Dag 8

Samarkand Travel Blog

 › entry 8 of 27 › view all entries

Samarkand is de meest tot de verbeelding sprekende naam van alle steden aan de Zijderoute. De stad is al meer dan 25 eeuwen oud en werd nog veroverd door Alexander de Grote. In deze parel van de Zijderoute is het Registanplein zonder meer het grootste juweel van Centraal-AziĆ«. De drie schitterend betegelde gebouwen, met scheefgezakte minaretten, op dit plein dateren uit de 15e tot 17e eeuw. De Gur Emir, het sobere mausoleum van Timur en twee van zijn zoons heeft een majestueuze azuurblauw geglazuurde koepel.

Het meest 'romantische' oord is de begraafplaats Sjahi-Zinda, een uitgestrekt gebied van graven met kleurige koepels. Dichtbij ligt het 15e-eeuwse observatorium van Ulug Bek, beroemd astronoom en Timurs kleinzoon. De Bibi Chanum moskee, genoemd naar de Chinese vrouw van Timur, was een van de grootste gebouwen. Rondom vind je de levendige markt waar verschillende volkeren doorheen lopen met Tadzjieks als voertaal. Drink hier even thee in een tsjaichana (theehuis) met de lokale bevolking.

Vanmorgen om 06:30 uur op gestaan en om 7:00 uur stonden we op het mooiste plein ter wereld, Het registantplein. Het was nog gesloten maar de lokale politieagent bood ons aan om de minaret te beklimmen voor 5000 ..... 4000......3000 Sum. Omdat we dat niet wilde gebood hij ons van het plein af te gaan omdat alles nog dicht was. Hoezo corrupt? Hij floot wel veel op zijn fluitje. Na het ontbijt de grote markt bezocht en wat straatjes doorgeslenterd. Dan zie je pas echt hoe de lokale bevolking moet leven. Zo krijg je tenminste een echt beeld van de werkelijkheid en ziet alles er een stuk minder rooskleurig uit. Daarna als nog het registantplein bezocht tegen betaling van 6.500 Sum (daar koop je normaal 2 tot 6 pullen bier voor. Een beetje avondmaaltijd kost hier al gauw euro 2,50. Dus we voelden ons als echte Nederlanders al behoorlijk bekocht. Maar het was zeker de moeite waard. In verband met de extreme temperatuur om 13:00 uur zijn we maar het zwembad ingesprongen. Na het bijwerken van dit weblog vertrekken we zo weer naar het graf van Timur Lenk. We zijn blij dat de man dood is want het was een echte wreedaard. Bovendien liep hij nog mank (Lenk) ook.

We hebben het zelfs twee keer bezocht: in de avondschemering en in het donker. Het geheel was namelijk mooi verlicht. Eeen gedeelte van de groep was daarom zo enthousiast om weer het registantplein te bezoeken. Net toen alle dure camera's in aanslag stonden ging echter het licht uit!

 

 

liesnederpel says:
Sorry, ik bedoel Tadzjieks
Groeten, Lies.
Posted on: Aug 26, 2008
liesnederpel says:
Samarkand lijkt me wel mooi. Hoe was het in de tsjaichana ? Spreken jullie al wat Tadzieks ?
Ik ben vandaag bij Marga.
Groeten van Lies en Marga.
Posted on: Aug 26, 2008
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Samarkand
photo by: asturjimmy