We komen dicht bij het echte Patagonië

El Calafate Travel Blog

 › entry 4 of 12 › view all entries
Monte Leon

9 November

Monte Leon

We hervatten onze rit naar El Calafate, vandaag een kleine 700 kilometer. Na anderhalf uur rijden doen we National Park Monte Leon aan. Het Park is ook weer goed voorzien van Guanaco's en pinguïns, de drie Puma´s die er leven hadden helaas een vrije dag.

El Calafate
Aan het eind van de dag bereiken we El Calafate een moderne plaats met een hoog wintersport niveau.

El Calafate
Mooie houten chalets en het hotel is erg mooi en knus. Eerst inchecken. De kamers worden verdeeld en we komen er achter dat Huub niet zo goed kan tellen. Huub en ik krijgen kamer 217 met twee éénpersoons bedden. Huub gaat naar de kamer, waarvan de deur al op een kier staat en ziet een tweepersoons bed. Huub parkeert zijn koffer, trekt de deur achter zich dicht en gaat naar de balie van het hotel om te vertellen dat de aangeboden kamer niet voldoet. De medewerker kijkt vreemd, maar pakt een aantal sleutels van het rek en gaat Huub voor naar de kamers. Ze lopen door de gang en lopen de kamer voorbij waar Huub zijn koffer heeft staan. Huub gebaart dat dit de kamer 217 is en ziet dan ineens dat het kamer 207 en niet kamer 217 is! Hij moet met de medewerking van de balie medewerker zijn koffer van een vreemde kamer redden en ziet dat kamer 217 wel degelijk twee éénpersoons bedden heeft.
Huub, Willemijn voor Lydia en mikel


10 November

Glacier Nationaal Park
De eerste ochtend in El Calafate. Vandaag gaan we naar Glacier Nationaal Park. Glacier NP bezit de indrukwekkende gletsjers als Perito Moreno De Perito Morenogletsjer is een van de 48 gletsjers die worden gevoed door het Zuid-Patagonische IJsveld, 's werelds derde grootste zoetwaterreserve. De gletsjer eindigt in een fjord, waar het ijs 60 m dik en 5 km breed is. Per dag schuift de ijsmassa 1 tot 2 meter verder. Dit kan waargenomen worden door het gekraak van de over elkaar schuivende ijsbrokken enerzijds, anderzijds breken op regelmatige tijdstippen grote ijsbrokken van de gletsjer af die dan met veel lawaai in het Argentinomeer vallen. Regelmatig bereikt de ijsmassa het vaste land. Hierdoor wordt de zuidelijke arm van het meer afgesloten van zijn natuurlijke afloop.
Perito Moreno Gletsjer
Die zuidelijke arm kan hierdoor tot wel 30 m stijgen, waardoor er een enorme druk op de afdamming komt en deze uiteindelijk breekt. Wat zo speciaal is, is dat deze gletsjers zich nog geen honderd meter boven zeeniveau bevinden. In Europa moet je tot 3000 meter boven zeeniveau stijgen wil je  een gletsjer zien. Het heeft alles te maken met de invloed van het Andes gebergte op de eeuwig waaiende wind van de Stille naar de Atlantische oceaan.

Perito Morenogletsjer
We rijden eerst naar en langs het Argentinomeer (in het Spaans Lago Argentino).Het is het grootste meer van Argentinië, met een oppervlakte van 1,466 km² en een maximale breedte van 20 km. Het heeft een gemiddelde diepte van 150 m, met een maximum van 500 m. De Perito Moreno is de enige gletsjer in het Glacier NP die over land bereikbaar is.
Mikel met de Andes op de achtergrond
Aangekomen zien en horen wij hoe zijn reusachtige ijswand langzaam vanuit het Andesgebergte in het azuurblauwe Lago Argentino glijdt. De gletsjer gromt en kreunt continu en soms breken er enorme ijsbergen van de gletsjer af helaas zien we het laatste niet gebeuren.

IJsklimmen en wandelen
We gaan niet alleen kijken, maar actief bezig zijn! We hebben unaniem besloten om de gletsjer met ijsschoenen te gaan beklimmen onder begeleiding van een gids. We wandelen eerst naar een blokhut aan de zijkant van de gletsjer. Vanaf hier worden in groepen begeleid naar de voet van de gletsjer. De groep waar wij in zitten heeft Julio als gids. Julio is het prototype van de altijd gezellige en jolige Amerikaanse skileraar. Aan de voet van de gletsjer worden ons de klimijzers onder gebonden. Zonder deze uitrusting en handschoenen is het onmogelijk ongeschonden van de gletsjer te komen.
Willemijn en lydia
Het ijs waar we oplopen is 30 jaar geleden gevallen aan het beginpunt van de gletsjer, en heeft al die tijd onder hoge druk gestaan. Het is messcherp! We beginnen met het wandelen over de gletsjer. Een spannende wandeling over de met diepe scheuren en kloven doorgroefde ijsmassa. De kleuren blauw en de ijskoude wereld maken het allemaal nog spannender. Petje af voor Willemien die hoogtevrees heeft, maar met persoonlijke begeleiding en zorg van Julio (Don Juan) de hele trip volbrengt. Aan het eind krijgen we Whiskey (Famous Grouse) geen whiskey drinker die het lekker vind, maar met ijs van de gletsjer lijkt het nog wat.

Dagbesluit
Laat in de middag keren we terug bij de rest van de groep, en wandelen nog rond de gletsjer die werkelijk adembenemend mooi is. We rijden terug naar ons hotel in El Calafate en besluiten in het stadje te gaan eten.
Mikel bij een ijsgat in de Perito Moreno Gletsjer
Ik heb nog steeds last van mijn maag en ik krijg geen hap door mijn keel. Na het eten heb ik tussen twee auto’s aan de kant van de weg overgegeven, dat lucht op ik voel me meteen een stuk beter. Huub beschrijft het dagbesluit in drie woorden: kots, kots en kots. Ik snap er niets van drie happen gegeten en acht maaltijden komen eruit waar haal je het vandaan? Maakt niet uit Huub ik ben nu weer volledig opgeknapt. Kom we gaan nog wat drinken in de hotelbar samen met de meiden.

11 November
Goed geslapen en weer helemaal hersteld. Vraag mij nu nog af wat mij dwars heeft gezeten, wat het ook is het ligt op de straten van El Calafaten. Ontbijt smaakt als van ouds een goed teken. We gaan vandaag met een gemotoriseerde catamaran over het Lago Argentina (Het grootste meer van Argentinië) Eerst met de bus naar de haven waar vandaan de catamaran vertrekt.
Julio persoonlijke begeleider van de ijs wandelaars
We schepen in op een luxe boot er kunnen ongeveer 350 passagiers op en is volledig automatisch. We nemen plaats achter de Kapteins Club een soort eerste klas. We meren af en het duurt ongeveer een half uur als de eerste ijsschotsen voorbij komen. De tocht duurt een gehele dag en we doen verschillende fjorden van het meer aan.

Upsala gletsjer
Eerst varen we naar de Upsala gletsjer. De Upsala is de grootste gletsjer van alle gletsjers in het park en heeft een oppervlakte van vier keer Buenos Aires. Op weg daarheen wordt ons verteld dat we de werkelijke gletsjer niet kunnen bereiken omdat het meer nog deels dicht gevroren zit, maar dat de ijsbergen die de gletsjer loslaat in het meer erg mooi zijn. De ijsbergen die we tegenkomen zijn inderdaad prachtig. De vormen en kleuren zijn fantastisch. Het is een unieke ijswereld geschapen door de natuur.
Afbrekend ijs Upsala Gletsjer
We vervolgen onze weg van twee uur en het uitzicht wordt steeds meer Zuidpool-achtig. De ijsschotsen drijven voorbij en worden steeds groter en grilliger van vorm. De wonderlijke ijswereld die voor ons open gaat wordt steeds mooier en de natuur toont zich in al haar schoonheid.

Spegazinni gletsjer
We varen terug om naar de prachtige Spegazinni gletsjers te varen. Hier aangekomen worden we getrakteerd op het afbreken van de gletsjer. Donderend geraas, tonnen ijs breken af en storten zich met een gigantische plons in het meer. En jullie raden het al gefotografeerd! Het natuurgeweld is oorverdovend en machtig. De catamaran golft heftig op de golven op en neer. Als laatste vaart de catamaran weer naar de Perito Moreno om de tijd wat op te vullen, het programma ziet er normaliter iets anders uit, maar een aantal onderdelen kunnen niet worden gedaan omdat alles dicht gevroren zit.
Upsala Gletsjer


Eten
Met de bus terug naar het hotel en weer lekker gegeten! Met de groep een borrel gepakt in ons eigen hotel. Met de gedachte dat we morgen kunnen uitslapen en een rustdag hebben ingelast voor ons zelf ga ik voldaan en tevreden naar bed

12 November

Rustdag

Vandaag niets verplicht uitslapen terrasje pakken eten wasje laten draaien sufkutten gedoe, maar naar een aantal zeer intensieve dagen o zo lekker! Huub wordt als kleermaker ingezet door Nicoliene die een scheur in haar spijkerbroek heeft. Deze wordt vakkundig gemaakt. Halve dag besteed aan deze weblog, de verbinding is erg traag of werkt vaak niet in Patagonië waardoor er wat achterstand was. Mijn verontschuldiging aan de lezers. Morgen vertrekken we naar Chili

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Monte Leon
Monte Leon
El Calafate
El Calafate
Huub, Willemijn voor Lydia en mikel
Huub, Willemijn voor Lydia en mikel
Perito Moreno Gletsjer
Perito Moreno Gletsjer
Mikel met de Andes op de achtergro…
Mikel met de Andes op de achtergr…
Willemijn en lydia
Willemijn en lydia
Mikel bij een ijsgat in de Perito …
Mikel bij een ijsgat in de Perito…
Julio persoonlijke begeleider van …
Julio persoonlijke begeleider van…
Afbrekend ijs Upsala Gletsjer
Afbrekend ijs Upsala Gletsjer
Upsala Gletsjer
Upsala Gletsjer
Willemijn met Daiquiri
Willemijn met Daiquiri
Lydia en Huub
Lydia en Huub
Lydia
Lydia
Lydia
Lydia
Willemijn en Lydia boven op Perito…
Willemijn en Lydia boven op Perit…
Afbrekend ijs Upsala Gletsjer
Afbrekend ijs Upsala Gletsjer
Afbrekend ijs Upsala Gletsjer
Afbrekend ijs Upsala Gletsjer
Willemien
Willemien
De prachtige bergen van Toores del…
De prachtige bergen van Toores de…
Perito Moreno Gletsjer
Perito Moreno Gletsjer
De ijswereld
De ijswereld
De ijswereld
De ijswereld
Perito Moreno gletsjer
Perito Moreno gletsjer
Perito Moreno gletsjer
Perito Moreno gletsjer
Ijsschotsen
Ijsschotsen
Ijsschotsen
Ijsschotsen
Ijsschotsen
Ijsschotsen
Ijsschotsen
Ijsschotsen
El Calafate
El Calafate
El Calafate
photo by: Vlindeke