AsiaIndiaAtari

Atari, the ceremony of closing the Pakistani border

Atari Travel Blog

 › entry 3 of 18 › view all entries
Inmiddels al weer veel beleefd en zo heeft India ook zijn merkwaardige ceremonies.
 
Zo ben ik vanuit Amritsar naar de enige grensovergang tussen India en Pakistan gereisd om daar de 'border closing ceremonie' mee te maken. NB: Beide landen leven nog altijd op vijandige voet met elkaar.
Eerst dacht ik dat het zo druk was omdat iedereen nog even de grens over wilde, maar die was inmiddels al lang gesloten, even later bleek iedereen (zeker enkele duizenden man/vrouw/kinderen) voor de ceremonie kwam. Elke avond zo rond 17:30-19:00 uur wordt er door beide landen een ceremonie opgevoerd om de grens te sluiten.
Je weet echt niet wat je ziet: tribunes in zowel India als in Pakistan vrijwel volledig gevuld, een programmaleider, Hindi-dancemuziek, schreeuwende mensen ('Hindistan' door indiers, 'Pakistan' door Pakistaners). Enpassant voeren de vrolijk met 'hannenkam-hoed' uitgedoste beamten van beide landen de spanning op door hun paraderen en 'kicks'. Het hek gaat even open en dan dagen ze elkaar uit. De menigte op de tribune vindt het prachtig en schreeuwt ze toe.
Als uiteindelijk de vlaggen van beide landen zijn gestreken en het hek is weer dicht dan stromen de tribunes helemaal leeg. Iedereen gaat weer huiswaards. Geweldig en waarschijnlijk uniek evenement in de wereld.
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
to the left India, to the right Pa…
to the left India, to the right P…
Entering the border stadion
Entering the border stadion
The daily Border closing ceremony
The daily Border closing ceremony
Finally all visitors try to touch …
Finally all visitors try to touch…
Atari
photo by: Biedjee