AsiaIndiaDiskit

Nubra Valley: Diskit

Diskit Travel Blog

 › entry 13 of 18 › view all entries
De Gompa van Diskit is een plaatje, helemaal gebouwd op de kale rotswand en een (groene) waterval er langs. Ook hier was een monnik bereid om de het slot van de gebedsruimte af te halen. Hier stonden allemaal beelden van verschillende pluimage. Zo was er onder andere een buddah beeld, Shiva en foto's van de Dalay Lama (en zoontje?). Weer buiten keek je zo met de ondergaande zon door de valei. Immens uitzicht.
 
Volgende morgen zijn we nog naar Sumur geweest. Hier was een wat kleinere gompa en, zo vond ik, niet zo spectaculair. Daarna weer de bergpas over en eind van de middag compleet gebroken en vermoeid op bed in slaap gevallen. Het kostte behoorlijk wat moeite om 'savond wat te gaan eten in de stad. Maargoed toen ook weer een Ozzie ontmoet die met een compagnon allerlei documantaires maakt die bijv.
the village Diskit
op Documentary Channel worden uitgezonden. Erg interessant.
 
De volgende dag maar wel eens een rustdag ingelast. Op deze hoogte is dit echt niet vol te houden. Om mij heen zijn allemaal mensen dagen in training om de hoge bergpassen te kunnen bewandelen. De hoogste pas die je hier kunt bewandelen is circa 6200 meter! Voor mij zit dat er niet in, zowel fysiek als qua tijd, de kortste trekking is 3 dagen. Maar dan moet je wel topfit en tenminste twee/drie dagen geaclimatiseerd zijn. Ik ga verder in het boek van Khaled Hoesseini 'duizend schitterende zonnen' een boek over vrouwen in Afganistan. Vreemd, of misschien wel niet, herken ik veel van het verhaal vanuit de verhalen over de streken Radjastan en Ladakh.
 
Vandaag heb ik de moed gevat om de stijle rotswand naar de Tsemo Gompa en het iets lager gelegen Leh Palace te beklimmen.
Pittige klim en heel stijl, maar daarna is het bergafwaards en gaat dat natuurlijk wat makkelijker. Het Leh Palace is gebouw in de 17e eeuw en een kleine versie van de Potala in Lhasa(Tibet). In de 19e eeuw helemaal vervallen en nu zijn ze het weer in de oude staat aan het terug brengen. Op dit moment is er pas 1 kamer gereed, maar zijn wel de gevels grotendeels hersteld.
Als je boven op het paleis staat verbaas je je over de stijle rotsen waar het op gebouwd is. Die staan vlak bij het oude centrum van Leh dat geheel in leem is gebouwd.
 
Morgen nog een dag Leh, daarna in rap tempo naar Varanasi....de hitte weer in.
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
the village Diskit
the village Diskit
Gompa Diskit
Gompa Diskit
Gompa Hunder
Gompa Hunder
Diskit
photo by: xander_van_hoof