Valparaiso, een kunstenaarsoord

Valparaiso Travel Blog

 › entry 46 of 55 › view all entries
De trolleys uit de jaren 50 rijden hier nog als de trots van Valparaiso, terug in de tijd

Een blog over onze laatste plek van Chili want morgen willen we verder per bus naar Mendoza, Argentinie (ca. 7 uur met de bus).

De reis van Santiago naar Valparaiso stelde niet veel voor, ongeveer 1,5 uur met de bus. Valparaiso is een stad  waar in de 19e eeuw veel geld werd verdiend aan de handel. Deze stad was een pitstop voor veel schepen die net om de kaap waren gevaren. Een zeer zware aardbeving in het begin van de 20e eeuw en de komst van het Panamakanaal deden de stad toen geen goed. Nu hebben de kunstenaars vrij spel, want dat is dankzij het toerisme ook een inkomstenbron geworden.

Onderweg leerden we een NL meisje kennen. Met haar deelden we een taxi toen we naar dezelfde hostel bleken te gaan. Tot onze verrassing bleek de eerste hostel vol te zitten, dus naar het 2e alternatief vlak in de buurt, Casa Aventura.

Dit jaar wordt herdacht dat Salvador Allende honderd jaar geleden geboren is
Ze hadden nog 1 kamer beschikbaar, een soort van dorm met meerdere slaapplekken. Dus we besloten deze maar te nemen. De hostel ligt in een leuke wijk tegen een berghelling aangeplakt. In de wijk zijn relatief veel kunstenaars actief en bloeit het nu met name dankzij het toerisme. Vandaag hebben we een lange wandeling gemaakt door het stadje en over een lange straat die aan de bovenkant van de vallei loopt. Deze straat loopt langs o.a. een museum. Aangezien Zwa toch nog naar het toilet moest, besloten we ook maar even een kijkje te nemen in het museum. Geen idee waar we dus voor kwamen, cultuurbarbaren die we zijn. Het bleek een van de woonhuizen te zijn geweest van Pablo Neruda, de grootste dichter van Chili. Hij werd later ook diplomaat. Is ook nog met een Nederlandse dame in Java getrouwd geweest, maar zij bleek later een van de vele vrouwen.
Museum en voormalig huis van een van de grootste dichters van Zuid-Amerika Pablo Neruda
Van dit huwelijk kwam het enige kind (voorzover bekend), maar het kind overleed op 8-jarige leeftijd dankzij aandoeningen (o.a. waterhoofd). Zijn enig kind en de ziekte van het kind had geen zichtbare indruk op Neruda en zijn werk. Het kind wordt ook wel ´het vergeten kind´genoemd en daarover schijnt volgend jaar in NL een boek gepubliceerd te worden, ietsje minder vergeten....lang leve de site Wikipedia! Neruda had o.a. de Nobelprijs voor literatuurgekregen en voerde samen met Salvador Allende destijds campagne als lid van de communistische partij.

Zijn huis en inrichting is in zijn geheel nog intact gebleven en het was leuk om te zien hoe zo´n (voor Chili zeer beroemd) man leefde. Een ding was zeker, hij had een fantastisch uitzicht. Na dit museum hebben we nog wat gewandeld, gezeten in een park, boekje gelezen. Kortom behoorlijk relaxen voor de een na laatste dag in Chili.

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
De trolleys uit de jaren 50 rijden…
De trolleys uit de jaren 50 rijde…
Dit jaar wordt herdacht dat Salvad…
Dit jaar wordt herdacht dat Salva…
Museum en voormalig huis van een v…
Museum en voormalig huis van een …
Veel muurschilderingen in de kunst…
Veel muurschilderingen in de kuns…
Back to the ´50´s
Back to the ´50´s
Veel oude grote gebouwen van de 19…
Veel oude grote gebouwen van de 1…
De oude markt
De oude markt
Oude glorie
Oude glorie
In een aantal wijken staan schitte…
In een aantal wijken staan schitt…
leuk plaatje
leuk plaatje
Nog zo´n mooi huissie
Nog zo´n mooi huissie
Valparaiso is tegen een behoorlijk…
Valparaiso is tegen een behoorlij…
kleurrijk
kleurrijk
Uitzicht over de baai
Uitzicht over de baai
De baai van Valparaiso
De baai van Valparaiso
plein van Valparaiso
plein van Valparaiso
Trolley
Trolley
Zwa koopt fruit!
Zwa koopt fruit!
Valparaiso
photo by: montecarlostar