De hoogvlaktes van de Andes

Puno Travel Blog

 › entry 37 of 55 › view all entries
Dit was de belangrijkste tempel van de Inca´s destijds

Vandaag een rit van ca. 380 km. van Cuzco naar Puno. Dit keer doen we het nog toeristischer dan anders. Een busrit met gids en af en toe dus in hordes langs de mooie bezienswaardigheden. Dit bleek absoluut de moeite waard en maakt afstanden overbruggen nog aantrekkelijker. Onderweg genoten van mooi uitzicht en af en toe even de oogjes dicht. Onze eerste stop was in een klein dorp waar een bijzondere kerk stond. Gebouwd in 1572. Hier was weer es te zien hoe missionarissen te werk moeten gaan om ´zieltjes te winnen´. De Inca´s hadden nog niet zo´n hoge pet op van de Jezuieten en daarna de Dominicanen. Dus de zon werd ook maar verwerkt in het altaar omdat de Inca´s die aanbidden. De geestelijken vertelden dat de zielen van de Inca´s al in de kerk aanwezig waren en dat konden ze zelf komen bekijken.

Deze kinderen waren op schoolreisje
En ja, toen ze in de vele spiegeltjes van het altaar keken zagen ze zowaar hun zielen terug. Dat was nog eens missionair werken...Verder was het overal weer 24-karaats goud door de kerk heen, misselijkmakend wederom.

De volgende stop was in Raqchi. De tempel van Wiracocha was hier gebouwd door de Inca´s. Wiracocha was de belangrijkste god van de Inca´s en daarom was ook deze tempel de belangrijkste nederzetting, eigenlijk valt Machu Picchu in die zin hierbij in het niet. Meest kenmermerkend is de 12 meter hoge muur die centraal stond in de tempel. Hier woonden ca. 700 mensen binnen de vesting. Er was een 3 meter hoge en 2 meter dikke muur om de stad heen gebouwd (soort van chinese muur dus ook hier!).

Fietsen!!
 

Dit maakt hongerig, dus tijd voor een lunch. Vervolgens weer een uurtje rijden tot aan La Raya waar het hoogste punt van de weg van Cuzco naar Puno zich bevindt, op ca 4.300 meter. Hier werd gepoogd om de gebruikelijke kleurrijke souvenirs aan de man/vrouw te brengen. Hierna was het een heel eind rijden door de hoogvlaktes van de Andes. 

Als laatste stop het dorpje van Pacara. Dit is bekend om de (vruchtbaarheids)stiertjes die op veel plekken in Peru op de daken zijn geplaatst. Het waren vroeger lama´s, maar ook dit moest natuurlijk onder invloed van de Spanjaarden veranderen. Grappig is wel dat bijna niemand in dit stadje deze stiertjes op het dak heeft staan omdat ze aluminium daken hebben, terwijl het alleen op dakpannen moet... Verder was er een archeologisch museum met overblijfselen van de lokale pre-Inca cultuur: de Pacara-cultuur. Zij hielden zich onder andere bezig met het offeren van mensen en kinderen als er zich grote rampen hadden voorgedaan...

Vervolgens op weg naar het eindstation van vandaag: Puno. Puno ligt aan het meer van Titicaca. Dit is het grootste hoogst gelegen meer ter wereld: op 3.800 meter boven de zeespiegel. Het kan hier dus best frisjes zijn! Morgen gaan we een 1-daagse toer doen over het meer en bezoeken we eilandjes.    

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Dit was de belangrijkste tempel va…
Dit was de belangrijkste tempel v…
Deze kinderen waren op schoolreisje
Deze kinderen waren op schoolreisje
Fietsen!!
Fietsen!!
Als je foto´s neemt vanuit het ra…
Als je foto´s neemt vanuit het r…
De sixteen Andean chapel, mix van …
De sixteen Andean chapel, mix van…
Kinderen houden hun klederdracht
Kinderen houden hun klederdracht
Huizen van de belangrijke mensen g…
Huizen van de belangrijke mensen …
Traditioneel weven
Traditioneel weven
Lama met kind
Lama met kind
Kun je je voorstellen dat Zwa bij …
Kun je je voorstellen dat Zwa bij…
Kerk van Pacara. Tijdens opstand t…
Kerk van Pacara. Tijdens opstand …
Koetjes op dak voor vruchtbaarheid
Koetjes op dak voor vruchtbaarheid
Zelfs hier flamingo´s op 3.800 m …
Zelfs hier flamingo´s op 3.800 m…
Straattafereel
Straattafereel
Leuk he, die alpaca´s
Leuk he, die alpaca´s
Hoogste punt van de reis vandaag
Hoogste punt van de reis vandaag
Vlak bij de sneeuw!
Vlak bij de sneeuw!
Stoer he?
Stoer he?
En janken!
En janken!
Kleurrijk
Kleurrijk
De vicuña. Bedreigde soort van la…
De vicuña. Bedreigde soort van l…
Net Schotland, met muurtjes als af…
Net Schotland, met muurtjes als a…
Lonely in the field
Lonely in the field
Puno
photo by: lrecht