Amazing Golden tempel in Amritsar

Amritsar Travel Blog

 › entry 2 of 18 › view all entries

Na 1,5 dag Delhi houdt ik het voor gezien. Toch maar besloten om met de trein naar Amritsar te gaan en daar de Golden Tempel te bekijken. Jaren geleden zag ik het op TV en toen waren er de schietgevechten tussen de seperatisten en de Indische overheid. Heel bizar zo'n mooi goudklompje en allemaal schietende mensen er omheen.

Vanmorgen was het zover. Eerst mijn schoenen uit, die deponeer je in de schoenopslag (met labeltje), dan een hoofddoek om en vervolgens via een waterbak naar binnen. Doordat ik wat moeite had met de hoofddoek kwam ik in contact met wat jongens die mij graag begeleiden (en ze vroegen voor het eerst sinds dagen geen geld!).
Door mijn lengte trok ik veel aandacht. Eerder werd al aangegeven dat mijn lange krullende haar tot veel aanzien zou leiden...:-) Diverse keren ben ik op de foto gevraagd.

Ook de oude sikhs keken mij vaak aan. Grappig.

Heel indrukwekkend eerst de ronde doen, water drinken en dan de route naar de golden tempel zelf. Onder een scherm van lila doeken hangt het vol met ventilatoren en langzaam loop je naar de tempel. Vlak bij de tempel wordt het gedoseerd om niet teveel mensen binnen te krijgen. Binnen is het prachtig overdadig goud en gekleurde stenen en mozaiken. Op de begane grond zit een man voor een groot (ca 1 meter lang) boek voor zich. Hij leest gebeden voor die buiten via speakers zijn te horen. Voor zich allemaal mensen die zitten te bidden. De etage erboven zit weer iemand gebeden voor te dragen en op het dak zit nog iemand. Heel bijzonder indrukwekkend.

Als we terug lopen zijn er mensen die baden in het heilige water rond de tempel.
Prachtige ervaring en alleen dit is absoluut al de reis waard!

Na de tempel wat rondgestruind in Amritsar. Het is echt waanzinnig deze plaats, net of ik 100 jaar terug in de tijd stap. Fietsritsja's, paard en wagens, mensen ik kleine werkplaatsjes en alles chaotisch. Maar de mensen zijn hier erg vriendelijk!

Morgen ben ik hier nog, daarna ga ik denk ik terug naar Delhi om vervolgens naar Jaipur te gaan. Rechtstreeks is helaas niet mogelijk. Andere optie is naar Dharmsala, de plek van de Dalai Lama.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
The golden temple
The golden temple
An Amritsar shopping mall
An Amritsar shopping mall
Amritsar Hotels & Accommodations review
Cheap option in the old city near the Golden Tempel
This is a cheap option centrally located in the old city. It is easy to find (and find back) and it is only a very short walk from the Golden Tempel).… read entire review
Amritsar
photo by: frankcanfly