven staan. De oude diesel trein, die nu alleen nog toeristen vervoert staat geparkeerd aan het perron. Het begint nu goed af te koelen en we lopen terug naar het hotel.
Vertrekhal van het treinstation.
Onderweg komen we nog langs de Catbury's chocolade fabriek en langs een van de vele universiteitsgebouwen die deze stad rijk is. Een van die universiteitsgebouwen is gecamoufleerd als een mooi appartementencomplex. Er wonen ongeveer 120.000 mensen in Dunedin, onder wie 20.000 studenten. We komen ook veel huizen tegen waarvan de kozijnen bijna weggerot zijn vanwege het achterstallig onderhoud. Als we net op de kamer zijn rammelt mijn mobiel: Mijn moeder belt op, na vele pogingen is het toch gelukt. Ze had telkens een 0 te veel gedraaid. Alles is goed daar en voor 23:30 liggen we allemaal plat.

 

Petra2111 says:
Prachtige foto's!!! Wij gaan pas in 2014 maar ik zou zo eerder gaan!!
Posted on: Mar 28, 2009
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Benmore dam.
Benmore dam.
Elephant Rocks.
Elephant Rocks.
Voormalig Post Office in Oamaru.
Voormalig Post Office in Oamaru.
Moeraki Boulders.
Moeraki Boulders.
St Paul’s Anglican Cathedral.
St Paul’s Anglican Cathedral.
Municipal Chambers.
Municipal Chambers.
Treinstation van Dunedin.
Treinstation van Dunedin.
Vertrekhal van het treinstation.
Vertrekhal van het treinstation.
Aviemore lake.
Aviemore lake.
Aviemore dam.
Aviemore dam.
Elephant Rocks.
Elephant Rocks.
Elephant Rocks.
Elephant Rocks.
Oamaru.
Oamaru.
Het gebouw aan de rechterkant is h…
Het gebouw aan de rechterkant is …
Een oude bakkerswinkel in Oamaru.
Een oude bakkerswinkel in Oamaru.
We gingen op zoek naar pinguïns, …
We gingen op zoek naar pinguïns,…
Een van de kapotte Moeraki Boulder…
Een van de kapotte Moeraki Boulde…
Moeraki Boulders.
Moeraki Boulders.
Toon bij de Moeraki Boulders.
Toon bij de Moeraki Boulders.
Toon wilde op één van de Moeraki…
Toon wilde op één van de Moerak…
Dunedin
photo by: crystalware