Five men in a tank...

Dong Ha Travel Blog

 › entry 23 of 34 › view all entries
***English version to come soon***

Vandaag was echt een prachtige dag! Ik ben zo blij dat ik die tour geboekt heb want aanvankelijk stodn die helemaal niet gepland en hij was ook vrij duur... maar zooo de moeite!

Deze morgen vroeg opgestaan want om 6uur moest ik al vertrekken. Er zat alweer een kakkerlak in mijn kamer dus dat was wel balen, maar er waa nog niemand van het personeel wakker dus heb ik hem maar laten zitten. Ontbijt was inbegrepen en was in hetzelfde restaurantje als waar we gisteren lunch gegeten hebben, dus alweer buffet en alweer dik in orde. Daarna zijn we naar het noorden vertrokken om een aantal sites te bezoeken. We hadden maar een groepje van 6 dus dat maakte het wel leuk: een super fijn koppel uit Finland, een Australische vrouw die al meer dan twee jaar in Vietnam werkt en dus heel veel kon vertellen, en twee Britse meisjes die ik in Ho Chi Minh al eens had ontmoet omdat ze toen in hetzelfde hostel verbleven als ik en we samen hadden ontbeten.
Was dus ook wel grappig om hun terug te zien.

Ik had van deze tour echt niets verwacht omdat het algemeen geweten is dat de "bezienswaardigheden" eigenlijk niets voorstellen. Vaak is het gewoon een brug of een berg waar je naar staat te kijken en is dat niets speciaals, maar het is dan natuurlijk de oorlogsgeschiedenis en de verhalen die er achter zitten die het interessant maken. Al van in het begin werd het duidelijk dat onze gids echt super klasse was. Zijn Engels was tien keer beter dan dat van de andere gidsen die ik al gehad had, hij was super enthousiast en heeft zelf nog voor Zuid Vietnam gevochten dus kon ook heel veel verhalen en anecdotes vertellen, en hij wist op alle vragen een antwoord (wat ook niet van alle gidsen gezegd kan worden). Hij heeft de tour echt de moeite waard gemaakt want met een slechte gids was dit heel teleurstellend geweest, maar nu was het erg interessant.
Daar bij kwam nog eens dat het landschap waar we heel de dag hebben doorgereden gewoon adembenemend was. Alleen al voor de sightseeing zou je eigenlijk die tour moeten maken. Van plaatsen in de bergen over groene rijstvlakes tot prachtige verlaten kustweggetjes langs de zee en het prachtige platteland. Echt prachtig! En dat het hier elke dag wel even regent maakt het land natuurlijk heel vruchtbaar, terwijl het Zuiden in het droge seizoen maar dor is ziet alles hier groen. Ik was echt zwaar onder de indruk en ik was niet alleen. Iedereen in de groep was het er over eens dat deze tour de beste was die ze al gemaakt hadden in Vietnam. De gids heeft dan ook een serieuze fooi gekregen.

Het heeft niet veel zin dat ik beschijf wat we gezien hebben want op zich is dat niet spectaculair.
We zijn het grensgebied ingereden tussen het vroegere Noord en Zuid Vietnam om de lokaties te zien van waar vroeger posten van de Amerikanen waren, of belangrijke bruggen etc. Dan hebben we ook een stukje Ho Chi Minh route meegepikt en een museumpje bezocht over de oorlog, met buiten nog enkele helicopters en tanks van toen. Vooral de foto's zijn dan wel schokkend, vooral omdat je meer gewoon bent van het Amerikaanse beeldmateriaal te zien, en dat is toch wel heel anders van wat de Vietnamesen graag tonen (logischer wijs). Een van de (op het landschap na) beste bezienswaardigheden waren de Vimh Moc tunnels. Net als Cu Chi een tunnelsysteem onder de grond, maar hier niet om te vechten maar om te wonen.
De Amerikanen hebben heel deze streek immers plat gegooid met tonnen en tonnen bommen. Als je de fotos ziet is het moeilijk te geloven dat dit nu zo mooie groene land toen gewoon een hoop zand en kraters was, van bomen en planten schoot niets meer over. De mensen die hier hun (platgebrandde) dorpen hadden waren toen onder de grond gevlucht in tunnels die ze met de hand gegraven hadden en waar ze zes jaar lang hebben gewoond. Ongelooflijk! De tunnens zijn dan wel hoger en breder dan die in Cu Chi, het blijft gewoon vreselijk, met vrouwen die hier bevielen en kinderen die daarin opgroeiden... In het absolute donker met constant bombardementen boven hun hoofd...

De gids heeft natuurlijk ook weer zitten zingen (tot nu toe hebben alle gidsen al gezongen, geef die Aziaten een micro en ze denken dat ze in de karaokebar zijn.
..), maar deze had wel een rede want hij heeft ons verzetsliedjes geleerd uit de tijd van de oorlog. Waaronder ook zijn persoonlijke favoriet "vijf man ineen tank", niet dat ik veel van de tekst verstond want dat was in het Vietnamees lol, maar hij heeft het vertaald :) En ik heb hem dan maar het Amerikaanse "gory gory what a hell of a way to die" geleerd, want dat kende hij niet. Maar de Finnen kenden dat wel haha. Zelf weet ik dat ik niet kan zingen maar ik doe het toch ;)

De lunch was ook heel lekker. Ik heb de beste spring rolls gegeten die ik tot nu toe al gehad heb. Echt overheerlijk.
's Avonds alweer de twee kakkerlakken in mijn badkamer ontdekt en er dan maar de mensen van het hotel bijgehaald. Nu zouden ze weg moeten zijn, maar ik ben sindsdien niet meer op mijn kamer geweest dus ik ben eens benieuwd.
..

Voor het avond eten ben ik naar het restaurantje getrokken waar ik eergisteren gegeten had. Het was Earth Hour vanavond dus ik wou absoluut een plaats vinden die daaraan mee deed want zo kaarslichtjes etc. dat is wel gezellig. Ik heb super lekker gegeten en gedronken voor super weinig geld, en ook eindelijk de bananpannekoeken geproeft waar Azie zo bekend om is. Dat is echt zo het cliche dessert dus ik wou dat nooit bestellen omdat het er zo wat over is, maar nu kon ik het toch niet laten en het was echt wel lekker! Veel te veel gegeten natuurlijk... maar super fijn.

Ondertussen is ook mijn hotel in Hanoi geregeld en zijn mijn nieuwe data daar bevestigd, dus dat is dan ook weer in orde.
Ik kan er nog altijd niet van over hoe fijn vandaag was. Ik heb er echt super hard van genoten. De receptiedame hier heeft mij net weer wat van die vieze drank gebracht die ze mij als welkomstdrank gegeven hebben toen ik aan kwam. Ik krijg dat hier elke avond als ik zit te typen maar ik lust dat dus echt niet he... We zullen dat maar weer uit beleefdheid opdrinken zeker?

Morgen verhuis ik naar een ander hotel voor die ene extra nacht, maar daar is het internet ook inbegrepen dus ik schrijf zeker weer!

Tot schrijfs,
Kim
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Dong Ha
photo by: vidalibre