Venezuela

Merida Travel Blog

 › entry 6 of 36 › view all entries
Chavezbrug

Ondertussen heb ik Venezuela verlaten en de eerste gedachte die bij me opkomt bij het land is Chavez. Het was een buitenkans om de verkiezingen van zo dichtbij te kunnen volgen. Chavez is enorm populair omdat hij het geld van de olie verdeeld onder de bevolking. Water is gratis en gas en electriciteit zijn spotgoedkoop. De meeste voedingswaren zijn relatief goedkoop en in december krijgen de Venezuelanen 4 keer hun maandloon, dus geen dertiende maand maar iets exponentieel daarvan. Chavez heeft ook veel bruggen, tunnels, wegen, transport en sportcomplexen laten bouwen. Maar er is natuurlijk ook een andere kant van de Medaille. Stemmen doe je hier met je vingerafdruk en die staat ook op je paspoort. Na de verkiezingen kunnen mensen die niet op Chavez gestemd hebben geen werk meer vinden.

Action Man Chavez
Chavez op zich is een bizarre figuur. Elke zondag kan je op tv naar het Chavez-uurtje kijken. Dan leest de president gedichten voor, zingt liedjes of leest een boek voor aan de bevolking. De laatste 2 weken was er niets anders op tv dan Chavez, Chavez, soms Rosales en reclamespotjes van moedige presidentskandidaten, slechte Zuid-Amerikaanse soaps (Marido y Muyer of Man en Vrouw) en gedubte oude series zoals Beverly Hills en Baywatch. Soms kon je op 2 verschillende zenders naar hetzelfde debat kijken en op een derde zender naar de herhaling van een optocht in een of andere stad.

De verkiezingen zelf zijn rustig verlopen en achteraf was het akelig stil. 's Maandags was er amper beweging op straat maar rond 5 uur zijn de Chavisten de overwinning beginnen vieren, vergelijkbaar met een voetbaloverwinning met teveel mensen achter in de pick-up en heel veel rum.

Merida
 Het was geweldig om te zien hoe uitbundig ze het vieren.

Voor de rest is Venezuela veel oude, supermooie Chevrolets uit de jaren '80, neus- en borstcorrecties, veel Michelinvrouwtjes en -mannetjes, arepas (soort van pita's op basis van maismeel), empanadas (gefrituurde flapjes met vulling) en Latino's die nog nooit een rosse met blauwe ogen en een sneeuwwit vel hebben gezien. Ik voelde mij op sommige plekken als de eerste neger in Belgie.    

En nu geniet ik van de Colombiaanse vriendelijkheid, de zon, de mooie stranden en de prachtige bergen. Maar dat is voor de volgende keer ...

Join TravBuddy to leave comments, meet new friends and share travel tips!
Chavezbrug
Chavezbrug
Action Man Chavez
Action Man Chavez
Merida
Merida
Snuffie en ik op 4000m
Snuffie en ik op 4000m
Schattige huisjes in alle kleuren …
Schattige huisjes in alle kleuren…
Avocados zo groot als rugbyballen
Avocado's zo groot als rugbyballen
exotisch bloemetje
exotisch bloemetje
Typische familie
Typische familie
Fiere vrouwen tot aan hun dood
Fiere vrouwen tot aan hun dood
Carlos, mijn Colombiaanse gastheer
Carlos, mijn Colombiaanse gastheer
Verkiezingscaravaan van 3 uur
Verkiezingscaravaan van 3 uur
Merida
photo by: AndySD