AsiaVietnamHanoi

Taxi scam... welcome to Ha Noi :S

Hanoi Travel Blog

 › entry 26 of 34 › view all entries

***English version to come soon***

Rustige busrit gehad naar Hanoi, waar het veel kouder is en nu even niet regent maar kennelijk wel geregend heeft deze nacht. Het zal gedaan zijn met de zon denk ik :) Wie weet is het wel beter weer in Belgie als ik terug kom ;)

Omdat ik er geen idee van had waar de bus mij afgezet had dan toch maar een taxi genomen naar mijn hostel, maar zwaar afgezet. Verdomme he het moest er toch wel eens van komen zeker!? Die kerel heeft zwaar gefoefeld met de meter. We hebben maar 10 minuutjes gereden en hij vroeg 15 EUR. Dat is gewoon schandalig. Het zou niet meer dan 5 EUR mogen gekost hebben, maximum. 15 EUR, dat is meer dan wat ik normaal op een hele dag op doe.

.. Dus ik zeg hem dat dat veel te veel is en dat ik dat niet betaal want dat hij vals gespeeld heeft met de meter, maar hij deed alsof hij mij niet verstond. Wat dikke zever is want in 't begin sprak hij perfect Engels. Dus ik zeg hem denkt ge nu dat ik gek ben ik weet goed genoeg dat de rit nooit zoveel kan kosten, ik geef u 100.000 dong (wat nog te veel is) en daarmee is de kous af. Maar hij wou dat briefje niet aannemen dus ik zeg goed dan blijf ik hier in de auto zitten tot ge uw prijs verlaagt, want ja als ik was uitgestapt was hij nog in staat geweest om met mijn bagage weg te rijden dus dat zag ik niet zo zitten. En 1 zak had ik bij mij in de auto maar de andere had hij in de koffer gestoken. Mijn eigen schuld want ik zei nog dat ik die ook op de achterbank wou, maar ik had daar echt moeten op staan, dan had ik gewoon kunnen uitstappen.
Nu dus niet want hij moest de koffer eerst opendoen. Dus ik bleef zitten met dat briefje van 100.000 dong maar toen werd hij echt super kwaad en agressief. Allez ja agressief is nu ook weer het juiste woord ni, maar hij stapte uit en probeerde mij bij wijze van spreken uit zijn auto te trekken en begon te roepen. Dus heb ik uiteindelijk wel moeten betalen omdat die stomme rugzak in zijn koffer zat. Ik was echt zo pissed! En dan eens ik betaald had wou hij plots nog mijn bagage helpen naar binnen dragen! Zo zijn ze dan wel. Ik zei gij blijft met u poten van mijn bagage af, smerige afzetter. Maar hij had wel zijn geld dus wat zou het hem schelen?

Ge kunt u dus wel voorstellen dat ik niet zo geweldig goed gezind was toen ik het hostel binnen stapte, na zoveel miserie om 6uur 's ochtends.

Ik heb nog eens goed met die deur gesmeten voor de mentale gemoedsrust maar het heeft niet veel gehopen ;) De mensen hier in het hostel zijn wel extreem vriendelijk. Met al dat gedoe rond die reservatie vonden ze mijn boeking eerst niet, maar ze hebben echt wel hun best gedaan en hebben dan direct ontbijt gegeven. Zegt die kerel ge ziet er een beetje gestrest uit was het geen rustige busrit? Ik zeg de busrit wel ja, maar de taxirit niet zo... dus heel mijn verhaal gedaan. Hahaha, kerel heeft mij op slag nog een tweede theetje gebracht lol. En dan een koppel van Singapore ontmoet om samen mee te ontbijten, dus nu ben ik alweer goed gezind. Wat ik vandaag ga doen weet ik nog niet zo goed... ze hebben mij een kaartje gegeven en er staat ook een markt op ;) dus misschien kan ik nog eens gaan souveniertjes shoppen.
.. Als ik dan toch het geld aan 't buiten smijten ben dan kan ik er maar ineens mee door doen. Internet is inbegrepen hier dus ik schrijf vanavond zeker weer!

*********************************************************************

Ondertussen bijna 5uur en net terug van een dagje sightseeing. Hanoi is echt een heel rare stad, ik ben er nog altijd niet helemaal uit of ik ze nu leuk moet vinden of niet... (maar dat heeft misschien ook nog wel een beetje met het incident van vanochtend te maken). In ieder geval, na het ontbijt drie Britse gasten ontmoet in de lobby, die op het punt stonden om naar het Ho Chi Minh Mausuleum te gaan en vroegen of ik mee ging.

Natuurlijk ga ik mee. Een heel rare ervaring, zowel het Mausuleum als de Britten, haha, want die hadden zo'n extreem accent dat ik de helft van de tijd gewoon niet verstond wat ze aan het vertellen waren. En het is nu toch niet dat mijn Engels zooo slecht is :) De ene heette Jo (dat was nog goed te verstaan), de andere Adam (dat heeft me minstens drie "come again's" gekost) en den derde zijn naam heb ik gewoon ronduit niet verstaan. Het Mausuleum was even wandelen en zag er precies zo uit als op de foto's, wat op zich al een beetje raar is. Dan moet je je fototoestel etc. afgeven en een voor een door de security check gaan, en dan per twee in de rij gaan staan. Net de lagere school, alleen staan er hier dan overal bewakingsagenten in uniform en met geweer om toe te zien of je niet te veel lawaai maakt of stoute dingen doet.
Is weer zoiets dat alleen in een communistisch land kan. Zo zie ik ze het in Vaticaanstad nu nog niet direct aanpakken :) Eens binnen begint een trage mars tot in de kamer waar het lichaam van vadertje Ho opgebaard ligt, en het enige wat je daar mag doen is voorbijwandelen. Niet praten, niet met je armen bewegen, niet blijven staan,... En hop, twee minuten later ben je weer buiten en dat was het dan. Echt grappig, vooral ook om te zien hoe eerbiedig de Vietnamezen zijn als ze die tombe passeren. Maar ik moet zeggen, hij ziet er wel nog altijd goed uit, die Ho.

Na het bezoek aan de tombe heb ik dan alleen (want de Britten hadden dat gisteren al gedaan) het oorlogsmuseum bezocht, dat lag op de terugweg. Niet echt hoogstaand maar wel eens interessant, en overladen met Vietnamese scholen.

Een kaastaart en limoensapje gedronken in het Highlands Coffee filiaal aan het museum, dat is zowat de Vietnamese variant van Starbucks en qua prijs ook wel in hetzelfde laatje. Maar ik had honger en de taart zag er goed uit. Die van Hoi An was echter toch stukken beter (en goedkoper). Dan serieus verdwaald op de terugweg, en daar kon ik op de moment zelf niet zo mee lachen want ik was in geen geval van plan om een taxi terug te nemen... maar dan uiteindelijk toch weer terecht gekomen bij het hotel. Ik ben weer al eens super moe vandaag (de busrit naar hier was minder rustig dan anders want er waren een aantal Chinezen bij die het niet nodig vonden om het geluid van hun GSM stiller te zetten en dan ook nog eens heel de nacht door hebben zitten bellen) dus heb ik gedouched en dan een middag dutje gedaan.
Van de eigenares vernomen dat er nog Belgen logeren hier. Als dat waar is zouden het de eerste zijn die ik echt in levende lijve zie. In Hoi An heb ik een keer Antwerps gehoord maar toen kon ik niet plaatsen waar het vandaan kwam, en voor de rest noppes. Dus ik vraag of het Vlamingen of Walen zijn. Dat weet ik niet zegt ze maar ze spreken heel slecht Engels ik moest super traag praten. Dan zijn het dus Walen, heb ik geantwoord, maar dat snapte ze niet goed... 

Na het dutje besloten om de rest van de souvenirs te gaan kopen, want daar wou ik nu toch ook wel even vanaf zijn. De oude wijk ingewandeld en het is inderaad waar wat de boeken schrijven, elke straat heeft hier zijn specialiteit. De straat waar mijn hotel in ligt (het hotel is trouwens echt wel heel dik de moeite, ik vrees alleen dat die Britten de nachtrust zwaar gaan verstoren) is de trouwuitnodigingenstraat, wat op zich gewoon al een heel vreemd thema is want hoeveel winkels heb je daarvan in Belgie in een stad? Een paar drukkerijen en dat is het dan, maar hier is het de ene na de andere winkeltje met een heel uitstalraam vol van die dingen.

Het straatje langswaar ik omhoog ben gewandeld was de Chinese medicijnenstraat, ook altijd heel interessant, die naadloos overging in de babystraat met pampers en zwangerschapskleding en babyslippers :) Dan in de kledingstraat beland en tot aan de schoenenstraat gelopen, en op de terugweg ook nog de rugzakkenstraat, de fietsenslotenstraat (echt niet gelogen) en de gereedschapsstraat (schoevendraaiers, iemand?) gepasseerd.

Dat alleen al maakt Hanoi heel raar, maar daar komt ook nog eens bij dat ze helemaal niet aanvoelt als een grote stad, laat staan als de hoofdstad. Het verkeer is hier misschien wel even zot als in Ho Chi Minh city, maar de straten zijn allemaal heel smal, vaak met een richtingsverkeer, en de huizen zijn veel lager. De mensen zijn hier ook heel anders, maar ik ben er nog niet uit of ze gewoon gereserveerder zijn of onvriendelijker.

.. Ze hebben in ieder geval allemaal een winterjas aan terwijl ik hier nog gewoon in mijn T-shirt en soms met mijn pulleke rondloop. Vraag mij af wat die in de winter doen? Iedereen is hier heel rustig en als je een winkel binnen gaat komen ze niet eens naar je toe om je vanalles aan te smeren. Dat ben ik echt niet meer gewoon... Ik dacht eerst dat het was omdat ik Westers ben (want je ziet hier ook veel minder buitenlanders in de straten) maar ondertussen ben ik er al uit dat het niet daaraan ligt. Het zal aan het koelere weer liggen zeker, die mentaliteit? Maar als dat waar is wat moeten ze dan niet van ons Belgen denken hahaha?

Ik ben gaan eten in een restaurantje dicht bij het meer, maar ik vond het duur voor wat het was. Niet dat het eten niet lekker was, gewoon omdat ik goedkoper gewoon ben.

30.000 dong voor een bier is echt veel. Een dag geleden in Hue kon ik dat nog moeiteloos voor 10.000 dong krijgen... Morgen staat er alweer sightseeing op het programma, al weet ik nog niet goed wat. Ik begin een beetje lui te worden denk ik :) Er moet in ieder geval ook nog de cruise geboekt worden naar Halong Bay voor overmorgen. Als alles goed gaat ontmoet ik daar morgen Amber voor, een Canadese die ik vanop Travbuddy ken en die nu ook in Hanoi is. Het zou wel fijn zijn als we samen kunnen gaan, dan kunnen we een kamer delen en komt dat ineens ook weer goedkoper uit. Maar dat is allemaal nog niet zeker.

Ik hou jullie in ieder geval op de hoogte!

Tot morgen!
Slaperige Kim die hoopt dat de Britten deze nacht niet weer tot 3uur TV gaan zien zoals ze gisteren blijkbaar gedaan hebben.

.. :S

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Hanoi Hotels & Accommodations review
Your home away from home
This is a great hostel to my opinion. I stayed here for 5 nights in total and I haven't regret it for a second. The staff are the nicest really, ve… read entire review
Hanoi
photo by: mario26