Gaaf, een helikopter vlucht en landen op een gletsjer.

Franz Josef Travel Blog

 › entry 11 of 16 › view all entries
Helicopter komt aanvliegen, waar wij in mee mogen.

We moeten vandaag om 08:15 uur bij de vliegmaatschappij zijn voor een rondvlucht over Fox en Franz Josef gletsjer. Pa weet nog van niks, we hebben hem wijs gemaakt dat we met een gids gaan wandelen op de gletsjer en daarom zo vroeg daar moeten zijn. Al jaren heb ik hem zo nu en dan horen zeggen dat hij nog wel eens een vlucht zou willen maken in een helikopter en we gaan hem die vandaag cadeau doen. Natuurlijk zijn we te vroeg en we wachten even in het inpandige winkeltje. Al snel worden we opgeroepen en moeten we onze initialen doorgeven en de rekening betalen. We krijgen een blauwe sticker en veiligheidsinstructies voor als we bij de heli in de buurt komen, maar omdat pa geen engels verstaat heeft hij nog steeds niks in de gaten.

Uitzicht vanuit de heli op de gletsjer.
Als we naar de helipad lopen en er een aan komt vliegen, vertel ik pas dat we zelf mee gaan vliegen en hij gelooft zijn oren niet. Hij is zo blij als een kind. De heli’s vliegen af en aan en met de derde mogen we mee. We treffen het ontzettend met het weer, de lucht trekt steeds verder open en de temperatuur loopt ook lekker op. In de gordel en met een koptelefoon op kiezen we het luchtruim. We hebben geweldig mooi uitzicht en komen ogen te kort. In tussen is de lucht stralend blauw en ook als we bovenop Fox gletsjer landen en uitstappen is het helemaal niet koud. We hebben hier niet veel tijd, slechts een minuut of 10, maar dit is genoeg om een geweldige indruk achter te laten. Eigenlijk wilde Trudy met een andere tour meer waar je op de gletsjer een wandeling ging maken tussen het diep blauwe ijs, maar aangezien Toon al een paar dagen last van zijn knieën heeft leek ons dat niet verstandig.
Rondwandeling op de gletsjer.
Op de terugweg vliegen we over Franz Josef gletsjer en om 09:05 uur staan we weer met beide benen op de grond. De reactie van mijn vader is precies zoals we gehoopt hadden, hij vindt het helemaal super en zegt dat hij dit nooit zal vergeten. We rijden terug naar Glenfern Villas om op ons gemak een kop koffie te drinken en wat na te kletsen en foto’s te bekijken. Ook belt mijn vader even naar Nederland om het een en ander aan mijn moeder te vertellen. Na de koffie rijden we naar de parkeerplaats in de buurt van de voet van Franz Josef gletsjer en van daaruit wandelen we naar het punt dat het dichtst bij de voet van de gletsjer ligt dat zonder gids toegankelijk is. We kunnen nog steeds prachtige foto’s maken, maar tegen de tijd dat we terug gaan begint de lucht boven de gletsjer al weer dicht te trekken.
Wandeling naar de Franz Jozef gletsjer.
We lopen nog even naar een uitkijkpunt tot waar de gletsjer in 1800 nog wat, nog kwam en houden het dan voor gezien. Onderweg terug naar de auto eet ik mijn Mars Rocks op en het is een erg lekker product, dat ze in Nederland ook maar eens moesten introduceren. Na de lunch in ons huisje gaan we wandelen in Okarito, de Three Mile Walk die alleen bij laag water mogelijk is. We lopen door een gebied waar Kiwi’s in het wild leven, maar omdat het nachtdieren zijn zien we er natuurlijk geen. Het eerste uur van de wandeling is niet bijzonder: bijna continue bergop, geen uitzichten en het is erg warm. Van af een bepaald moment krijgen we meer uitzichten en komen we uit bij de Blue Lagoon, waar we vanaf een loopbrug aan de ene kant uitzicht hebben op de lagune en aan de andere kant op de zee.
Uitzicht tijdens de Three Mile Walk.
De terugweg van de wandeling gaat helemaal over het strand dat op bepaalde stukken bezaaid ligt met grote rotsblokken en omdat het water op begint te komen spat het water soms hoog tegen deze rotsen op. Er is één stuk waar we zelfs tussen de rotsen door moeten klauteren, omdat de zee al zo hoog staat dat we er niet meer droog langs kunnen lopen. Als we terug zijn in ons huisje relaxen we een tijdje en kijken wat tv voordat we gaan eten. Mijn Lamb Stanks smaken prima en er is prima muziek op de tv, van Guns ‘n’ Roses tot Twisted Sister, die in het restaurant hangt. Na het eten weer boodschappen doen (ook een bak Hokey Pokey ijs als dessert meegenomen) en voor de rest van de avond kalm aan doen, want morgen moeten we weer vroeg op.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Helicopter komt aanvliegen, waar w…
Helicopter komt aanvliegen, waar …
Uitzicht vanuit de heli op de glet…
Uitzicht vanuit de heli op de gle…
Rondwandeling op de gletsjer.
Rondwandeling op de gletsjer.
Wandeling naar de Franz Jozef glet…
Wandeling naar de Franz Jozef gle…
Uitzicht tijdens de Three Mile Wal…
Uitzicht tijdens de Three Mile Wa…
Een van de eerste uitzichten vanui…
Een van de eerste uitzichten vanu…
Fotos nemen op de gletsjer.
Foto's nemen op de gletsjer.
heli op de gletsjer.
heli op de gletsjer.
Ronnie en Trudy voor in de heli.
Ronnie en Trudy voor in de heli.
Stralende gezichten na afloop van …
Stralende gezichten na afloop van…
Laatste blink op de heli. Helaas h…
Laatste blink op de heli. Helaas …
Franz Jozef gletsjer.
Franz Jozef gletsjer.
Ronnie en Toon wandelen naar de ge…
Ronnie en Toon wandelen naar de g…
Franz Jozef gletsjer.
Franz Jozef gletsjer.
Waterval
Waterval
Franz Jozef gletsjer.
Franz Jozef gletsjer.
Franz Jozef gletsjer.
Franz Jozef gletsjer.
Franz Jozef gletsjer.
Franz Jozef gletsjer.
Uitzicht tijdens de Three Mile Wal…
Uitzicht tijdens de Three Mile Wa…
Uitzicht tijdens de Three Mile Wal…
Uitzicht tijdens de Three Mile Wa…
Uitzicht tijdens de Three Mile Wal…
Uitzicht tijdens de Three Mile Wa…
Franz Josef
photo by: Vikram