Lake Titicaca

Puno Travel Blog

 › entry 38 of 55 › view all entries
Typische bootjes van riet

Vandaag een tocht gemaakt met de boot over ´Lake Titicaca´. Het hoogstgelegen meer ter wereld (ten minste waar grotere schepen op varen). Het meer heeft een omtrek van 3.800 vierkante km en is deels bezit van Peru en deels bezit van Bolivia. De bootjes gaan niet zo snel en er was een redelijke afstand te overbruggen, met andere woorden weer vroeg uit ons nest! (voor de zoveelste dag zegt Zwa).

Eerst naar ´Los Uros´, de beroemde drijvende eilandjes van riet. Al decennia lang leeft hier een bevolking van ca. 2000 mensen op drijvende eilandjes in het meer. Ze zijn nagenoeg zelfvoorzienend met scholen, winkeltjes, een ziekenhuis en kerk. Toerisme is tegenwoordig de grootste inkomstenbron en dat was te merken. Toch bijzonder om te zien hoe ze dit voor elkaar krijgen.

Onze kapitein op het rieten bootje
Eenmaal van de boot op een eilandje gestapt, merk je inderdaad dat het eilandje drijft! Bij elke stap gaat het op en neer. Natuurlijk moesten we ook een tochtje op de rieten boot maken naar de overkant. Een leuke en relaxte ervaring. Vervolgens was het ongeveer 3 uren varen naar het eiland Taquila. Vanaf dit eiland kun je Bolivia zien liggen. Hier was het een hele stevige klim over een rotspad. We werden (net als de honderden andere toeristen...) bij een familie uitgenodigd in de tuin om daar hun volksdans te zien en een goede lunch te nuttigen. De thee van cocabladeren of minttakjes mochten ook niet ontbreken. Vanzelfsprekend werd Zwa uitgenodigd voor de volksdans en dacht Peter veilig te zijn met de filmcamera in zijn hand.
Uitzicht van Taquila
Niets was minder waar, uiteindelijk stonden we beiden te zwieren (voorzover ons dat lukte als stijve Hollanders). Na de lunch weer verder klimmen naar het centrale plein. Opvallend was dat bijna iedereen stond/zat te breien, inclusief de mannen, zelfs lopend over het pad. Er stond bij het plein een groot gebouw met gebreide koopwaar met de naam ´Knitted women´, onder het bord stond een oude man te breien...

We moesten vervolgens verder de berg op om uiteindelijk aan de andere kant weer af te dalen. We besloten om op tijd richting de haven te lopen. We bleken een van de eerste te zijn. Daardoor konden we des te meer genieten van de rust en ook zoveel mogelijk foto´s maken en filmen zonder hordes toeristen in het vizier. Onderweg kwamen we heel wat van de plaatselijke bevolking tegen. Dit rotspaadje is hun hoofdweg en alles moet getild worden. Ook leuk om hier weer te zien is hun eigen klederdracht die afwijkt van wat we tot nu toe gezien hadden en de mensen blijven trouw aan hun traditie van kleding. Na de afdaling een beetje uitpuffen en daarna een lange bootreis van 3 uren onder het ´genot´ van house muziek uit de begin jaren ´90. Geen gehoor...

Morgen hopen we met de bus om ca. 07.30 te vertrekken richting Bolivia, Copacobana om precies te zijn. In die buurt hopen we de rest van het weekend door te brengen.

  

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Typische bootjes van riet
Typische bootjes van riet
Onze kapitein op het rieten bootje
Onze kapitein op het rieten bootje
Uitzicht van Taquila
Uitzicht van Taquila
Ook de mannen breien er hier drift…
Ook de mannen breien er hier drif…
Ziekenhuis van Uros bevolking
Ziekenhuis van Uros bevolking
Demonstratie van drijvend eiland d…
Demonstratie van drijvend eiland …
Rietstengel knabbelen
Rietstengel knabbelen
Schooltje op eilandje Rio Willy
Schooltje op eilandje Rio Willy
Bouw van nieuwe boot
Bouw van nieuwe boot
Vanaf de rieten boot
Vanaf de rieten boot
Kinderen gaan hier per roeiboot ri…
Kinderen gaan hier per roeiboot r…
Centrum van de eilandjes met vijve…
Centrum van de eilandjes met vijv…
Onderweg in de boot
Onderweg in de boot
En hier komt al die wol vandaan. S…
En hier komt al die wol vandaan. …
Uitzicht vanaf de boot
Uitzicht vanaf de boot
In de verte kun je vanaf hier Boli…
In de verte kun je vanaf hier Bol…
Zwa aan de klim
Zwa aan de klim
Volksdans
Volksdans
Zwieren en zwaaien
Zwieren en zwaaien
Dit is pas mint thee!
Dit is pas mint thee!
Ook hier terrassen t.b.v. de landb…
Ook hier terrassen t.b.v. de land…
Onderweg heel wat poortjes
Onderweg heel wat poortjes
Familie op pad
Familie op pad
Puno
photo by: lrecht