Just a perfect day

Hoi An Travel Blog

 › entry 19 of 34 › view all entries
***English version to come soon***

Wauw, wat een zalige dag was het vandaag zeg :) Lekker lang geslapen en dan tegen 9uur alles klaar gemaakt om naar het strand te gaan. Voor het eerst mijn kort shortje aangetrokken maar dat voelde toch maar wat raar om daarmee door de straten te lopen. Ik ben geen shortjes gewoon denk ik... Eerst de stad in gekuierd naar dat Franse bistrootje met de intentie om de kaastaart te eten, maar toen het ontbijt aanbod gezien en toch maar voor een omeletje met champignonekes en tomaat en spek gegaan, met lekker veel pistolets en verse thee en limoensap, heeeeerlijk. De kaastaart zal dus voor morgen zijn, dan is het mijn laatste dag hier dus dan moet het er gewoon van komen he!

Na het ontbijt een fiets gehuurd en naar het strand gefietst.
Dat strand ligt 3 kilometer buiten de stad maar het is een en dezelfde weg heel de tijd rechtdoor, dus ideaal om op t gemakske over het platte land te fietsen en ondertussen een beetje rond te kijken. Het school ging net gaan beginnen en dus reden de straten vol kinderen in uniform, wat het er niet gemakkelijker op maakte. Zeker al niet omdat die allemaal super traag fietsen. Ja de mensen haasten zich hier voor niets hoor, maar wat wil je ook met zon temperaturen :)

Na een heel aangename rit aangekomen aan het strand, en man wat is het daar zalig! Ik heb spijt dat ik er geen foto's van heb... Ik had mijn camera wel mee voor enkele foto's onderweg, maar eens daar durfde ik die niet meer goed uithalen omdat ja als ze weten dat er zoiets in uw zak zit, dan lokt ge het natuurlijk wel uit dat ze proberen te pikken.
.. En ik moet mijn spullen altijd achterlaten als ik ga zwemmen dus dat deed ik liever niet. Als je van de fietsenstalling naar het strand wandelt dan heb je eerst een hele rij souvenirwinkels met zwemkleding etc. (maar ik heb weerstaan!) en dan is er een klein palmboomstrookje vol schaduw, met daarachter een wit verlaten strand tot aan het blauwe water, en in de verte enkele kleine eilandjes... Echt prachtig. Links en rechts van die palmbomenstrook zijn er verderop wel enkele strandstoelen uitbaters, maar ik snap niet wat iedereen daar gaat zoeken. Is er nu iets mooier dan in de schaduw van een palmboom over een verlaten strand te zitten uitkijken? De locals bleven ook allemaal tussen de bomen zitten, en samen met nog enkele toeristen zaten we daar echt rustig.
Ik had mij al listig een palmboom met een dunne stam uitgezocht want ik heb zon slot om mijn rugzak mee aan iets vast te maken, en dat kon niet rond de dikke bomen :)

Eens na de middag kwam er wel meer volk maar dat maakte het er niet minder gezellig op. Heel veel verkopers die je spullen willen aansmeren, maar die mensen zijn ook altijd zo vriendelijk en lief en willen steeds een praatje maken om hun Engels te oefenen... dus echt irritant zijn die niet. Het was weer bakkend warm vandaag maar op het strand stond een stevige wind en dat maakte het weer gewoon ideaal. Na lekker lang luieren in de schaduw even in het zonnetje gelegen en dan mijn t-shirt aangetrokken en de zee in gedoken (want ja, met mijn mismaakte rug loop ik nu wel ff liever niet meer in de zon).
Een beetje verder van mij zaten wat Duitsers die er natuurlijk weer niet bij stil stonden dat sommige buitenlanders ook Duits verstaan, en toen ik met mijn T-shirt naar het water wandelde hoorde ik die zeggen "gaat die nu met haar kleren aan zwemmen?" Hahahaha, maar toen ik ze daarna terug uit deed snapten ze het wel :) Voor de rest waren die heel vriendelijk. Ik mag hier eigenlijk niet klagen over de Duitsers, het zijn vooral de Chinezen die hier ambetant doen. En ik wist ook niet dat Duitsers zo goed Engels konden. Alle Duitsers die ik hier tegenkom (en dat zijn er toch al aardig wat) zou ik Australiers schatten. Om een of andere reden lijkt die hun accent daar een beetje op. Maar echt wel gemaan goed Engels! Ik dacht dat dat zoals de Fransen waren en dat die alleen hun eigen taal spreken, maar dat is dus niet waar!

Het zwemmeke in de zee was ronduit zalig, echt toch wel een klein paradijs hier hoor en als je dan zo in dat heldere water naar de eilanden staat te loeren, met die palmbomen achter je dan heb je echt het gevoel alsof het allemaal van jou is.
.. Zo heerlijk! Hoi An strand is nu echt zon plaats die je binnen 5 jaar niet meer moet bezoeken! Ze zijn hier overal resorts aan t bouwen en nu is daar nog niets van af dus zijn er ook nog geen toeristen en merk je daar niets van. Maar binnen vijf jaar is dat hier garanti overvol met volk en schiet er van dat rustige locale strandje waarschijnlijk niets meer over. Best wel triest eigenlijk he... Al zullen de soevenirverkopers daar niet treurig om zijn.

Net zoals de vorige dagen begon het tegen vier uur te overtrekken en dat was voor mij het ideale teken om terug naar het hotel te fietsen, zonder die brandende zon op mijn vel. Nu was het verkeer veel drukker en echt wel hectisch. De scholen op de weg waren uit en dus stond het voor de poort vol met ouders op fietsen en brommers om hun kinderen op te halen, en dan natuurlijk nog de oudere kinderen die zelf fietsten... Maar ge graakt daar dus bijna niet door he, en ondertussen steken al die toerbussen maar voorbij en zijn er van die zotten die in de verkeerde richting rijden! Hahaha, het verkeer hier blijft me toch nog altijd verbazen. Het viel me vandaag trouwens op dat ik mij nog nooit eerder had afgevraagd wat de regels hier zijn... dat maakt eigenlijk toch niet uit. Daarjuist schoot er ineens vanuit zon inimini zijweggetje een brommer voor mij in, ik volle bak op mijne rem natuurlijk en ik hoorde mij echt denken "zot! Ik zit hier wel op een hoofdbaan he". Als ik er nu aan terug denk zou het zelfs kunnen dat ik de "zot" luidop geroepen heb, lol. En toen dacht ik ineens, shit die regels bestaan hier misschien gewoon helemaal ni... Misschien was het voorrang van rechts ofzo, hoewel ik dat helemaal zou betwijfelen... Hahahaha, echt maniakken zijn het! Volgens mij hebben die gewoon echt geen regels, behalve dan die van wie het snelst en het grootst is mag eerst, tenzij ge zo hard kunt toeteren dat iedereen rond u nimeer weet wat er gebeurd en stopt om u voor te laten. Dat is in een notedop ook hoe het er echt aan toe gaat :)

Terug in het hotel gedoucht en nog wat dood vel van mijn rug gepulkt, en daarna mijn spullen uit de kluis opgehaald (ja mijn hele geldvoorraad en visakaart etc neem ik toch beter niet mee naar het strand lijkt me) en mijn bus ticket voor donderdag gaan bevestigen. Net op tijd want er waren maar twee plaatsen meer vrij op de ochtend bus, en ik had graag nog wel de namiddag voor sightseeing gehad als ik in Hue aankom.

Vervolgens langs de keermaker gegaan om mijn lange jas te gaan inspecteren en hij zag er ok uit, de afwerking was iets minder dan bij de vorige winkel maar voor die prijs mag ik niet klagen, en ik merkte wel dat ze wat ambetant was omdat ik niets extra bestelde... want als ze dat geweten hadden had ze ongetwijfeld niet zon goedkope prijs toegestaan. Maar ik ben dus wel content met de jas, ik hoop dat die spullen niet na drie keer dragen in flarden van een vallen want dat is nog afwachten natuurlijk... Maar ogen doen ze in ieder geval echt leuk :) Daarna nog wat soeveniers gaan oppikken (jaja, ik ben nog steeds op cadeautjesjacht) en vervolgens naar hetzelfde restaurant als gisteren gewandeld en een pizza gegeten. Ik ben eventjes into het Westerse eten tegenwoordig, en hier is er zon proper aanbod van luxueus Europees eten dat ik er echt van moet profiteren zolang ik hier ben. Ze herkenden mij nog van gisteren en ik heb ook een voorgerechtje van het huis gekregen, wat wel lief was. Zoveel fooi had ik gisteren nu nochtans ook niet gegeven ;) En weer een Saigon biertje gedronken, ondertussen vind ik dat dus echt lekker. Als ik er aan denk krijg ik er al weer zin in. Ik ben dat beginnen drinken omdat dat evenveel kost als een frisdrank maar wel in flessen van 450 ml komt ipv in een blikske, maar tegenwoordig drink ik zelfs liever een biertje dan een cola. Sjans dat dat bier hier niet zo straf is, als ik dat 's avonds drink merk ik daar niets van. Overdag in de zon moet ik dat nu wel niet proberen... dan blijven we bij de verse fruitshakes en de kokosnoten :)

Terwijl ik op het balkon aan t eten was begon het in de verte zwaar te onweren. Echt bliksem zoals ik die nog nooit gezien had! Seconden lang achter elkaar van die fel afgelijnde bliksemschichten in de lucht, ni te doen. t Schijnt was dat twee dagen geleden ook, maar toen is mij dat zo niet opgevallen. Als ge op grond niveau staat en ge kunt niet boven de huizen uitkijken dan ziet ge dat natuurlijk ook niet zo goed. Tegen dat ik betaald had (en iets meer fooi gegeven, lol) was het heel stilletjes aan het druppen. Mijn eerste regen sinds ik hier ben! Das als voorbereiding op Hue denk ik :) t Was in ieder geval niet zo erg maar voor de locals hier is het precies toch al wel een serieus buitje, want die begonnen alles binnen te halen en hun pullekes aan te trekken... Zotten zijn het, als het in Belgie zo regent als hier nu dan zeggen wij "oh t is nikske, t zijn maar wat lekskes" en hier doen ze nog erger of er is storm op komst... Ondertussen is het zelfs al weer gestopt. Ik weet wel waarom ik in het droge seizoen kom hoor... regen zien we in Belgie al genoeg he :) Ik vond het trouwens wel grappig want ik had pas mijn haar gewassen dus liep ik zo met mijn zak van de jas boven mijn hoofd, wat ik in Belgie nooit zou doen omdat het een idioot zicht is. Maar hier doen ze dat dus voor de zon, want die mensen willen niet bruinen. Dus als die fietsen en de zon staat rechts van hun, dan houden die zo de krant of iets langs hun gezicht zo dat dat in de schaduw blijft. Dat is pas een idioot zicht ;)

Voila sie dat was het dan weer voor vandaag. Wat ik morgen ga doen weet ik nog niet, buiten dan een extra zak kopen (ik heb er al een op t oog en voor meer dan 6 dollar moet ik hem niet dus het gaat nog afbieden worden. Ik heb drie winkels gevonden waar ze hem hebben dus op goed geluk en op hoop van zegen!). 't Is mijn laatste uitslaapdag dus ik ga het er in ieder geval nog eens goed van nemen.

Ah en heb ik dat verhaal van de aidspreventie al verteld? Dat is ook weer zo iets typisch voor een communistisch land. Ge weet zoals wij thuis de venters van t oud ijzer hebben die met zo ne luidspreker op hun auto door de straten rijden reclame te maken? Zo fietsen er hier van die fietsen met karrekes aan vol vlakker rond en daar staad zo ne luidspreker op die voorlichting geeft tegen aidspreventie. Voor al die mensen zonder TV die niet kunnen lezen is dat natuurlijk niet slecht, maar het is toch wel heel grappig om te zien. Ze doen in ieder geval wel hun best want bv ook op de MTV hier is het abnormaal hoeveel preventiespots ze draaien. Sommige zijn wel echt geniaal gevonden ook! Maar het is toch heel opvallend!

Voila sie, ik denk dat ik weer alles verteld heb.
Tot de volgende!

Tot schrijfs en dikke knuffels,
Een heel tevreden Kim :)
belgian_tom says:
in één keer heel je blog gelezen.
Ik kijk al uit naar de foto's.
Drink een Saigon biertje op mij, ik zal een Jupiler op jou drinken :)
Posted on: Mar 24, 2009
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Hoi An