Dag 16

Osh Travel Blog

 › entry 16 of 27 › view all entries
 Osj (Kirgizisch: Ош) is de op één na grootste stad (sjaar) van Kirgizië. De stad telt circa 300.000 inwoners is de hoofdstad van de gelijknamige oblast met de meeste inwoners van het land. Osj ligt in de over drie landen verdeelde Vallei van Fergana aan de Ak-Buura, dicht bij de grens met Oezbekistan. Er woont een omvangrijke Oezbeekse minderheid. Osj heeft een universiteit en een luchthaven. In de omgeving worden katoen en tabak verbouwd.

De stad is vermaard vanwege haar markt langs de rivier, een van de grootste in Centraal-Azië. Midden in de stad bevindt zich de heilige rots Suleiman-Too, de "Troon van Salomo".

Osj is een van de oudste steden in Centraal-Azië en was een pleisterplaats aan een van de Zijderoutes. Voordat het tsaristische Rusland de stad in 1876 in bezit kreeg, behoorde Osj tot het kanaat van Kokand. De grens met Oezbekistan is pas sinds de Kirgizische onafhankelijkheid in 1991 een staatsgrens en heeft de stad afgesneden van een groot deel van haar achterland. Een jaar eerder vonden er in Osj ernstige etnische rellen plaats. In 2005 begon in Osj en in het nabijgelegen Dzjalal-Abad de opstand die leidde tot de val van het bewind van Askar Akajev.

Vanmorgen een beetje uitgeslapen, ontbeten en weer op pad. Nu naar de Troon van Salomon. Een flinke klim die uiteindelijk werd beloond met een prachtig uitzicht over Osj en een preek van Mohamed zelf, die was neergedaald in de vorm van een moslim evangelist. Daarna nog een belachelijk museum bezocht wat was uitgehakt in de bergen. Ze laten door wel het opgezette 'Marco Polo' schaap zien die al bijna van ellende uit ekaar viel. De Ramadan is gisteren begonnen, dus het eerste schaap werd langs de kant in moten gehakt. Jammer van het schaap. Erg vredelievend die Moslims.

annemiek123 says:
Blij dat ik het tafereel met het schaap niet heb gezien :)
Liefs, dochter Miek
Posted on: Sep 03, 2008
cindy128 says:
Hoi hoi,

Zo te lezen hebben jullie het erg naar je zin, het klinkt allemaal fantastisch...
Geniet er nog lekker van
Zie je snel
Dikke kus Cindy
Posted on: Sep 03, 2008
Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Osh
photo by: Bluenose