Dag 5

Bukhara Travel Blog

 › entry 5 of 27 › view all entries

Van de museumstad Khiva rijden we door de Kyzylkum-woestijn in een uur of zes naar Boechara. Heet! Heet!

Om 16.00 uur in Boechara.

Het lijkt of deze stad, die al in de 9e eeuw beroemd was, niet veel is veranderd in de laatste eeuwen. Door het gebruik van lokale materialen geeft de overheersende zandkleur een uniform uiterlijk aan de oude binnenstad, die wordt gedomineerd door de Ark, de citadel uit de tijd van het emiraat. Tientallen karavanserais, medressen, moskeeën en overdekte markten liggen compact binnen de sjachristan, de oude stad.

Het hoogste bouwwerk is de 12e-eeuwse Kalon-minaret, versierd met geglazuurde blauwen tegels, die de verwoesting door Djenghis Khan heeft overleefd. Oud Boechara werd midden in de woestijn door diverse kanalen van water voorzien, dat werd opgevangen in stenen vijvers. Hier kwam de lokale bevolking samen om water te halen, thee te drinken en de nieuwtjes uit te wisselen.

Liabi chauz is de grootste en meest sfeervolle van de circa 200 vijvers van weleer. Eet hier, gelegen op grote divans, een sjasjlik of een plov, de traditionele schotels in Centraal-Azië. Dichtbij vind je nog een synagoge als schamel overblijfsel van de eens grote joodse gemeenschap. Het oudste monument van Boechara is het fijnzinnige mausoleum in baksteen van Ismail Samani, gelegen in een park even buiten de oude stad.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Bukhara
photo by: Vlindeke