Aankomst in Nairobi en doorvlucht naar Malindi

Nairobi Travel Blog

 › entry 2 of 9 › view all entries

Karibu! We kwamen ‘s ochtends vroeg aan in Nairobi. Bij de douane moesten we een visum regelen en die naarlingen accepteerden mijn dollars niet. Dat krijg je als je met zuurverdiende dollars op pad gaat, die onderhand antiek blijken te zijn...  Daarna zijn we met een klein propellervliegtuigje doorgevlogen naar Malindi. Het uitzicht uit het vliegtuig was echt SUPER. We vlogen zelfs nog over Tsavo National Park. Unfortunately zagen we geen game rondrennen, dat had natuurlijk helemaal toppie geweest. Onze baggage ging in de achterbak van het vliegtuigje en in het vliegtuigje heb ik op het kleinste vliegtuig toiletje ooit gezeten.

Toen we aankwamen op de airport, stond Ria ons op te wachten met haar driver. Ria is the Big Boss van Blessed Generation, zij is Friese en ongeveer 9 jaar geleden naar Kenia gegaan om het weeshuis in Ruiru (bij Nairobi) over te nemen. Sinds 6 jaar hebben ze ook dit weeshuis hier in Malindi en afgelopen februari openden zij noodgedwongen een weeshuis in het westen van Kenia. Deze nood was zo hoog door de moordpartijen nav de verkiezingen.

Ria bracht ons naar de guesthouse. Dat guesthouse ligt net even buiten het centrum van Malindi. Het huis is echt prachtig! Het is meer dan 100 jaar oud en door Engelse kolonisten gebouwd. Tot een jaar geleden woonde hier een vrouwtje van over de 90! Toen zij overleed, hebben Ria en haar man Fester dit huis gehuurd en nu kunnen er dus gasten overnachten. Het huis komt complete met housekeeper Zeblon. Dat is een Keniaanse man en hij lijkt echt we louder dan 60. Het huis heeft 3 kamers, een prachtige veranda en uitzicht op zee. Ik lig in de kamer met seaview, hoewel je daar natuurlijk weinig van ziet met je ogen dicht J.

Na aankomst hebben we even lekker gedouched en daarna kwam Ria ons weer halen om naar het weeshuis te gaan, ook wel genaamd ‘The Center’. Ik liet Ria de inhoud van de iCase zien en daar was ze heel erg blij mee. Voornamelijk de spullen die handig zijn voor de school (houten telraam, houten klok, houten rekentafel ding, echt Super KIT!!!) en Ingrid showde haar o-zo-mooie-doosjes-met-naaispullen. Leve de organizing boxes van de HEMA! Die handige doosjes zijn gevuld met kopspelden, een speldenkussen (door Ingrids moeder gemaakt), een schaar en een meetlint. Ook heeft Ingrid patroonpapier meegenomen, zodat zij de vrouwen naailes kan geven (mag i k ook aansluiten bij het klasje? Ik kan er nl. niets van!! J). Ook vertelden we Ria van de rekening die geopend is en waar onze social kring geld op heeft gestord. Op het moment stond er ongeveer EUR3500,- op de rekening. Ik kan niet uitleggen hoe Ria reageerde toen ze dit hoorde. Ze werd er helemaal stil van, keek heel erg verrast en blij en voornamelijk keek ze erg geschrokken en dat was zo mooi om te zien!!! Het had mooi geweest als jullie daar allemaal bij waren geweest. Echt onbeschrijflijk. Ze zei op haar nuchtere Fries: ‘Ik krijg helemaal natte ogen van jullie’. Het was gewoon een mooi moment. Ik vertelde haar ook dat ik eerder in Kenia was geweest en in het Hallerpark een groep NL stewardessen van de KLM was tegengekomen met een groep uit een weeshuis en dat dit voor mij de doorslag had gegeven om dit vrijwilligerswerk te gaan doen. Blijkt dat dit de kinderen van Blessed Generation moeten zijn geweest!!! Hoe klein is deze wereld!!! Ik heb de kids van het weeshuis van Ria  twee jaar geleden dus al ontmoet! Die dag waren we in een dierenpark en hebben we nog een spelletje met deze kinderen gedaan. Echt superbizar!

Hierna zijn we naar the Center gegaan. We reden over een hele hobbelige weg. We reden langs een gevangenis en daar zagen we allemaal mannetjes in zwart/wit gestreepte pakken. Net als Donderkareltje en Blom van Pippi, maar dan in de zwarte versie. Deze mannen werken aan de weg, of harken erop los in het veld onder toezicht van een bewaker met een geweer in z’n handen. Ook staan er wachttorens, die ons zouden doen terugdenken aan 65 jaar geleden. Tot op heden heeft het alleen maar voordelen om met je weeshuis complex naast de gevangenis te zitten: de weg wordt goed onderhouden en heeft dus ‘niet zoveel’ hobbels en kuilen om te voorkomen dat een boef ontsnapt als hij op transport gaat, als er een electriciteit uitval is, wordt als de wiedeweerga voor stroom gezorgd zodat de boeven niet in het donker kunnen wegrennen. Bovendien is er security in de buurt. Altijd handig.

Toen we bij the Center aankwamen, hingen er allemaal A4-tjes aan het hek: Welcome Ingrid and Tonja We love You! Wat een leuke ontvangst. Er zijn een hoop kids die op het complex wonen. Wel 93.  Er komen ook schrijnende gevallen overdag naar de school. Inclusief de kids die op het center wonen , zitten er 130 kids op school. We werden rondgeleid door 2 boys van het weeshuis. Alles ziet er netjes en proper uit. De kids moeten om 5 uur (!!!!) opstaan en dan hun taak doen. Om 6 uur begint de school. Er zijn op het complex ook dieren: kalfjes, koeien, visvijvers voor Talapiakweek, konijnen, kippen en hanen. Deze dieren worden door de studenten verzorgd. De studenten krijgen les op het complex in catering, agriculture of fishing. Alle kinderen van de school lopen in uniform. Twee keer per week hebben we sportkleding aan. De jongen die ons rondleidde vertelde dat hij het heel erg leuk vind dat hij elke morgen om 5 uur de koe mag melken. Hij doet 10 liter in 30 minuten.... dat doe ik ‘m niet na. Da’s 1 ding wat zeker is. Het was prachtig om te zien hoe trots hij daarop is!

Toen we bij Ria op kantoor zaten, kwam er steeds een meisje van een jaar of vijf een high five geven en met ons knuffelen. Blijkt dat dit meisje slachtoffer is van kindermishandeling. Ze komt daarom steeds even voor positieve aandacht langs. Ze heeft ook een paar littekens in haar gezicht. Echt bizar.

De keuken is ook helemaal bizar!!! Het doet me helemaal denken aan de tijd van Oliver Twist. Er wordt gewoon gekookt op mega grote antieke kooktoestellen met vuur onderin. Heb er nog geen foto van, maar die komt er zeker aan!

Toen we ‘s avonds weer thuis kwamen, stonden er twee Masai mannen ons op te wachten. Zij zijn degenen die het huis ‘s nachts bewaken en dat is geen kinderachtige bezigheid. Moses en Andrew zijn onze Masaiguards en ze zijn bewapend met pijl en boog (vlijmscherp!), een antieke knuppel en een mes. Toen ik hem vroeg waar hij op richt als hij een person met zijn pijl en boog te lijf gaat, antwoordde hij steevast: in het oog, of in de keel of in het hart..... Okay, bedankt dat je ons wilt bewaken..... met je mooie rode Masai gewaad aan....

gezelligheid says:
ton ik kom niet meer bij bij het lezen over donderkareltje en blom,... gekke meid
Posted on: Nov 01, 2008
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Nairobi
photo by: easyjobrob