Kia ora

Waitangi Travel Blog

 › entry 43 of 89 › view all entries

Kia ora,

Ik hoop dat deze blog goed gaat, want ik heb net 2 wijntjes op waarvan 1 voor het eten. Tja, die komt altijd hard aan op een lege maag. Ik moest namelijk 1 uur wachten op pizza's. Ze hadden hier (Auckland) in het hostel een aanbieding. 10 dollar: 1 drankje (wijn of bier) en all you can eat pizza's van Domino's. Het smaakte goed!

Vanochtend was ik weer terug bij Waitangi Treaty Grounds voor een afspraak meet een Maori. Will gaf mij uitleg over de taal, begroetingen en plaatsnamen. De traditionele begroeting gaat als volgt: eerst voorhoofd en dan de neus. Hoewel ik niet het idee had dat we elkaars neus raakte. Misschien is dit nog prettiger dan de drie Nederlandse zoenen op de wang. Zullen we de traditie veranderen?

Will vertelde wat over de geschiedenis van de taal. Vroeger lag de taal niet vast op papier, maar maakte ze houtsculpturen. De sculpturen in het ontmoetingshuis hebben allemaal een betekenis en komen van een bepaalde stam, zoals een stam die bij een rivier woont en aal vangt. Of een stam die bij een berg woont.

In 1821 gingen er 2 chiefs naar Oxford om daar het Maori alfabet vast te leggen. Dit alfabet bestaat uit 15 letters. Het wordt steeds minder, maar vroeger konden eilandbewoners elkaar verstaan, dus van Hawai tot NZ en alles wat er tussen zit, maar door de invloeden van buitenaf, zoals de Amerikanisering van Hawai is een L in Aloha gekomen. Het lijkt daardoor steeds minder op het woord voor hallo in het Maori: Kia ora. Ik leerde een beetje de basics in het Maori.

Tot het zevende levensjaar leren de kinderen alles over hun voorouders van een kant. Na hun zevende is de andere kant van de familie aan de beurt, dus op hun 14e zijn ze klaar. De tatoeages hebben ook allemaal een betekenis. Zo kun je zien of betrokkene een soort shaman is, of hij getrouwd is, hoeveel kinderen hij heeft, of zijn zoon getrouwd is, hoeveel gevechten hij heeft gehad etc. Maori's geloven niet in een hemel, maar in een onderwereld waar een vrouw aan het hoofd staat. Het is ook niet Adam en Eva, maar meer Eva en Adam. Vrouwen hebben tatoeages op hun voorhoofd, neus en kin. Bij de ingang zit ook een vrouw boven de deur. Bij dit huis en elk ander Maori huis doe je je schoenen uit. Je doet je schoenen hier uit omdat je eigenlijk het lichaam van de chief betreedt. Hier is ook geen oorlog dat laat je allemaal buiten het huis. Het eerste houten figuur is de mentale capaciteit. De tweede houten figuur in het huis, is het hart. De plank boven mijn hoofd is de ruggengraat. Zijkant zijn de ribben.

Het was maar 1 uurtje, maar het was echt geweldig. Op het eind leerde Will mij nog een liedje, dat ik fonetisch heb opgeschreven. Beetje wat wij ook in Nederland kennen: hoofd, schouders, knieen, teen, maar dan wangen, armen, handen en benen.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Waitangi
photo by: Paulovic