Ushuaia, Territorio Nacional de la Tierra del Fuego

Ushuaia Travel Blog

 › entry 8 of 12 › view all entries
Veerboot over de straat van Magellaan

17 November

De straat van Magellaan

Vandaag een mooie reisdag voor de boeg van ongeveer 12 uur. Met de lijnbus eerst naar de pont, die ons over de straat van Magellaan moet zetten. De Straat Magellaan is een zeestraat in het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika, gelegen tussen Patagonië in het noorden en Vuurland in het zuiden. Hij is genoemd naar de Portugese ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan, die er in 1520 voor het eerst doorheen voer gedurende zijn reis om de wereld.

Drie van de vier muskatiers
De straat is 600 kilometer lang, en telt vele eilanden. De oevers van de straat behoren tot het grondgebied van Chili. Vooral rond 1600 was deze straat belangrijk om naar Japan te varen. Eerst was deze route enkel bekend bij de Portugezen en Spanjaarden, maar later passeerden ook Engelsen en Nederlanders de doorgang. De overtocht duurt een kleine twintig minuten, en we krijgen een escorte van kleine zwart witte dolfijnen. Je waait aan boord bijna uit je verschoning, maar het is nog steeds niet echt koud. We bereiken zonder Kleerscheuren het Chileense deel van Vuurland.

Vuurland Chili zijde
Vuurland heeft haar naam te danken aan de vuren die tegen de kou werden ontstoken door de Yahgan-indianen. De ontdekkingsreizigers zagen de vuren als een soort baken en maakte een connectie tussen de vuren en het land zo ontstond de naam Vuurland.
Vuurland Chilizijde
Vuurland, Antarctica en Zuid-Atlantische eilanden de Spaanse naam is: Tierra del Fuego is de meest zuidelijke van de 23 provincies van Argentinië. Vuurland, heeft een oppervlakte van 986.418 km², waarvan slechts een klein deel daadwerkelijk door Argentinië bestuurd worden. Maar genoeg feiten we zijn op Vuurland en het weer is werkelijk prachtig. We rijden eerst door een Patagonisch landschap, maar des te dichter we bij Ushuaia komen, des te heuvelachtiger het landschap wordt. Hellingen begroeid met forse bomen, azuurblauwe meren en besneeuwde bergtoppen. Het landschap kleurt in het avondrood adembenemend mooi. Stil worden we ervan. De grensovergang Chili / Argentinië verloopt glad, zelfs Nicoliene mag Chili weer uit.

Ushuaia
Tegen de avond komen we aan op het busstation van Ushuaia. Ja, we reden met een lijndienst weet je nog wel! Vandaar met kleine busjes naar ons hotel.
Ushuaia stadsrondtour
Ushuaia is de zuidelijkste stad ter wereld. Ze is gelegen aan de zuidelijke kust van de provincie Vuurland van Argentinië, vlak aan het Beaglekanaal.

De benaming Ushuaia is afkomstig van de naam die de inheemse bewoners gaven aan de streek. Het eerste deel van de twintigste eeuw werd de stad opgebouwd rond de gevangenis voor zware criminelen. De Argentijnen volgden het voorbeeld van andere landen, die gevangenissen op een eiland bouwden (in dit geval het eiland Vuurland), zodat vluchten zo goed als onmogelijk was. De gevangenen werden te werk gesteld in de houtwinningindustrie rond de stad. Zij zijn uiteindelijk de kolonisten die de stad hebben gebouwd. Wij besluiten eerst in te checken in het hotel, die zo warm is dat we snel weer naar buiten vluchten.

Ushuaia deze driemaster van een nederlandse rederij vaart je naar Antartica prijs op aanvraag!!!!
De kamers lijken wel een magnetron! Raam open en luchten, we komen de nacht wel door. Hier krijgen Huub en ik overigens een kamer met een tweepersoonsbed aangeboden, en al is de vakantie aardig gevorderd, nee zo close zijn we nog steeds niet. De kamer heeft uitzicht op de parkeerplaats wat minder maar niet onoverkomelijk is. Naar de balie en uitleggen. Nieuwe kamer met twee eenpersoons bedden en uitzicht op het Beagle Kanaal geweldig. We wandelen naar de gezellige winkelstraat en stuiten op een gezellig restaurant Tante Sara. Lekker gegeten en de nodige versnaperingen naar binnen gewerkt. Ushuaia bevalt ons geweldig goed!

 

18 November

Het Beaglekanaal
Lekker geslapen.

Ushuaia Sternen
Het ontbijt is niet het sterkste punt van het hotel, maar omkomen van de honger zal niet gebeuren. Vandaag een tocht over het Beagle-kanaal en ’s avonds naar de bevers met diner! We wandelen naar de haven van Ushuaia alwaar we ons inschepen op een kleiner bootje. Knus en niet zo massatoeristisch. De boottocht neemt ongeveer 4 uur in beslag en we gaan wat flora en fauna bekijken zo dicht bij de grens van Antartica. Het Beaglekanaal is een zeestraat gelegen in het uiterste zuiden van Zuid-Amerika. Het verdeelt de archipel Vuurland in het hoofdeiland in het noorden en verschillende kleinere eilanden in het zuiden. Het oostelijke deel vormt de grens tussen Chili en Argentinië. In het oosten aan de Atlantische Oceaan maakt het deel uit van de grens tussen Argentinië en Chili. In het westen ligt het echter volledig in Chili. De zeestraat is ongeveer 250 kilometer lang, terwijl de smalste doorgang ongeveer 5 kilometer breed is.
Ushuaia Aalscholver
In het westen komt het uit in de Stille Oceaan via de Darwin Sound. Het is bevaarbaar voor grote schepen. Er zijn echter veiligere doorgangen in het zuiden (Straat Drake) en in het noorden (Straat Magellaan). De laatste hadden we al gepasseerd naar Vuurland toe.

Flora en fauna
We varen eerst langs een eiland met veel vogels. Hier treffen we de Noordse stern. De Noordse stern is een soort van de familie sternen. Deze verschilt niet zo veel van het visdiefje in uiterlijk. De snavel is in het broedseizoen echter geheel bloedrood, zonder zwarte punt. De Noordse stern is een zeer migrerende vogel, en bezit het record op de lange-afstandstrek onder vogels, van de noordpool naar de zuidpool elk jaar en terug. Ook treffen we hier de Aalscholver die druk aan het broeden zijn. De Bougainvilles Aalscholver is 's werelds grootste producent van guano.
Ushuaia Zeeleeuw
Hij broedt op de eilanden langs de kust van Peru en Chili in kolonies van miljoenen exemplaren. Vervolgens zetten we koers naar het eiland met de vuurtoren. De rotsen zijn begroeid met korstmossen en algen in de meest mooie kleuren.

Zeeleeuwen
We varen naar een eiland met zeeleeuwen. De zeeleeuwen zijn aandoenlijk, het lijkt erop of ze poseren voor de camera. De lucht is niet te harden, maar met af en toe een snuif frisse zeelucht is het aardig uit te houden. Het gedrag van de mannetjes met hun harem is goed te zien, en het lijkt wel of ze erg vrolijk zijn, mogelijk paartijd? De boot vaart vanaf hier rustig terug naar de haven van Ushuaia. We hebben nog één tussenstop met een minitrekking op een eiland. De sfeer aan boord is gezellig. Meity aan roer na een flinke borrel, die aan boord werd uitgedeeld, volgens mij heeft Meity de fles gekaapt! We zijn weer aan land.
Ushuaia De Bever
Ik heb alles doorstaan zonder zeeziek te worden. We gaan terug naar het centrum weer in en belanden weer bij Tante Sara. Geluncht en wat rond gelummeld, de middag rustig door gebracht.


Bevers
Tegen de avond verzamelen we ons weer bij het hotel. We hebben een afspraak met bevers. We gaan met een beperkte groep. De dieren zijn zeer schuw en eigenlijk niet inheems op Vuurland. In 1946 werden er 25 koppels geïmporteerd vanuit Noord Amerika. Momenteel telt Vuurland een populatie van meer dan 100.000 bevers en ze richten meer schade aan dan het de inwoners lief is. De bevers hebben hier geen natuurlijke vijanden, alleen de mens die beverbont leuk vindt.

Specht
De bever is een groot water knaagdier. Hij heeft een brede, geschubde, horizontaal afgeplatte staart. De poten zijn vrij kort. Bevers leven in kleine familiegroepen in de buurt van water. De bever is een dagdier, maar in gebieden waarin hij regelmatig verstoord wordt is hij hoofdzakelijk 's nachts actief. Schijnbaar wordt de bever op Vuurland regelmatig gestoord, want de dieren hier hebben voor het nachtleven gekozen en zijn zeer schuw. Onze gids Alexandro vertelt ons alles over de dieren, en krijgt het voor elkaar om ons ook bevers te laten zien. Voldaan keren we terug bij de blokhut, waar ons een heerlijk avondmaal staat te wachten. Met de bus terug naar het hotel. Inmiddels is het middernacht tijd om te gaan slapen in de magnetron.

19 November
We hebben vandaag een wandeldag en willen in de vroege middag nog naar het museum 'Marítimo'.
Gevangenis Vuurland
We bezoeken het Nationaal Park Tierra del Fuego, dat uniek is door zijn ligging aan de kust. Ik geniet van mooie vergezichten en bewonder bijzondere vogels. Vooral de spechten met hun knalrode kop zijn zeer mooi en fotogeniek. Met sneeuw bedekte bergtoppen geven contrast aan de baaien in het park. Het begaanbare pad staat wel ter discussie, maar uiteindelijk geniet iedereen van het wandelen.
Het museum 'Marítimo' is gevestigd in de oude gevangenis van Vuurland. Het geeft een mooi overzicht van het maritieme verleden en belangrijke personen als Roald Amundsen die als eerste de Zuidpool bereikte en het dus won van Scott. Ushuaia is vandaag de dag net als in het verleden de vertrekplaats voor reizen naar Antarctica. Het museum herbergt nog een kunstgalerie en een overzicht van de gevangenis. Het was hier geen pretje, en gevangen waren huiverig verplaatst te worden naar het “Fin del Mundo” (einde van de wereld) Morgen terug naar Buenos Aires.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Veerboot over de straat van Magell…
Veerboot over de straat van Magel…
Drie van de vier muskatiers
Drie van de vier muskatiers
Vuurland Chilizijde
Vuurland Chilizijde
Ushuaia stadsrondtour
Ushuaia stadsrondtour
Ushuaia deze driemaster van een ne…
Ushuaia deze driemaster van een n…
Ushuaia Sternen
Ushuaia Sternen
Ushuaia Aalscholver
Ushuaia Aalscholver
Ushuaia Zeeleeuw
Ushuaia Zeeleeuw
Ushuaia De Bever
Ushuaia De Bever
Specht
Specht
Gevangenis Vuurland
Gevangenis Vuurland
Ushuaia Mikel in het Beagle Kanaal
Ushuaia Mikel in het Beagle Kanaal
Ushuaia de heren fotograferen de d…
Ushuaia de heren fotograferen de …
Ushuaia mooie weerspiegeling
Ushuaia mooie weerspiegeling
Ushuaia
Ushuaia
Landschap NP
Landschap NP
Ushuaia Eten in de blokhut
Ushuaia Eten in de blokhut
Ushuaia Eten in de blokhut
Ushuaia Eten in de blokhut
Ushuaia prachtige weerspiegeling
Ushuaia prachtige weerspiegeling
Ushuaia Bever bij burcht
Ushuaia Bever bij burcht
Ushuaia
photo by: xander_van_hoof