Flying low

Nazca Travel Blog

 › entry 33 of 55 › view all entries
Zwa ziet ´t vliegen nog niet zo zitten

Na het zandhappen werd het tijd voor wat anders: luchthappen! Vanuit Ica hadden we voor de zekerheid alvast een vlucht over de Nazca-lijnen laten reserveren. Dat kostte wat meer, maar dan hadden we meer zekerheid dat we ook donderdag 4 september konden vliegen. ´s Ochtends in de oase van Huacachina bleek het nog verrekte koud en vochtig voor een woestijn, maar daarom was die oase er waarschijnlijk;)

Met de taxi naar Ica en vervolgens met de bus door een af en toe bergachtig woestijnlandschap. Het weer zag er slecht uit voor onze vlucht in Nazca. In Nazca werden we opgepikt door een jonge taxi-chauffeur die ons gelijk naar het vliegveld bracht. Even waren we bang dat de vluchten i.v.m. slecht zicht voor de rest van de dag gecancelled werden.

en daar gaat ie dan, naast de piloot!
Maar dat bleek niet het geval. We konden alleen niet saampjes in 1 vliegtuig. We moesten nog even wachten voor vertrek en Zwa zou iets later dan Peter vertrekken. Peter zat met 2 kleine Japanse dametjes in het vliegtuigje en zat naast de piloot. Waarom deze vlucht, zou je kunnen denken! Over ca 500 vierkante km zijn in 1932 honderden figuren ontdekt die op de grond zijn vastgelegd door lijnen te trekken (door stenen en grond te verwijderen zodat er kleurverschil ontstond met omgeving), onduidelijk is hoe dit tot stand is gekomen en wat de exacte bedoeling was, te verwachten is dat dit mythisch-religieuze redenen had. De theorieen speculeren over totstandkoming van de figuren 900 v.Chr. en 600 n.Chr. door de toenmalige Nazca bevolking.
Mooi uitzicht over de vallei!
Een wonder hoe de lijnen van de figuren getrokken zijn, aangezien ze soms strekken tot over honderden meters en alleen zo vanuit de lucht te zien zijn. Maria Reiche, een Duitse wetenschapster, had haar hele leven aan onderzoek gespendeerd en toen ze 98 was, was ze een heel eind, maar ze was er nog niet...Wij hebben met de vlucht ca 15 grote figuren kunnen bekijken. Zo´n klein vliegtuigje waren we wel een beetje gewend van onze vluchten naar Bonaire, maar dit was toch weer andere koek. Allebei moesten we behoorlijk slikken en kwamen we iets bleker uit de vliegtuigjes, maar we hebben het binnen gehouden! Achteraf bleken de andere passagiers van Zwa al sinds ´s ochtends 7 uur te wachten op een vlucht! Onze taxi-chauffeur bleek natuurlijk ook toergids en kon ons overal langsrijden.
Een van de Nazca lines (soort van pijl)
Wel voor relatief gepeperde prijs, maar aangezien we ´s avonds met de bus verder wouden, was dit het snelste en handigste alternatief. Na buskaartjes voor vertrek naar Cuzco te hebben geregeld, hebben we de maag gevuld met een verlate lunch en werden we weer opgepikt door onze gids. Ca 30 km rijden was het naar de Cemetery van Chauchilla. Dit was heel bijzonder. Tientallen jaren geleden zijn daar graftombes ontdekt van de oorspronkelijke Nazca-bevolking. Destijds was het gebruikelijk dat mensen (ook babies-kinderen) werden gemummificeerd. De combinatie van kwaliteit van mummificeren (incl. de gebruikte textielen) en de droogte van de woestijn bracht met zich mee dat lijken van honderden jaren oud nog redelijk intact waren. Enorme kluwen haren gewoon nog op t hoofd! Heel bijzonder om te zien. We hebben maar niet alle foto´s vrij gegeven, anders wordt het wat luguber! Vervolgens langs de voor toeristen vaak verplichte shops...(India-trauma´s) Wat wel leuk was, is dat we zo een goede demo kregen van de oorspronkelijke pottenbakkerstechniek en hoe de mijnwerkers hun werk deden/doen.  Na dit alles nog even met gids door Nazca gereden, over centrale plein gelopen en toen een diner genoten voordat we met de ultralange busreis van ruim 15 uur konden beginnen. 

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Zwa ziet ´t vliegen nog niet zo z…
Zwa ziet ´t vliegen nog niet zo …
en daar gaat ie dan, naast de pilo…
en daar gaat ie dan, naast de pil…
Mooi uitzicht over de vallei!
Mooi uitzicht over de vallei!
Een van de Nazca lines (soort van …
Een van de Nazca lines (soort van…
zoek de astronaut
zoek de astronaut
Condor
Condor
De spin
De spin
Hands
Hands
Hummingbird
Hummingbird
Beetje bleekjes na de vlucht..
Beetje bleekjes na de vlucht..
En daar landt Zwa!
En daar landt Zwa!
Slingerend uit het vliegtuigje
Slingerend uit het vliegtuigje
De weg naar de cemetery van Chauch…
De weg naar de cemetery van Chauc…
Poor people´s graves; als je niet…
Poor people´s graves; als je nie…
Graftombe met gemummificeerde bela…
Graftombe met gemummificeerde bel…
Believe it or not: stukje textiel …
Believe it or not: stukje textiel…
Tombe
Tombe
Zoek t voetje
Zoek t voetje
Kunstig, een echt gemummificeerd l…
Kunstig, een echt gemummificeerd …
Demo van ex-mijnwerker over werkza…
Demo van ex-mijnwerker over werkz…
mijnwerkers die hun zelf gewonnen …
mijnwerkers die hun zelf gewonnen…
En dan hebben we een discussie ove…
En dan hebben we een discussie ov…
Nazca
photo by: ulysses