AsiaVietnamHue

The way to Hue

Hue Travel Blog

 › entry 21 of 34 › view all entries
***English version to come soon***

Deze morgen zoals gepland de bus genomen maar Hue. Eerst nog snel ontbeten in dat barretje tegenover het hotel, waar ik nog al eens gegeten had, maar waar het echt niet zo goed is... t Is dat ik niet veel tijd had en voor 1 dollar (dat is minder dan een euro) eten en drinken, dan mag je niet klagen he. De bus is mooi optijd vertrokken en ik heb heerlijk geslapen onderweg. Deze nacht weer redelijk wat wakker gelegen en dus super moe toen de wekker afliep. Maar ik ben zoals de kindjes he, steek mij in een auto en dan slaap ik :)

De rest van de rit trouwens genoten van het prachige landschap waar we zijn doorgereden. Bergen met dikke wolken rond aan de ene kant, en rijstvelden die uitlopen in de zee aan de andere.
OVeral van die lieve kleine bootjes en groene vlaktjes, echt prachtig! Als ik niet aan de verkeerde kant van de bus gelegen had, had ik er zeker fotos van getrokken... Maar nu was dat wat moeilijk want er zaten twee Fransen in de weg die verder wel heel vriendelijk waren. Het weer in Hue is beter dan verwacht. Veel wolken maar in de voormiddag kwam de zon er toch nog door. Eens namiddag stak de lucht toe, maar dat is hier heel normaal. Regen was er niet en het is iets koeler dan in de vorige steden, hoewel niet veel. Ideaal dus eigenlijk om van de hittegolf te bekomen.

Mooi op tijd kwamen we aan in Hue, waar de bus onmiddellijk omsingeld was door taxi- en tuk tuk chaufeurs die allemaal het goedkoopste en beste hotel van de stad wisten zijn en je daar zelfs graag naar toe wilden brengen.
Dat is nu wel altijd zo, maar zo erg als hier heb ik het toch nog nooit geweten. En als ik dan zo met mijn slaapkop uit zo'n bus gekropen kom dan moet ik dat gezeur echt niet hebben he. Normaal als ge zegt dat ge al een hotel hebt en dat ge echt geen hulp wilt, en ge herhaalt dat een keer of drie, dan laten ze u wel met rust. Maar hier bleven ze gewoon gaan, en aan uw armen trekken en met u meewandelen enzo. Ik had echt veel goesting om mij kwaad te maken, maar uiteindelijk heb ik ze dan toch op een beleefdere manier afgeschud. Ik was echter nog maar een blok verder of er was al weer een tuk tuk chaufeur die het nodig vond om heel de tijd langs mij te blijven rijden met zijn gezaag. Maar ik was niet zeker welke kant ik uit moest en sinds ik nu twee koffers moet dragen gaat alles al wat moeilijker, dus ik dacht dat het geen slecht idee was om hem de weg te vragen.
Bleek het hotel toch verder te liggen dan ik dacht en heb ik dan toch maar voor 1 dollar de tuk tuk genomen. Achteraf gezien was het nu ook weer niet zo ver, want ik heb vandaag meer dan eens die afstand op en af gewandeld, maar met die bagage en de warmte was het toch iets minder aangenaam. En maar goed dat hij mij gebracht heeft ook want het hotel had wel het zelfde adres maar een andere naam als op mijn papier stond, en ligt zo in een klein zijstraatje van de hoofdbaan. Die steegjes hier die hebben geen naam dus die noemen hetzelfde als de hoofdstraat, en daar liggen dan 10 huisnummers of zo in, maar als ge dat niet weet kunt ge wel lang lopen zoeken! Het hotel had mijn reservatie dus ik was dan toch zeker dat het de juiste plaats was, en daarmee was de kous af en ben ik al bij al nog vlot toegekomen.


Wou die tuk tuk kerel mij nog teveel doen betalen ook want ik zeg ja ik geef u het geld in dong (het is ALTIJD goedkoper om in dong te betalen en niet in dollar) en ik geef hem 17.000 dong. Meestal tellen ze 17.000 = 1 dollar. Eigenlijk is het meer (17.600 ofzo) maar in de winkels etc gebruikt iedereen 17.000 dus ik ook. En hij zegt nee nee ge moet mij 20.000 dong geven. Ik zeg gij zijt ni goed zeker. 1 Dollar, 17.000 dong, en ik heb hem gewoon laten staan. Zo moeten ze ni beginnen zenne, en zeker ni als ik in mijne ambetante ben want dan pakt zoiets ni. Enfin, hij heeft het mij toch niet kwalijk genomen want toen ik een uurtje later aan t rond kuieren was kwam ik hem weer tegen en heeft hij weer 10 minuten aan mijn hoofd liggen zagen of hij mij soms geen half dagje moest rondrijden door de stad... Teveel tijd en te weinig klanten, dat is het probleem met die mannen. Maar wat wil je met zo'n overaanbod aan vervoer...

Mijn kamer was nog niet klaar toen ik toekwam, want ik had bij het boeken opgegeven dat ik er pas rond 16uur zou zijn en het was nog maar middag. Dus hebben ze mij mijn welkomstdrankje gebracht en daarna ben ik de stad in gewandeld. Niet echt de oude stad met de tempels en de citadel, maar de backpackers area waar de restaurantjes zijn etc. Ben eerst langs de bank geweest om opnieuw geld te laten omwisselen want mijn paar miljoen dong die ik in Ho Chi Minh had gewisseld zijn er ondertussen door.  Daarna terug maar het tourbureau gegaan waar de bus is aangekomen om de toers voor morgen en overmorgen te boeken. Morgen bezoek ik de stad en de omliggende "tempelgraven" en overmorgen trek ik een hele dag de DMZ in. Ik weet niet hoe je dat correct vertaald. Gedemilitariseerde zone of zoiets? Het niemandsland dat tijdens de oorlog de grens vormde tussen noord en zuid Vietnam en waar heel veel van de dodelijke slagen plaats vonden. Ik ben nu niet zo'n oorlogsfreak maar ik vind als je hier dan toch bent dan moet je dat toch wel gezien hebben. Ik had eigenlijk de tours willen boeken bij aankomst, dan had ik daar niet voor moeten terugwandelen, maar met die chauffeurs daar allemaal had ik daar toen ff geen zin meer in.

Daarna tegen half 3 eindelijk middag gegeten in de (heel toepasselijk) DMZ bar iets verder van mijn hostel. Toen ik hier aankwam dacht ik dat ik vrij ver van alles af lag maar nu ik zo wat heb rondgewandeld zijn er heel veel fijne restaurantjes en barretjes in buurt dus dat is echt wel een meevaller. Het eten was ook heel lekker. De rest van de dag heb ik gewoon wat rondgewandeld en uitgerust in het hotel, kwestie van morgen zeker fit te zijn.

Daarjuist heb ik gegeten in een gezellig restaurantje, buiten op het terras. Het was heel lekker en ze speelden daar ook heel de tijd van die retro Amerikaanse hits. Elvis enzo, best grappig. Nog even wat internetten nu (is alweer gratis dus de blog updaten zal geen probleem zijn de komende dagen) en daarna bedje in.

Dikke kussen en tot morgen,
Kim
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Hue
photo by: Paulovic