I have a new job. I am a teacher!!!!

Malindi Travel Blog

 › entry 7 of 9 › view all entries

Toen ik ‘s ochtends op de Center kwam, ben ik eerst met een student van Technical de kippen gaan verzorgen. Ben een groot hok met een ongeveer honderd kippen ingedoken om de eieren te rapen. Fladder fladder om me heen en een hoop stof. Daarna ben ik met een groot Expeditie Robinson mes het nupia gras gaan maaien. Zo’n mes heet een panga en dat gras is te vergelijken met een maisveld dat moet worden omgelegd. Da’s best een slopend klusje in de brandende zon. Ik deed alsof ik aan het tennissen was. Forehand, backhand en zodoende keihard snoeien met zo’n ding. Als klungel moet je je naam ook soms eer aan doen en zodoende heb ik mij tijdens een forehand slag met de panga mijzelf op de onderarm geraakt. Er zit nu een klein sneetje, maar de blauwe plek is des te groter. Grappig dat je van een mes een blauwe plek krijgt ipv een lange jaap. In de Oliver Twist keuken heb ik nog even geholpen met het snijden van de Sukuma groenten (soort andijvie).

Maar het leukste van alles is dat ik een nieuwe baan heb! Ik ben kleuterjuf geworden!!! De klassen van de kleuters zijn onderverdeeld in: Babyclass, KG1 en KG2. (KG=kindergarten). De juf van Babyclass en KG1 is hoogzwanger en zodoende kreeg de juf van KG2 er ineens twee klassen bij. Nu assisteer ik haar want het was best een rommelige bende. Het is zo grappig en mooi om te zien hoe zo’n schooldag er aan toe gaat. De kinderen van babyclass zijn niet verplicht om in hun bankjes te blijven zitten en op te letten. Dus die kids zwermen door de klas heen, liggen te slapen of liggen letterlijk óp de bankjes waar de andere kinderen aanzitten. KG1 moet wel een beetje opletten en KG2 helemaal. De muren hangen vol met posters met een thema. Daar staan allemaal tekeningen op die de juf heeft gemaakt met de naam in het Engels eronder. Bijvoorbeeld een poster met Shapes: triangle, circle, oval, star, rectangle en square. Als de juffrouw hen een vraag stelt, bijv. ‘wat is de eerste maand van de week’  of ‘wie kan alle dagen van de week opzeggen’ dan vliegen er razendsnel heel erg veel vingers de lucht in. Me, me, teacher, me!!! Wordt er geschreeuwd in koor. Als een kind het antwoord goed heeft wordt er klassikaal hardop het volgende opgedreund: Well done, well done, try again another day, Karembo is a good girl!!! Zo leuk!!!

Maar goed, de kinderen leren al heel veel voor hun doen. Ze kennen het alfabet, ze kunnen schrijven, ze lezen en schrijven de getallen van 1-50 en dit geld voor KG1 en KG2.  Babyclass is voornamelijk bezig met het herkennen van de shapes en inkleuren en bouwen met stokjes bezig. De kinderen hebben ook allemaal schriftjes en in die schriftjes wordt handmatig de oefening ingeschreven. Zo heb ik al menig schriftje voorzien van 26 horizontale streepjes waarop ze de letters van het alfabet op moeten schrijven (KG1), of pagina’s volgetekend met kaders waarin ze woordjes moeten schrijven en een tekeningetje bij moeten tekenen (table, girl, bell, gun etc). De sommetjes die op het bord worden geschreven, schrijven de kids zelf over in hun schriftje. Als ze met een opdracht klaar zijn, komen ze aan mijn tafeltje om het na te laten kijken. Het is hier gebruikelijk dat je een grote rode streep zet bij elk goede antwoord dat ze op hebben geschreven. Dat was in het begin wel even raar voor mij. Een dikke rode streep betekent normaal gesproken FOUT!! Maar goed, die kids staan te dringen om m’n tafeltje en ik heb ze al zover gekregen dat ze even in de rij gaan staan zodat ik geen 26 schriftjes tegelijk onder m’n neus geduwd krijg. De kindertjes zijn veelal erg slim en kien. Er zitten er maar een paar tussen die het nog niet helemaal snappen, maar volgens mij zijn deze kids voor NL standard al aardig op weg J. Tussen alle zwarte kindertjes zit 1 blank 3-jarig meisje met spierwit haar en dat is Marianne. Marianne is de dochter van Fester en Ria. Zij zit in Babyclass en drentelt een beetje rond. Na de pauze was het Storytelling time. Een paar kinderen mochten voor de klas staan en een verhaal vertellen. Het viel me op dat een hoop kinderen niet luisterden, andere dingen deden en het kind dat aan het vertellen was vertelde onverstoord zijn verhaal. Toen ik hier achteraf navraag over deed, vertelde de juf dat de kleintjes niet altijd hoeven op te letten. Maar goed, de juf vroeg aan mij of ik ook een verhaaltje wilde vertellen. En jullie ��"lezers- hebben nu natuurlijk allang geraden waar ik mijn verhaal over heb verteld.....

Natuurlijk!!!! Pippi Langkous!!! Tijdens mijn reizen hangt kleine Pippi altijd aan mijn rugzak en zodoende had ik Pippi nu ook bij me, zodat ik haar kon laten zien tijdens mijn verhaaltje. Ik vertelde over Pippi en dat ze nieuw in het dorpje kwam wonen met haar paard Kleine Witje en haar aapje Mr. Nilson. Over haar lange oranje vlechten en over haar twee kousen, rood en groen, en haar veel te grote schoenen. En natuurlijk dat ze ondersteboven in haar bed ligt en twee vriendje heeft. Tommie en Annika. De kinderen luisterden aandachtig naar het verhaal over Pippie en toen ik klaar was, stelde de juf vragen over mijn verhaal aan de kids: hoe heet het meisje waar Teacher Tonja over vertelde? Welke kleuren kousen had het meisje aan? En zo verder. Echt leuk.

Ingrid is vandaag begonnen met haar naailescursus. Er zijn ongeveer 5 vrouwen gekomen. Eén van hen heeft een klein baby’tje dat op 4 oktober is geboren. Zij heet Anna en is ook meegekomen. Ik heb Anna vastgehad en het was zo’n poppetje! Ze had een groene wollen muts op met een vlinder erop. Ik kreeg het zo benauwd van dat beeld, maar ze is o zo schattig. De moeder is besmet met HIV en mag daarom geen borstvoeding geven. Het is een sterke vrouw en ze is ook erg bijdehand. Dat zie je niet zo vaak bij Keniaanse vrouwen. Ze zijn vaak ingetogen en zeggen ‘ja en  amen’ maar deze vrouw (ze heet Jane Mumba) straalt echt pit uit. Een paar jaar geleden was zij zo ziek dat ze bijna dood ging en nu staat daar zo’n krachtige vrouw die ook nog ‘es net een kind heeft gebaard. De meeste vrouwen kunnen al wel een beetje naaien, maar Jane kan het echt al heel erg goed. Ze vroeg aan Ingrid waar het krijt was om op de stof te tekenen. Ingrid had dat niet meegenomen en daarom gebruikten ze daar een pen voor. Jane zei tegen Ingrid: Okay, this time you can use a pen, but next time you need to use chalk!! Ze zei het heel serieus en volgens mij maakte ze een grapje. Echte Tonja humor, ik lag in een deuk. Ik vind haar helemaal leuk.    

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Malindi
photo by: rotorhead85