AsiaVietnamHue

First class cooking class

Hue Travel Blog

 › entry 25 of 34 › view all entries
DON'T take pictures of me with the stupid helmet hahaha. I look so retarded! We were going to drive to the market for cooking class ingredients :)

***English version to come soon***

Het is nog maar middag hier maar ik moest gewoon ff schrijven omdat de kookles echt zo geweldig leuk geweest is :D Ik was nog super moe deze morgen, hoewel ik niet slecht geslapen heb. De dorm was echt wel leuk omdat (heb ik dat gisteren al verteld? Ik denk het niet) die op het bovenste verdiep van het huis is. Eigenlijk de zolder denk ik. En die heeft zo'n open teras dus het is een beetje alsof je buiten slaapt want niemand doet natuurlijk die deuren toe. En dan kruip je lekker onder een muggennet, beetje zoals in een tent dus echt wel gezellig. Vroeg opgestaan want ik moest natuurlijk weer mijn koffers pakken en niet dat ik zo veel uitgeladen had, maar in een dorm duurt dat toch altijd langer omdat je stil wilt zijn om niemand wakker te maken. Dan lekker op 't gemakske naar de Missy Roo bar gewandeld voor ontbijt.

Het was de eerste keer dat ik daar ontbeten heb maar het was heel goed en ik heb er ook twee Vietnamesen ontmoet (broers), maar ze waren op vakantie want ze wonen nu ergens anders, Australie denk ik maar ik ben niet meer zeker. Geen simpele mannen want ze sliepen in het Emperial hotel en dat staat alom bekend als het duurste van de stad, en zo ziet het er ook uit. Was wel gezellig babbelen en koffie drinken. De eerste keer dat ik eindelijk de Vietnamese koffie proef, want die was inbegrepen in de kookles :) Ik wou dat al zo lang doen maar ik stelde het altijd maar uit omdat de koffie hier bekend staat als ongelooflijk straf en dus wou ik dat nooit smorgens drinken uit schrik dat mijn maag moeilijk zou doen, maar ook niet meer in de namiddag uit schrik dat ik niet ging kunnen slapen. Maar blijkbaar kan ik wel tegen straffe koffie want ik vond hem echt heel lekker, maar was ook wel lekker hyper voor de kookles :) Op slag wakker haha!

De kookles begon met een motorritje naar de markt om de ingredienten te kopen. En ik ben zot van motorritjes, zeker in de vroege ochtend als het nog lekker koel is. Die markt was echt fantastisch! Ik heb nu nog wel al markten gezien in Thailand en in Chinatown, maar deze was toch nog anders. Vooral heel groot! Je komt op zo'n markten ook altijd vanalles tegen wat je nog nooit gezien en geroken hebt en waar je ook niet zeker van bent of je het wel wilt zien en ruiken, laat staan eten, maar dat viel hier nogal goed mee. Erger dan Chinatown in Bangkok kan op dat vlak niet denk ik, tenzij misschien in China zelf lol. Het leuke nu was dat ik een persoonlijke gids mee had om alle vragen aan te stellen: wat is dat, voor wat gebruik je dat, hoe maak je dat klaar, blablabla. Heel interessant en ze kende natuurlijk ook haar weg op de markt dus wist ook perfect de meest interessantje plekjes te tonen. Het vlees kopen was natuurlijk het mist aantrekkelijke voor mij maar daar had ik mij al metaal op voorbereid haha. Daar zijn de slagers bij ons echt nix tegen. Ik had echt spijt dat ik mijn fototoestel niet bij had want dat had prachtige beelden opgeleverd!

Maar het leuke aan die markt is dat je echt ziet dat alles super vers is. De vloer daar is echt gemaan smerig maar het eten is gewoon recht van het veld of bij wijze van spreken (en vaak ook letterlijk) nog spring levend. Vooral bij de vis zie je dat. Nogal een geluk dat ik gevraagd had "zonder garnalen". Aanvankelijk gewoon omdat ik geen garnalen lust en omdat ik weet dat die hier echt drie keer zo groot zijn dan bij ons dus daar kom ik al helemaal niet aan. Maar die beesten leven ook nog als je ze koopt, dus daar was ik zeker niet aan begonnen. Eigenlijk is dat met alle vis zo. Die liggen dan in een kom met een bodempje water traagjes dood te gaan... Echt diervriendelijk is dat niet maar over de versheid kan je natuurlijk wel niet twijfelen. De beesten komen gewoon recht uit de zee (15km hier vandaan).

Het enige minder leuke aan de markt was dat al die koopvrouwen heel de tijd in het Vietnamees over mij bezig waren en ik daar natuurlijk geen woord van verstond. Er komen helemaal niet veel buitenlanders naar die markt... om niet te zeggen dat ik er geen enkele gezien heb. En dan vroeg ik aan mijn gids wat ze aan 't zeggen waren en dan zei ze "everybody thinks you are so beautiful". Auw... wat moet je daar op zeggen. En dan moet iedereen die je passeerd eens aan je arm voelen of op je been kloppen of aan je haar komen... precies of ze willen zien of je wel echt bent. Heel raar, maar ze zijn wel allemaal heel lief en ze stellen dan ook super veel vragen dus dat is wel leuk. Alleen wat vervelend. Iedereen komt hier altijd maar zeggen dat ik mooi ben maar dat is gewoon genant. En ik denk dat die dat gewoon vinden omdat ik froezelhaar heb en een bleek vel. Een paar dagen geleden was dat toen kwam er zon vrouw aan mijn arm voelen en ik was al zo wat aan 't lachen want dat gebeurd hier wel meer. En dan zij: you so beautiful skin. En ik "nee nee" En zij: jawel, zo mooi wit. Grrrr... zal ik wel moeite doen om bruin te zien en als ze je dan complimenten geven dan is het omdat je wit ziet, hahaha.

Behalve gisteren op het terras, dat was wel vies. Toen was er een Australier die daar was met zijn dochter en Vietnamese vrouw en die dropte ineens zo heel subtiel een briefje op mijn tafel vlak voor die vertrokken. En ik had al zo iets van ???hu??? Stond daar op: Maybe I shouldn't tell you this because I am here with my wife and daughter but I want you to know, you have such an amazing smile. Freak! Dat doet ge toch niet? Enfin ja tegen de tijd dat ik een lief zoek zal ik nog eens naar hier komen want thuis komen ze mij nooit zeggen dat ik "so beautiful" ben. Hier lig ik beter in de markt hahahaha. Enfin... tot zover het verhaal van de markt en de perverse Australier.

Na alles gekocht te hebben terug naar het restaurant gegaan om de gerechtjes klaar te maken. De boulion daar had ik het het moeilijkst mee want dat is hier natuurlijk niet met boulionblokjes maar met botten en poten te doen... maar al de rest was echt heel leuk en alles was vooral ook heel lekker. Ik denk dat ik vandaag niet meer moet eten :) Ik heb mijn uiterste best gedaan om Ti, mijn "juf", niet teleur te stellen en ik denk wel dat het gelukt is. Ik ga die gerechten toch zeker nog maken, al zal het wel ff zoeken worden om alle ingredienten hier te vinden. Het vlees en de groenten zijn geen probleem maar de kruiden en de noodles dat is wel iets anders. En "kippenpoeder"... ik wist niet eens dat zoiets bestond dus dat zal ik dan wel eens in Antwerpen of Brussel moeten gaan inslaan. Is wel ongelooflijk lekker. Ik heb niet durven vragen van wat dat gemaakt is maar het ziet eruit als maizena dus ik denk dat dat gedroogde huid is die ze verschilferen... al ben ik daar niet zeker van. Het zou ook nog goorder kunnen zijn ;)

Het was in ieder geval een prachtige ervaring, heel veel gelachen en heel veel geleerd en natuurlijk ook heel veel gegeten. Ik ga zwaar oefenen als ik thuis kom :) De rest van de dag ga ik het rustig aan doen en nog wat genieten van de kokosnoten en de fruitshakes, en dan straks om 5uur de bus op. Ik weet niet of ik vandaag nog kan mailen, dus anders zal het voor morgen zijn.

Groetjes van een zeer voldane Kim die trots is op haar kookkunst :)
Tot schrijfs!

*******************************************************

Nog een uurtje en dan vertrekt de bus, dus ik ga nog snel even douchen voor het zover is maar de badkamer is bezet... De namiddag doorgebracht in de "Bar on thu wheels", zoals de naam het zegt door een heel vriendelijke dame uitgebaat die Thu heet. Aan de praat geraakt met een Amerikaan en een Australische die alle twee ook alleen reizen, maar dan wel voor 2 jaar en de andere voor 7 maanden :S En ik moet alweer bijna naar huis :( Was in ieder geval heel fijn en dus lekker lang blijven plakken en veel fruitshakes gedronken. Daarna nog wat rondgewandeld op zoek naar een plaats om nog een kleinigheidje te eten. Eigenlijk nog totaal geen honger, maar het is een lange busrit dus toch maar beter nog iets knabbelen. Uiteindelijk in de "Why not?" bar beland en dat was inderdaad wat ik dacht toen ik daar op het terras ging zitten. Het eten was wel ok daar en alweer een bende Australiers tegen gekomen. Het stikt hier echt van de Australiers! Er is trouwens nog altijd geen regen geweest dus ik hoop nu wel dat ze daarboven gaan wachten tot ik op de bus zit. Ik moet wel maar juist de straat oversteken maar toch, liever droog dan nat.

Tot morgen!
Kim

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
DONT take pictures of me with the…
DON'T take pictures of me with th…
Hue
photo by: Paulovic